24 май = 24 книги! Играй и спечели!

24 май = 24 книги! Играй и спечели!

24 май - безкрайно любим ден. От деца до днес обожаваме тази дата, чуден празник, ден за приятно обливаща клетките гордост, фокусна точка на удоволствието да сме българи. Които четат, пишат, мислят и чувстват на БЪЛГАРСКИ!

Деня на българската просвета и култура и славянската писменост е дата с дълбока история и още по-обещаващо бъдеще. Ще ни се да вярваме. И всъщност, вярваме!

По случая, защото печелим всички, сме подготвили страхотна награда - 24 в 1. 24 абсолютно различни, свръхразнообразни, много интересни и дори шантави книги на български език /преводни и авторски/, които ще влязат в библиотеката на ЕДИН от вас, от издателства: Colibri, Кръгозор, Апостроф, Кръгозор, Хермес, Бард, Ера, Еднорог, A Studios, Фабрика за книги, при едно простичко родолюбиво условие: 

Избери едно изречение, дума, цитат или откъс, каквото и да е в словна форма, което най-добре описва чувството ти за празника, простичко, истинско и разбираемо, така, че и дете или чуждестранен приятел да разбере оправдания ти патриотизъм, и го сподели с нас и публиката ни.

Или на igra@viewsofia.com или като коментар под статията, от днес до 28 май  вкл.Ето и 24-те заглавия в селекцията ни 24 май 2017! Чакат накуп един от вас, вдъхнете пътриотизъм и споделете! 

1. Кони Палмен, "Искрено ваш", съвременна европейска проза.
"Четири жени - проститутката Лили, монахинята Моника, актрисата Юдит и психоаналитичката Сар де Врис, разказват една след друга за връзката си с журналиста Саломон Шварц и заедно с това разнищват темите за вината, за свободната любов, за отношенията с родителите, за вярата в Бог - територия, на която Кони Палмен се чувства в свои води и която виртуозно изследва..."

2. Дъглас Кенеди, "Мираж"
„Мираж“ е поредният завладяващ бестселър на Дъглас Кенеди – невероятно екзотичен роман за брачния живот, съчетаващ типичните за автора проникновени психологически наблюдения с напрегната приключенска история."

„Кенеди е абсолютен майстор на любовните истории със спиращи дъха обрати.“ в-к Таймс.

3. Софи Никълс, "Роклята"
"Apтиcтичнaтa и интepecнa Фaбия иcĸa дa пpoдaвa ĸpacиви poĸли нa дoбpи xopa и дa избягa oт тpyднoтo cи минaлo. Eлa пpocтo иcĸa дa ce впишe. Ho нe вcичĸи ca нa тяxнa cтpaнa."

4. Линдзи Келк, "Нещо неприлично скъпо"
"Рейчъл Самърс има добре подреден живот – хубава работа, приятели, стабилна връзка със Саймън, която включва обща ипотека. И все пак не може да мине без списък със задачи: Да намеря някого, за да погледне онова влажно петно на стената. Да купя картичка за рождения ден на Матю! И подарък!!! Но от списъка отсъства точката:
Да ме зарежат..."

5. Алис Ферне, "Вечност"

"Артюр и Жюли Буржоа имаха пет момичета. Две от тях умряха млади. Другите три, Елен, Анриет и Валантин, встъпиха в законен брак..."

6. Джонатан Франзен, "Чистота"
"След завършването на колежа, вместо най-сетне да поеме пътя си в „истинския живот”, Пип Тайлър се озовава в безпътица. Обременена от огромен студентски заем, който няма как да върне със зле платената си и ужасно скучна работа, от тайната си любов към женения, на всичкото отгоре с петнайсет години по-възрастен от нея..."

7. Мелани Бенджамин, "Жената на авиатора"
"Двадесет и една годишната Ан, дъщеря на американския посланик в Мексико, прекарва по-голямата част от живота си в сянката на баща си и красивата си по-голяма сестра. Тя е възпитаничка на престижния университет „Смит“ и тайно мечтае за..."

