Следва

Взрив и много убити по време на концерт на Ариана Гранде

Шест непростими гряха на (всяка) Първа дама

Мелания Тръмп вече е наричана „най-непопулярната Първа дама на Америка“. Само че, като по правило, повечето...

Други преди 6 години

Мелания Тръмп вече е наричана „най-непопулярната Първа дама на Америка“. Само че, като по правило, повечето президентски жени попадат в рейтингите за „най-добрите“, едва след като предадат титлата на следващата. Мислите си, че Мишел Обама или Хилъри Клинтън са били любимки, когато мъжете им са управлявали държавата? Много бъркате.

За разлика от президента, Първата дама никой не я избира – тя получава тази си длъжност автоматично. Да, но жените на президентите могат да имат солиден принос в политиката и народът никога не пропуска случай да критикува своята Първа дама. Избирайки за 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, американският народ в комплект с новия си лидер получи и Мелания – словенски модел, на когото очевидно ще му се наложи много да се постарае, за да получи всенародната любов. Американците критикуват и миналото й и акцента й, и дори стила й. Дизайнерът на Мишел Обама - Софи Тел, отказа да работи с новата Първа дама, американските медии умишлено търсят компромат срещу словенката, а известният модел Джиджи Хадид пародира речите й от сцената на церемонията American Music Awards (след това поднесе своите извинения, но не чак толкова публично, а в Instagram). 

Както е известно, трудно можеш да задоволиш общественото мнение и, въпреки това, повече от две столетия борбата за идеалната формула каква трябва да бъде първата дама, не спира да се търси. Всяка жена до президента има някакъв минус, който народът задължително „оценява“ по достойнство и го сочи като грях.

Грях първи: прекомерно участие в управлението на държавата


Елеонора Рузвелт, 1940 г.

От XIX век, когато терминът „Първа дама“ за първи път влиза в политическия лексикон, много се е променило. От безмълвна сянка на своя съпруг жената на президента става пълноправен субект на националната политика, а по-късно – и активен играч на международната сцена. В правовата система на САЩ например, от 1993 г. за Първата дама е закрепен статусът „функционален еквивалент на помощник на президента“.

Но разбира се, активното участие на жената на лидера в политическия живот на страната при наличието на действаш президент неизменно предизвиква бурни реакции и остра критика от страна на много граждани. Така например съпругата на Франклин Рузвелт, Елеонора, въпреки многобройните й успехи в дипломацията, в придвижването на идеите за създаването на ООН и още какво ли не (Труман впоследствие я нарича „Първа дама“), често е критикувана заради излишния й интерес към политиката. Не са малко и тези, които подхвърлят, че тя по-добре да си стои вкъщи при децата и да се грижи за дома.

Първата жена на президента на Аржентина – Хуан Перон – Ева Перон, дразнеше конгреса на страната си с постоянните си изисквания да се предоставят повече права на жените, а също и с дейността си по укрепването на перунистки режим.


Ева Перон, 1947 г.

Не се размина с всеобщото недоволство и Хилъри Клинтън, която заемайки поста на Първа дама на САЩ през 90-те години, активно придвижваше реформата на здравеопазването, за което си плати солено: проектът не беше подкрепен нито в медицинските среди, нито от обществото, нито в Конгреса. Наложи се тя да се откаже от длъжността на глава на оперативния комитет по реформи в здравеопазването.

Грях втори: липса на инициатива


Изабел Мартинес де Перон, краят на 50-те

Странно е, но колкото хората критикуват прекаленото участие в политическия живот, толкова са недоволни и от липсата на такова. Например, ако Ева Перон е критикувана от много консервативни аржентинци, то третата жена на Хуан – Изабел, откровено не я обичат изобщо. Тя не предприема никакво участие в работата на мъжа си, а след смъртта му, автоматично превръщайки се в първата жена-президент на страната, така и не успява да се справи с ролята на политически лидер. Заради което и я наказват: с домашен арест и депортиране.


Мейми Айзенхауер, 1950 г.

Съпругата на президента - Мейми Айзенхауер, е често обвинявана в излишна потайност. Защото тя всячески крие подробности от личния си живот.

