Следва

Item of the day - Oris

COMME des GARCONS Black

Comme des Garçons отбеляза 40-годишнината си пускайки на пазара временната марка „Black”. Тя съчетава както находчивостта, така и оригиналността на лейбъла...

All fashion преди 14 години

Comme des Garçons отбеляза 40-годишнината си пускайки на пазара временната марка „Black”. Тя съчетава както находчивостта, така и оригиналността на лейбъла.
 

За Рей Кавакубо обаче не може да се каже, че с черното превръща жените в рояк от летящи гарги.
Напротив, според Карла Сузани (главен редактор на италианския VOGUE, б. ред.), тя предлага една напълно нова визия на женствеността.

Японската дизайнерка е една от доминантните фигури от последните няколко десетилетия на 20-ти век до днес. Причина за успеха й е фактът, че Рей Кавакубо е прекалено оригинална за да бъде забравена. Това е и причина за многобройните проекти този месец – от магазините на марката „Black” до сътрудничеството с Vogue Nippon и изложението в парижкият Colette.


 

„Наистина усещах, че съм сама” споделя г-жа Кауакубо. „Никога не съм мислела, че работата ми има нещо общо с тъй нареченото „усещане за жена”. Не съм феминистка и никога не съм се интересувала от подобни движения. Реших просто да създам компания, обединена около процеса на създаване и да го използвам като оръжие в битките, в които съм решена да надделея”.


 

След като вече няколко от 10-те магазина „Black”, чиято цел са да промотират „положителната енергия” във време на криза, отвориха врати в Токио, Париж и в няколко други столици, изглежда, че резултът от „борбата” е ясен.

Г-жа Кавакубо не е просто публично призната личност с многобройни отличия, сред които и докторска степен от Royal College of Art, London. Тя е собственик на модна къща с приход от $180 милиона за 2008г. , чиято централа в Токио продължава да „ражда” звезди на модния небосклон – Джуная Уотанабе, Тао Кирухара и Ганрю вече имат свои собствени марки, подвизаващи се „под крилото” на Comme des Garçons.


 

Рядкост е дизайнер да успее да наложи собствения си стил в друг бранд. Факт са обаче сътрудничествата с марки като Levis, Lacoste, Fred Perry и Speedo. На лондонския Dover Street пък могат да бъдат открити различните Comme линии, разположени на шест етажа наред с други лейбъли като Lanvin, Yves Saint Laurent, дизайнерите Azzedine Alaïa, Christopher Kane, Gareth Pugh или японският дизайнер на Undercover, Jun Takahashi.
 

Друга слабост на Адриан Джофе, съпругът на г-жа Кавакубо и изпълнителен директор на Comme des Garçons, са ароматите. Първият Comme парфюм, продаван в пластмасови пликчета и с цвят на урина е пуснат на пазара през 1994, като скоро е последван от аромати, напомнящи на лак за нокти и стопена гума. Както всичко останало, така и този (донякъде странен) проект докарва проходи от $4.7 милиона за 2008г.


 

Все пак прилагателното „интелектуална” е най-точното, което може да бъде поставено пред името на Рей Кауакубо. То е използвано, въпреки успеха на колекцията създадена специално за highstreet марката H&M миналата година.

„Започвам всяка колекция само с една дума”, споделя г-жа Кауакубо.
„Никога не мога да си спомня от къде всъщност идва тази първа дума. Никога не започвам колекция под влиянието на исторически, социални, културни или други конкретни спомени. Намирам дума и започвам. Никога обаче не започвам веднага, обикновено търся или противположното или това, което би я изразило по някакъв по различен начин, или това, което е скрито зад нея".
За г-жа Кавакубо това е интелектуален процес, защото използва ума си и в същото време успява да вплете инстинкт и емоция. Именно емоцията е двигател в работата на японската дизайнерка. Дори и колекцията за сезон есен/зима 2009-10, чрез воалите, изразяващи чувство на любов, това е факт.
 

И все пак, най-характерната черта от работата на Рей Кауакубо е тази, че остава на първа линия, като в същото време преминава през ера на феминизъм, искри, чисто момичешки блясък достигайки до течението въздигащо в култ „звездите”.

Каква е тайната?
Най-вероятно любопитството и културното съзнание, които са „изворът” на кретивността.

 

 

More All fashion