8. Ванеса Фаркхарсън, "Да спиш гола е зелено"
"Искаме ли да сме еко? Какво сме готови да направим, за да станем „зелени“? Трябва ли да се откажем от тоалетната хартия и сапуна, трябва ли от отпадъците да правим органична тор, трябва ли да напуснем града... Можем да бъдем еко и без да излизаме от нормалния си ритъм на живот!"

9. Бернардо Бертолучи, "Прелестно обсебен"
"Бернардо Бертолучи нарича „Прелестно обсебен" „книгата, която не знаех, че съм написал". В нея той разказва за филмите си, за учителите и приятелите си, за спътниците си в живота..."

10. Бенджамин Блак, "Чернооката блондинка"
"Легендарният частен детектив на Реймънд Чандлър се завръща, за да разреши най-трудния случай в кариерата си! Един топъл летен ден в офиса на Филип Марлоу се появява красива и заможна блондинка с черни очи на име Клеър Кавендиш..."

11. Ейми Плъм, Ревенант, първа книга: "Обречени на безсмъртие"
"След смъртта на родителите си Кейт пристига в Париж и се потапя в света на книгите, изкуството и самотата. Тогава среща Венсан..."

12. Даниел Стийл, "Чарлс Стрийт 44"

"Вълшебни промени настъпват в блестящия нов роман на Данел Стийл: непознати стават съквартиранти, после - приятели, след това - семейство в къща от началото на века в Уест Вилидж, Манхатън."

13. Бил Брайсън, "У дома"
"Един разказ за поредното голямо пътуване, в което се впуска Бил Брайсън. Този път, без дори да сваля домашните пантофи. Брайсън потегля на дълга разходка из собствения си дом, за да установи, че той крие твърде много загадки и мистерии. Преминавайки от стая в стая на провинциалната викторианска къща, авторът непрестанно разкрива безброй любопитни факти относно предмети и навици, които присъстват в ежедневието ни, но за които никога не сме се запитвали защо са такива."

14. Любен Рабчев, "От Калифорния до Стълпище" 
Историята на един емигрант, или как станах богат в Америка: "Никога не съм мислил, че ще завърша този ръкопис, че той дори може да стане книга. Оцеля по чудо. Започнах го преди 50 години в емиграционния лагер „Трайскирхен" край Виена. Някои въпроси и отговори останаха за по-нататък. Вероятно съм осъзнавал, че един ден ще се върна към тях отново."

15. Пиер Льометр, "Булчинска рокля"
"Над Софи сякаш тегне неведомо проклятие. От няколко години животът й се е превърнал в кошмар, от който тя неуспешно опитва да се отърси. Всичко започва с на пръв поглед най-безобидна разсеяност, която, обаче, бързо преминава в необяснимо и все по-задълбочаващо се физическо и психическо неразположение."
С „Булчинска рокля” Пиер Льометр ни въвлича с безспорно майсторското си перо в перипетиите на нестандартен психотрилър със силен социален привкус, над който се рее сянката на Хичкок и Брайън де Палма."

16.Марк Томпсън, Бари Пърсъл, "Да не ти пука, давай напред! "
"Не изпускай нито една нишка от мечтания живот! Всеки може да насочи живота си в правилната посока – напред! Ти заслужаваш мечтаното бъдеще и лесно можеш да го получиш. В тази книга Марк Томпсън и Бари Пърсъл показват прекия път, а те разполагат с най-достоверния източник на информация – собствения си опит. Авторите са приложили всички съвети и техники, описани в книгата, за да постигнат и надминат целите си."

17. Кен Фолет, "Свят без край“

"Ден след Вси Светии през 1327 година четири деца се измъкват от катедралния град Кингсбридж. Те са крадла, хулиган, малък гений и момиче, което иска да стане лекар. В гората стават свидетели на убийството на двама мъже..."

18. Джеймс Патерсън и Хауърд Роуън, „Втори меден месец“
"Агентът от ФБР Джон О’Хара е нает от милиардера Уорнър Бреслоу да извърши малко частно разследване. Някой е убил сина на Бреслоу по време на медения му месец на Карибските острови и милиардерът, който няма доверие в способностите на полицията, иска Джон да открие виновника."

