Следва

Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща този септември

Кой грабна тазгодишните награди "Аскеер"

Навръх 24 май – Денят на най-светлия ни празник...

Events преди 6 години

Навръх 24 май – Денят на най-светлия ни празник: празникът на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост, в Театър „Българска армия”, за 27 път Фондация „Академия Аскеер” връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

През годините Академията разчиташе на своите не конвенционални, а притежаващи вътрешноприсъща посветеност журита, наброяващи днес – с естествени вариации – до 100 най-изявени артисти и културни дейци.

Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на широка театрална и духовна общност – актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия „Аскеер”.

Обект на внимание от страна на журито бяха 119 представления. 67 от тях са реализираните премиери в София, 52 спектакъла са представени от извънстолични театри. Селектираната продукция принадлежи на 7 столични сцени с 13 заглавия и 2 извънстолични театъра с 3 заглавия. Ако включим и сценичните творби – обект на разглеждане в категория Съвременна българска драматургия, спектаклите, разгледани през годината от „А`Аскеер”, са 143.

Членовете на журито обсъдиха и с тайно гласуване определиха тазгодишните носители на награда „АСКЕЕР 2017”.

За изгряваща звезда Боян Крачолов за режисурата и Димитър Крумов и Иван Николов за ролите си в „Това НЕ Е Хамлет“. За поддържаща мъжка роля Йордан Ръсин за ролята на Телегин във „Вуйчо Ваньо“. За поддържаща женска роля Ивана Папазова за ролята на Икония във „Вълци“ по „Трънски разкази“.

Свила Величкова грабна статуетки за сценография и костюмография за работата си по „Малката морска сирена“ от Катрин Ан по приказката „Малката русалка“ от Ханс К. Андерсен. За театрална музика бе отличена Петя Диманова за „Вълци“ по „Трънски разкази“ от Петър Делчев.

Награда „АСКЕЕР 2017” за водеща мъжка роля взе Свежен Младенов (на снимката горе) за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“, а за водеща женска роля Меглена Караламбова за ролята на Майката в „Разговори с мама” по Сантяго Овес от Жорди Галсеран.

Статуетка за режисура взе Диана Добрева за „Вълци“ по „Трънски разкази“ от Петър Делчев. За най-добро представление бе обявено „Еквус” от Питър Шафър, постановка Стайко Мурджев, Младежки театър „Николай Бинев“. За Съвременна българска драматургия награда взе „Пробен срок“ от Николай Гундеров.

Академия „Аскеер” удостои с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер 2017" големия български драматург Константин Илиев!


More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.