Потайната и скромна домакиня, заради редките си появи сред обществото, я чака нелепа присъда: „алкохоличка“! Мейми страда от възпаление на вътрешното ухо, което влияе на равновесието й, но тъй като никой не знае този факт, се появяват и клюките: „Първата дама има проблеми с алкохола, затова тя си седи у дома и рядко се появява пред публика“, пишат навсякъде…

Грях трети: съмнително минало


Карла Бруни

През всичките последни месец в САЩ не спира да се говори за стара еротична фотосесия на Мелания за GQ. Разбира се, преди мисис Тръмп Америка не е имала нито една президентска жена, която народът да е виждал гола, но в световен мащаб това съвсем не е ексклузивно. Например, същият източник на раздразнение е миналото на Изабел Перон – тя е бивша танцьорка в панамски нощен клуб.

Карла Бруни, съпругата на президента на Франция, Никола Саркози, също лъсна с еротични снимки, макар че трябва да отбележим, че френският електорат се отнесе към работата на Карла като топ модел, много по-уравновесено и спокойно, отколкото в която и да е друга страна.

Грях четвърти: отсъствие на стил


Лора Буш

Задължение на Първата дама е винаги да е елегантна. Да се облечеш скъпо и да не се престараеш в това – е умение, което за съжаление може да не достига дори на съпругата на президента или на премиера. За блестящите вулгарни тоалети, изобилието на скъпоценности, прекалено тежък грим – във всички тези грехове обвиняват Вероника – съпругата на бившия председател на Съвета на министрите на Италия - Силвио Берлускони.
Не е по нрава на избирателите и прекалено простият стил: по тази причина съпругата на Джордж Буш младши – Лора, не успя да очарова американците. Първата лейди на САЩ отдаваше предпочитанията си на безцветните костюми с панталон, с което си спечели мнението на избирателите, че е „простовата женица“.


Мишел Обама 2015 г.

На остра критика неведнъж е подлагана и Мишел Обама. За осемте години президентство на мъжа й тя неведнъж е оглавявала списъците на „най-безвкусно облечените жени“ в Америка. И това - въпреки че разполага с личен стилист.

Грях пети: безупречен стил


Джаки Кенеди, 1962 г.

Колкото и да е парадоксално и за безпогрешния стил избирателите бичуват Първите дами. Сега ни се струва невероятно, но навремето, заради прекрасното си умение да се облича, пострада и самата Жаклин Кенеди. На критика беше подложено известното двуредно леопардово палто на Жаклин, което публиката сметна за прекалено вулгарно. Осъждането наистина не беше дълго: малко по-късно обществеността призна, че дори подобен „крещящ“ принт й стои безупречно.

Грях шести: любов към разкоша и разточителство


Нанси Рейгън

Липсата на талант да се обличаш красиво, природна срамежливост или силен характер – това са черти, с които се ражда човек и след това при желание се бори с тях. Нерационалното използване на средствата на данъкоплатците е осъзнат избор, подриващ доверието на гражданите към властта. В неефективно изразходване на хазната и жажда за разкош често е обвинявана Нанси Рейгън, която не може да устои пред дизайнерските тоалети и антиквариата. Освен това през 1988 г. вестникът Washington Post пуска статия, в която анонимни експерти от данъчната служба са пресметнали с колко пари във вид на неплатени за дизайнерските подаръци данъци е задлъжняла мисис Рейгън на американската хазна. Сумата надхвърля няколко милиона долара. Между другото, скандалът е покрит, а впоследствие този грях е простен на Нанси от народа и днес те я наричат, едва ли не „най-добрата Първа дама за цялата история на държавата“.

Но ето че филипинците се оказаха не толкова толерантни към своята Първа дама – Имелда, съпруга на президента Фердинанд Маркос, която харчи държавния бюджет на шопинг в САЩ.

Как имено ще еволюира отношението на американците към своята първа дама Мелания Тръмп – е още рано да се каже. Но може да се твърди с пълно увереност: ще е интересно да следим как ще се развие този процес.

More Други