19. Клара Санчес, „Небето се завърна“
"В един тресящ се от буря самолет Патрисия, испанска манекенка с уреден и почти безгрижен живот, чува от случайната си съседка по място, че някой от близките ѝ хора ѝ мисли злото. В ежедневието ѝ започва поредица от странни професионални и битови злополуки, които я карат да се стресне, да се опита да разбере кой иска да я премахне от пътя си, а и да направи преоценка на съществуването си..."

20. СТЕНЛИ, Станислава Тодорова, „Нещо в мен, нещо в теб“
„Нещо в теб, нещо в мен“ е цикъл разкази, в който мъже и жени споделят интимни преживявания. Водещи теми са любовта, сексът, наркотиците, алкохолът, парите, агресията, похотливостта, изневярата и самотата..."


21. Джейн Остин, „Гордост и предразсъдъци“

"В провинциална Англия, в един скромен дом, живее монотонно и донякъде спокойно едно семейство със скромни средства. Лекомислената и истерична майка и ироничният и ленив баща обаче имат истински проблем – те трябват да задомят успешно своите пет пораснали дъщери..."

22. Мирослава Кортенска, „Културната мисъл на кръга „Мисъл“
"С кръга „Мисъл" се занимавам повече от две десетилетия. Затова вярвам, че всеки изследовател има своята тема и своите герои. И много е важно да ги намери навреме, защото това се превръща в негов своеобразен център..."

23. Аньес Льодиг, „Обещание за щастие“
„Обещание за щастие“ е роман, написан просто, изключително четивно, посветен на „баналните“ теми, които ни интересуват повече от всичко, дори когато не си го признаваме..."

24. Борис Акунин, „Целият свят е театър“
"Детективът-джентълмен, прехвърлил петдесетте, разследва театрална мистерия. В магическия свят на театъра, сред измислени и истински герои и злодеи, сред бушуващи страсти и амбиции, стрелата на любовта пронизва най-сетне леденото сърце на Фандорин..."

 

 

 

 

