Следва

Ето кои са големите победители от Кан 2017!

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 29 май до 4 юни

Фаталистите на Хюго Рейс, квинтетът на Кинг Аишоба от Гана, настоящият вокалист на The Ex и сръбското трио Igralom са специалните гости на първия по рода си (суб)Африкански фестивал у нас...

Events преди 6 години

Фестивалът:

Фаталистите на Хюго Рейс, квинтетът на Кинг Аишоба от Гана, настоящият вокалист на The Ex и сръбското трио Igralom са специалните гости на първия по рода си (суб)Африкански фестивал у нас.

В последния понеделник на месец май „Аларма Пънк Джаз“ организира „АфроВизия“ - Първия (суб)Африкански фестивал в България с участието на квинтета на невероятния КИНГ АИШОБА от Гана и дългогодишните изследователи и музикални пътешественици из африканските традиции ХЮГО РЕЙС (Австралия, ex-The Bad Seeds) и АРНОЛД ДЕ БОЕР (Zea / The Ex).

В групата на Хюго Fatalists специален гост е китаристът ДЖОВАНИ ФЕРАРИО, работил в миналото с легенди като Рокиа Траоре, Пи Джей Харви и Джон Париш, а Арнолд, който само преди половин година посети София с THE EX, ще представи и няколко песни на проекта си ZEA в съвсем различен вариант с музикантите от Гана. Концертът ще бъде открит от сръбското трио IGRALOM, чиято авторска музика е удивителна мозайка от традиции в духа на EKV, Cream и Tinariwen: пост-югославски (пост)пънк с туарегски рифове и чудовищна ритъм секция.

Вратите на Голямата зала на Mixtape 5 ще отворят в 19:30, началото ще е около (и не по-късно от) 20:30ч., а цялото събитие ще продължи до малките часове на нощта.

БИЛЕТИ (все още на народни цени – 18/20/23/24 лв) може да закупим в системата и на касите на Eventim, както и в “Дюкян Меломан“. На входа на клуба ще има лимитирано количество по 24/25 лв, а след изчерпването му цената става 30.


Изложбата: 

Тук са Човекът, Скалата, Водата. Тук са Мъжът и Жената и Арката под която минават – за да се съберат или да се разделят, за да бъдат себе си или другия. За да съществуват заедно или поотделно. Изложбата на Христо Харалампиев можем да гледаме по два различни начина. Изложба, като едно цяло, самата тя като произведение на изкуството с единността на скултурите и рисунките.

А, ако все още не сме отделили време, вратите на галерия "Нюанс" са отворени от вторник до неделя от 11 до 19:00 часа, а самата изложба можем да посетим до 11 юни. 

Другата изложба:

Преди малко повече от година Мария Райчева направи изложбата си „Цветовете на Куба“.

Още тогава тази изложба беше определена от публиката, критиката и артистичните среди като много силна и завладяваща. Изложбата като че ли освободи една нова енергия и различен художествен похват в творчеството на Мария. Първите платна в по-рисунъчна техника с не много наслояване на бои, толкова характерно за работата й в последните 6-7 години, бяха показани именно в тази изложба. Изложбата беше последвана от брилянтен цикъл хавански пейзажи именно в тази техника. И не само; тази изложба породи и настоящата- „Лицата на Хавана“.

Тази изложба на Мария Райчева за първи път е изцяло със сюжетни, портретни и фигурални композиции. Образите са в тяхната естествена среда - улица, тротоар, пристанище, порутени балкони, прохладно патио, пренаселена с хора и аромати кооперация... Многолик и различен живот... В лицата на хората се четат съдбите им, усеща се силата на характерите им.

За откриването на изложбата можем да си запазим утрешния 30 май от 18 до 20:00 часа в галерия "Астри".

Фотомаратонът: 

Второто издание в България на фотографското състезание „Фотомаратон София“ стартира на 3 юни от 10:00 часа в самото сърце на столицата - бар „Петък“ в рамките на фестивала Фотофабрика 2017. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, от Фондация „Фотофабрика“ съвместно с Френския институт в България в подкрепа на кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Фотомаратон е фотографско състезание, в което участниците правят серия от фотографии за определено време по предварително зададени теми, които стават ясни в деня на провеждането му. Тази година темите ще бъдет 2, а времето за изпълнение – 6 часа.

Както на други места по света, снимките трябва да бъдат предадени "направо от фотоапарата", като редактиране или обработка не са позволени. Жури ще оцени анонимните фотографии според техниката на заснемане и креативността в интерпретирането на темата и ще награди печелившите в самата вечер. Приемат се снимките само на завършилите цялото предизвикателство.