Коментари: 59

T
Tiva (2017/05/28 / 19:55)
"Казват, че човек се различава от животните по словото, а пък тъкмо словото е това, чрез което понякога се проявяваме като животни." Марк Твен
P
Plamsi (2017/05/28 / 14:27)
Гордост!
N
Nastja (2017/05/28 / 11:26)
Език прекрасен, кой те не руга и кой те пощади от хули гадки? Вслушал ли се е някой досега в мелодьята на твойте звуци сладки?
N
NCN (2017/05/27 / 07:31)
Знаеш ли мое Вълшебство, страшно ми се чете и ми е пълно някак с мечти. Аз цялата - влюбена в книгите. Ти притихнал до мене без дъх. Слушаш шепот, заричане, приключение, думи красиви… знаеш ли мое Вълшебство, с Буквите заспива светът по – малко смутен. И тежи от любов даже въздухът, даже лудото ни небе… ако знаеш мое Вълшебство как ужасно ми се чете… как утихвам от обич и нежност. А светът не е толкова пълен с безнадеждност! - Рада Добрева ( вдъхновена от Caribiana)
N
NCN (2017/05/27 / 07:31)
Знаеш ли мое Вълшебство, страшно ми се чете и ми е пълно някак с мечти. Аз цялата - влюбена в книгите. Ти притихнал до мене без дъх. Слушаш шепот, заричане, приключение, думи красиви… знаеш ли мое Вълшебство, с Буквите заспива светът по – малко смутен. И тежи от любов даже въздухът, даже лудото ни небе… ако знаеш мое Вълшебство как ужасно ми се чете… как утихвам от обич и нежност. А светът не е толкова пълен с безнадеждност! - Рада Добрева ( вдъхновена от Caribiana)
B
bookmagic (2017/05/26 / 16:35)
„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!“ - Химн на Св. Св. Кирил и Методий
S
si76 (2017/05/26 / 08:45)
"Мъдростта на един ум не се измерва по струпаните от него знания, а по способността му да открива нови истини." - И. Иванов
I
Iva227193 (2017/05/25 / 07:51)
КИРИЛ И МЕТОДИЙ. От Веса Паспалеева. БРАТСКИТЕ НАРОДИ С БУКВИ КОЙ ДАРИ ? КИРИЛ и МЕТОДИЙ -БРАТЯТА ДОБРИ .ДНЕС ВЕНЦИ ИМ ВИЕ ЦЯЛАТА СТРАНА .С ГОРДОСТ СЛАВИМ НИЕ ТЕЗИ ИМЕНА .Училищната стая свети тържествено във този час. Навред цветя , навред букети и грейнали очи край нас ! И сякаш КИРИЛ И МЕТОДИЙ безмълвно слизат от потртрета и тръгват редом със народа посред Божурище и лалета .
E
eleonorab (2017/05/24 / 17:03)
„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!"
S
sisi07 (2017/05/24 / 15:28)
Чети,убий глупака в себе си
L
ludmila (2017/05/24 / 15:16)
Четенето е вход към душата ти. Нещо като "кажи ми какво четеш, за да ти кажа какъв си". В книгите обикновено търсим това, от което имаме потребност - забавление, смяна на обстановката, тръпка, по-рядко като че ли размишление. Ако мога да перифразирам една известна смисъл по памет: Който чете, е изживял хиляда живота. Който не чете - само собствения си.
L
lily_sto (2017/05/24 / 14:21)
„Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите-това качество като че ли им е вродено.“ О. М. Лернер (1873)
M
mimimouse (2017/05/24 / 14:08)
Словото е моята сила!
A
ANDI (2017/05/24 / 12:59)
Честит 24 май! Днес е Ден на българската Просвета и Култура и на Славянската Писменост Ден, който е събрал в себе си духовните въжделения на българския народ за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Символ на жаждата на народа ни за просвета и култура. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата Съхранявайки и почитайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато Човечеството влага истинско съдържание в думите Напредък, Култура и Човечност...
T
Tsveta (2017/05/24 / 12:07)
"Върви,народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността,таз сила нова, съдбините си ти поднови!"
A
alex99 (2017/05/24 / 09:45)
“Дали човек чете или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази.” - Паскал Мерсие
S
sim.ivanov18 (2017/05/24 / 09:38)
Вярвам в българското слово, в азбуката ни добра. Нашите любими букви са цветчета на мира! /Йордан Друмников/
ИгликаСт (2017/05/24 / 09:20)
''РОДНА РЕЧ, ОМАЙНА, СЛАДКА, ЩО ЗВУЧИ НАВРЕД КРАЙ МЕН РЕЧ НА МАМА И НА ТАТКА, РЕЧ, ЩО МЪЛВИМ ВСЕКИ ДЕН.''
K
kolev1981 (2017/05/24 / 09:19)
" Със книгата днес твоя е земята, дори небето с чудните звезди." Никола Фурнаджиев
Z
zani (2017/05/24 / 09:19)
Имам хубава Родина. Тя е слънчева градина със широки равнини и високи планини.
M
monykatyivanovy (2017/05/24 / 08:44)
Знание и гордост
D
didka1966 (2017/05/24 / 08:06)
РОДНА РЕЧ, ОМАЙНА, СЛАДКА, ЩО ЗВУЧИ НАВРЕД КРАЙ МЕН РЕЧ НА МАМА И НА ТАТКА, РЕЧ, ЩО МЪЛВИМ ВСЕКИ ДЕН.
M
monykatyivanovy (2017/05/24 / 08:01)
Слава вам, светци книжовни, и поклон пред ваший лик, дали ни сияйно слово - българският ни език!
K
Karamela_mu (2017/05/24 / 05:12)
"Книгата е единственото място, където можете да наблюдавате крехка мисъл без да я счупите или да срещнете експлозивна идея без страх, че ще избухне в лицето ви. Тя остава едно от малкото райски места, където човешкият ум може да получи едновременно провокация и уединение." - Едуард Морган
B
bobib (2017/05/24 / 01:03)
Избирам думата „отрада“. Хем е хубава, хем е малко позагърбена, хем пасва идеално за празника.
M
marly (2017/05/23 / 21:33)
„Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички Изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства”. Й.Йовков
D
diandzili (2017/05/23 / 21:31)
Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея, всичко българско и родно. любя, тача и милея.
K
kras790 (2017/05/23 / 21:27)
КИРИЛ И МЕТОДИЙ БРАТСКИТЕ НАРОДИ С БУКВИ КОЙ ДАРИ? КИРИЛ И МЕТОДИЙ - БРАТЯТА ДОБРИ. ДНЕС ВЕНЦИ ИМ ВИЕ ЦЯЛАТА СТРАНА. С ГОРДОСТ СЛАВИМ НИЕ ТЕЗИ ИМЕНА. УЧИЛИЩНАТА СТАЯ СВЕТИ ТЪРЖЕСТВЕНО ВЪВ ТОЗИ ЧАС. НАВРЕД ЦВЕТЯ, НАВРЕД БУКЕТИ И ГРЕЙНАЛИ ОЧИ КРАЙ НАС! И СЯКАШ КИРИЛ И МЕТОДИЙ БЕЗМЪЛВНО СЛИЗАТ ОТ ПОРТРЕТА И ТРЪГВАТ РЕДОМ СЪС НАРОДА ПОСРЕД БОЖУРИ И ЛАЛЕТА. Веса Паспалеева
S
simeonov (2017/05/23 / 21:24)
ГОРДОСТ
G
gioia (2017/05/23 / 20:13)
"...че и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът и кога му викат:"Българину!" бесно, той да се гордее с това име честно." Иван Вазов
N
nikolaev70 (2017/05/23 / 19:19)
Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знанието живей!
B
Bobonita (2017/05/23 / 18:33)
Бих описала чувството ми за деня на българската просвета и култура и славянската писменост и думите "читалище", "бъднина", "гордост", "духовно богатство".
T
tonybombony (2017/05/23 / 18:32)
„Всичко българско и родно любя,тача и милея!”
M
maa12345 (2017/05/23 / 18:26)
"Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, гдето знаньето жевей!"
N
neli145 (2017/05/23 / 18:10)
Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: "Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?", то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: "Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: "Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий." И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 63633 от създаването на света. Из "За буквите" Черноризец Храбър
G
GENKAGEORGIEVA (2017/05/23 / 18:08)
".... че и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът и кога му викат:"Българину!" бесно, той да се гордее с това име честно. Нека наш брат знае, че бог е велик и че той разбира българский язик ......." Епопея на забравените „Патриарх на българската литература“ Иван Вазов Паисий О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?...Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик..." Паисий (1762)
Пух (2017/05/23 / 17:22)
Детенце хубаво, пиленце любаво! Къде под мишница с таз малка книжица? Отивам, бабичко, макар и слабичко, книга да се уча, добро да сполуча. Иван Вазов, "Училище"
P
peta (2017/05/23 / 17:16)
Моя страна, моя България!!!
V
vanqfilipova (2017/05/23 / 15:44)
"Човек вижда толкова, колкото знае." - Гьоте
G
galqang (2017/05/23 / 15:00)
АБВ АЗ ДОЙДОХ С УСМИВКА ДЕТСКА, ПОЯВИХ СЕ НА СВЕТА. КНИГА - МОЯТА РОДИНА, ПОДАРИ МИ ДА ЧЕТА. БЪЛГАРЧЕ СЪМ ЛЮБОЗНАТЕЛНО, РАДВАМ СЕ, ЧЕТА В ЗАХЛАС. ТАЙНСТВОТО НА ВСЯКА ДУМА С БУКВИТЕ РАЗКРИВАМ АЗ. ВЯРВАМ В БЪЛГАРСКОТО СЛОВО, В АЗБУКАТА НИ ДОБРА. НАШИТЕ ЛЮБИМИ БУКВИ СА ЦВЕТЧЕТА НА МИРА! Йордан Друмников