Концепцията на Фотомаратон започва в Мадрид през 1986 г., а вече се провеждат на 80 подобни състезания в цял свят. Тази година София влиза в международния календар на фотомаратоните в света за втори път. Първият голям фотомаратон в София се състоя на 10 септември 2016 година. Бяха дадени 3 теми и 6 часа за снимане. 144 участника завършиха предизвикателството.

Пълната програма на фестивала е публикувана на сайта на Фотофабрика, а повече за фотомаратон София гледаме тук>> 

Кукленият театър:

„Малко синьо и малко жълто“ е заглавието на най-новото представление (за деца над 3 год.) от репертоара на Столичен куклен театър, чиято премиера ще бъде на 2 и 3 юни от 17.30 ч.

Малкото Синьо и Малкото Жълто са най-добри приятели – играят заедно, заедно ходят на училище, неразделни са. Един ден те се прегръщат...и стават зелени. И тогава вече никой не може да ги познае и не иска да бъде с тях, защото са различни... През динамичната игра на цветовете, малки и големи зрители ще се изправят пред много важни въпроси – за приятелството, за различията, за идентичността.

Листът хартия е една от основните и най-креативни детски площадки! Това е място за проучване, креативност, въображение и учене. Това е мястото, където детето за първи път се докосва до изкуството.  

Взимаме и ние лист хартия, и създаваме своя куклен спектакъл за малкото синьо и малкото жълто. Не забравяме малкото зелено!

Музиката: 

Един страстен спектакъл очаква любителите на тангото на 31 май в Sofia Live Club. Музикантите от Tango Cats ще представят на българската публика пиеси от Астор Пиацола, Карлос Гардел и Ричард Галиано.

Орлин Цветанов (цигулка), Зорница Цветанова (пиано) и Младен Тасков (пиано) са в основата на проекта Tango Cats, който заразява с любовта си към тангото. Музикантите ще потопят публиката в света на tango Nuevo с виртуозни изпълнения на пиесите на Астор Пиацола.

Гост звезди на вечерта са Васил Златанов (акордеон), Веселин Веселинов Еко (бас) и Стоян Янкулов Стунджи (барабани). Изпълнението ще бъде съпроводено от танца на Владислав Петров и Лорена Тарантино – той е една от водещите фигури на българското танго, а тя носи магията на юга и за първи път ще танцува на българска сцена.
След концерта DJ Васил Адамов ще забавлява гостите с милонга (танго парти).

Билетите се разпространяват онлайн на EPAY-GO Билети и Събития или на касите на Easypay.

Книгата:

Биографията на най-влиятелния турски политик след Мустафа Кемал Ататюрк – оглавилия отново Партията на справедливостта и развитието президент на Република Турция Реджеп Ердоган, излезе и у нас.

Критичното издание „Реджеп Таип Ердоган. Биография” на ИК „Сиела” от германската журналистка от кюрдски произход Чийдем Акьол описва пътя на турския държавен глава към властта – обвиненията в злоупотреби, скандалите, протестите, опита за преврат, външната политика и всички спорни въпроси, свързани с турския президент и неговата партия. Книгата съдържа предговор от Акьол, писан специално за българския читател.

Българското издание на „Реджеп Таип Ердоган. Биография” съдържа предговор, писан от Чийдем Акьол през февруари 2017 г. специално за българския читател.

Концертът: 

Финалната нота за този музикален сезон на Софийска филхармония ще се прозвучи на 4 юни с ариите от мюзикъла „Оливър Туист“.

Подбраните музикални фрагменти ще разходят публиката по калдаръмените улички на Англия, тогава когато Оливър Туист е крачил по тях. Малкият, чудновато умен Дикенсов герой ще оживее отново и то на сцената на Софийска Филхармония, с обещание да звучи дълго в съзнанието ни.

Представлението обещава да има достатъчната театрална екстравагантност благодарение на артистично-музикалната двойка Дони и Нети, а внушителното звучене на ариите ще бъде пресъздадено благодарение на въздействащите гласове на "Хора на софийските момчета" с диригент проф. Адриана Благоева.

Максим Ешкенази пък реши да промени препълнения си график и ще пътува от Лос Анджелис специално, за да дирижира оркестъра на Софийска филхармония в заключителния за сезона спектакъл.

Билети на касата на Зала „България" и онлайн на eventim.bg

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?