A
antonova20 (2017/05/23 / 14:51)
- Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови! Върви към мощната Просвета! В световните борби върви, от длъжност неизменно воден - и Бог ще те благослови! Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей! Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч, духовно покори страните, които завладя със меч!..." Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни... О, минало незабравимо, о, пресвещени старини! България остана вярна на достославний тоз завет - в тържествуванье и в страданье извърши подвизи безчет... Да, родината ни години пресветли преживя, в беда неописуема изпадна, но върши дългът се всегда! Бе време, писмеността наша кога обходи целий мир за все световната просвета тя бе неизчерпаем вир бе и тъжовно робско време... Тогаз Балканский храбър син навеждаше лице под гнета на отоманский властелин... Но винаги духът народен подпорка търсеше у вас, о, мъдреци!... През десет века все жив остана ваший глас! О, вий, които цяло племе извлякохте из мъртвина, народен гений възкресихте - заспал в глубока тъмнина подвижници за права вярна, сеятели на правда, мир, апостоли високославни, звезди върху Славянски мир, бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье, творци на наший говор мил! Нека името ви да живее във всенародната любов, речта ви мощна нек се помни в Славянството во век веков!
N
nadejda_82.1982 (2017/05/23 / 14:15)
НАУКА В ЧЕТМО ЗАТЪНАЛ, ПРЕЖИВЯХ ВЕРИГА ОТ ГОДИНИ ОБСЕБИХ ДОБРИНАТА НА СТО МЪРТВИ ПОКОЛЕНИЯ... НАЧАЛОТО И СВЪРШЕКЪТ НА СВЕТСКИТЕ СЪДБИНИ ЗА МЕН БЯХА В РАЗУМА ПРИПАДНАХ НА КОЛЕНЕ ПРЕД МИКРОСКОП И ПРЕД КОМПАСОБХОЖДАХ С ТЕЛЕСКОПА НОВ МИР СЪЗДАВАХ ФОРМУЛИ НА ЦИФРАТА РОБУВАХ... ИЗМАМА!... НАЙ-ПОДИР УЗНАХ, ЧЕ ПУШКАТА И ТОПА СА ПЛОД НА ЦИФРАТА И ЧЕ НА ДИВ КУМИР СЛУГУВАХ! В ЧОВЕШКИЙ ГЕНИЙ ВИДЯХ ЖЛЪЧ,В ИЗКУСТВОТО ЧОВЕШКО - НАМЕРИХ ПУСТОТА, ТЪМА, БЛЯН, ИЗСТУПЛЕНЬЕ ТЕЖКО! СЪРЦЕТО МИ ЖЕДНЕЕШЕ ЗА РАДОСТИ, КАКВИТО НАУКАТА НЕ ДАВА - И ОСТАНА СИ НЕСИТО!... ПОД ЛЮТИЙ ГНЕТ НА МИСЪЛТА САЛ МЪДРОСТТА ВИРЕЕ ТОЗ, КОЙТО ЗНАЙ, Е СЪЩЕСТВО, КОЕТО ЖИВО ТЛЕЙ!... Стоян Михайловски
N
nadejda_82.1982 (2017/05/23 / 14:13)
5. Алис Ферне, "Вечност"
M
Mariana12 (2017/05/23 / 13:41)
Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови! Върви към мощната Просвета! В световните борби върви, от длъжност неизменно воден - и Бог ще те благослови! Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей! Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч, духовно покори страните, които завладя със меч!..." Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни... О, минало незабравимо, о, пресвещени старини! България остана вярна на достославний тоз завет - в тържествуванье и в страданье извърши подвизи безчет... Да, родината ни години пресветли преживя, в беда неописуема изпадна, но върши дългът се всегда! Бе време, писмеността наша кога обходи целий мир за все световната просвета тя бе неизчерпаем вир бе и тъжовно робско време... Тогаз Балканский храбър син навеждаше лице под гнета на отоманский властелин... Но винаги духът народен подпорка търсеше у вас, о, мъдреци!... През десет века все жив остана ваший глас! О, вий, които цяло племе извлякохте из мъртвина, народен гений възкресихте - заспал в глубока тъмнина подвижници за права вярна, сеятели на правда, мир, апостоли високославни, звезди върху Славянски мир, бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье, творци на наший говор мил! Нека името ви да живее във всенародната любов, речта ви мощна нек се помни в Славянството во век веков!
J
Joanita (2017/05/23 / 13:33)
Учете се и четете. Четете сериозни книги. Животът ще направи останалото. Фьодор Достоевски
M
Marsia (2017/05/23 / 10:57)
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК - Иван Вазов /откъс/ Език свещен на моите деди език на мъки, стонове вековни, език на тая, дето ни роди за радост не - за ядове отровни. Език прекрасен, кой те не руга и кой те пощади от хули гадки? Вслушал ли се е някой досега в мелодьята на твойте звуци сладки? Разбра ли някой колко хубост, мощ се крий в речта ти гъвкава, звънлива - от руйни тонове какъв разкош, какъв размах и изразитост жива?
Q
qnkokostov (2017/05/23 / 10:16)
Детство, знание, училище, просвета
N
NevenaSt (2017/05/23 / 09:03)
Урок по родолюбимие ми даде Розмари де Мео затова предлагам откъс от нейната книга "Стопанката на господ" - Душата пребъдва много пъти, чедо. И много пъти идва и си отива от тоя свят.Всеки път като затръгва насам, избира - първо земята си, после родителите.Туй е , щото е стара и умна душата и знае откъде да и почне учението. А тя решава пак да си дойде и да се очовечим щото има бая за учене. Ето товйта душа е избрала нашта земя - българската. И се е закачила за нея с едно нещо, дето му се вика Корен.Той има разни израстъци - род, народ,език , болежки, радости - все останали от тия преди тебе. Те са ти орисията.Те ще ти дават и обич, и сила,и ще друсват понякога...
P
pnnk (2017/05/23 / 08:14)
"Бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье, творци на наший говор мил!"
B
batmarcho (2017/05/23 / 06:14)
Никога не съм бил самотен. Стоял съм в една стая, изпитвайки самоубийствени пориви. Бил съм депресиран. Чувствал съм се ужасно – ама ужасно извън всякакви общоприети представи – но никога не съм чувствал, че другият човек би могъл да влезе в тази стая и да излекува това, което ме мъчи... или че определен брой хора могат да влязат в тази стая и да променят нещо. С други думи, самотата е нещо, което никога не ме е притеснявало, защото аз винаги съм имал онази особена краста да бъда сам. Случвало се е на партита или на стадиони, пълни с ликуващи хора, да изпитам самота. Тук ще цитирам Ибсен: „Най-силните хора са най-самотни“. Знаете как мисли масата – „Уау, днес е петък вечер, какво ще правим. Няма просто да стоим тук, нали?“ Всъщност, да, ще стоя. Защото навън реално няма нищо. Това е пълна глупост. Глупави хора се смесват с други глупави хора. Да ги оставим да глупеят заедно. Никога не ме е тормозела нуждата да се хвърля във вечерта. Съжалявам за всички тези милиони хора, но аз никога не съм бил самотен. Аз харесвам себе си. Аз съм най-добрата форма за развлечение, с която разполагам. Да пием още вино! - Чарлс Буковски
V
vulkandi (2017/05/23 / 01:50)
Хората говорят скучни и досадни лъжи за политиката,за Бог и за любовта. Можеш да разбереш всичко,което ти е нужно да знаеш за някого от отговора на въпроса: Коя е любимата ти книга? Ей Джей Ф.
D
dari7 (2017/05/22 / 17:59)
"Книгата е единственото място, където можете да наблюдавате крехка мисъл, без да я счупите или да срещнете експлозивна идея без страх, че ще избухне в лицето ви. Тя остава едно от малкото райски места, където човешкият ум може да получи едновременно провокация и уединение." - Едуард Морган
D
dosadnicata (2017/05/22 / 17:35)
"Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете, живее само един.”
L
ludmila (2017/05/22 / 17:11)
"Който еднаж е вкусил от духовна храна и е изпитал нейната сладост, той вечно жадува за нея и я търси.” ― Димитър Талев, Железният светилник
L
LatinoFiesta (2017/05/22 / 17:01)
„О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци." Паисий Хилендарски
Любка (2017/05/22 / 15:17)
Земя като една човешка длан... Но по-голяма ти не си ми нужна, Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна, че е от кремък твоят стар Балкан.
Любка (2017/05/22 / 15:14)
Българийо, драга, мила, земя, пълна с добрини, земьо, що си ме родила моя поклон приеми!
E
elivasileva (2017/05/22 / 14:39)
"В началото бе Словото и Словото беше у Бога и Словото бе Бог....." Евангелие от Йоан
E
elivasileva (2017/05/22 / 14:32)
".....Четящият човек извършва една невидима работа по вкуса. А човекът с вкус по-трудно става подлец, най-малкото защото е некрасиво. Четящият човек е красив...." Георги Господинов

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.