Следва

Графити тур в София = усмивки и вдъхновение!

Пивото е полезно и хидратиращо, пийте го „на фокус“ и на корем, разБИРА се!

За щастие на върлите почитатели на кехлибарената напитка учените потвърдиха, че тя хидратира след спорт. Пивото и неговите натурални съставки са полезни за балансирания начин на живот и отлично...

All About Life преди 6 години

За щастие на върлите почитатели на кехлибарената напитка учените потвърдиха, че тя хидратира след спорт. Пивото и неговите натурални съставки са полезни за балансирания начин на живот и отлично възстановяват организма след физически натоварвания. Около това се обединиха експерти и известни личности, активно занимаващи се със спорт, на старта на деветото издание на информационната кампания на Съюза на пивоварите в България (СПБ), като този път година тя е под мотото „Бирата на фокус“.

На снимката горе: проф. Донка Байкова

„И тази година продължаваме да информираме потребителите за това какво съдържа и какви са качествата на пивото, както и какво въздействие имат неговите съставки за балансирания начин на живот. В това отношение винаги трябва да се позоваваме на научни изследвания и такава е целта на нашата кампания, която продължава вече толкова години. Ние търсим пресечна точка между полезното, приятното, забавното и образователното“, каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Тя е на мнение, че всеки потребител трябва да знае и да се интересува от произхода и качеството на продуктите, защото това е разковничето за класен живот и подбор на продукти.


Ивана Радомирова

Специалните гости на събитието актрисата и активна спортистка Силвия Петкова и актьорът и водещ Павел Владимиров споделиха защо бирата е част от тяхното забързано ежедневие, как пивото допринася за добрата им кондиция, социалния им живот и контакти. Те припомниха, че любимата на мнозина пенлива напитка е със сравнително ниско алкохолно съдържание и ценни хранителни вещества, а според случая - всеки може да избере безалкохолна бира.

Добре известно е, че в бирата има само напълно натурални съставки - вода, хмел, малц и пивни дрожди (популярни като бирена мая). Именно благодарение на естествените си суровини, пивото съдържа редица благоприятни за организма вещества, които се запазват при процеса на производство. „Добре е да знаем и какво няма в бирата. В нея няма мазнини, а съдържанието на прости захари е ниско“, обърна внимание Павката. 


Силвия Петкова и Павел Владимиров

В 100 мл. стандартна бира има около 43 калории, а при безалкохолната са само 18. Също така в пивото има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата. „Така че умерената консумация на кехлибарената напитка не води до напълняване - то се получава от обилните мезета“, допълни атрактивният водещ. Не само, че от нея не се напълнява, но бирата e богат източник на разтворими фибри – важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол. Тя съдържа и антиоксиданти - веществата, които противодействат на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм.

„Дамите трябва да знаят, че пивото съдържа силиций, който предпазва от остеопороза, като прави костите по-здрави“, допълни колегата си Силвето. Тя не пропусна да отбележи и че последните изследвания отново показват, че комбинацията „бира след спорт” е изключително добра. И още припомни, че както безалкохолната, така и традиционната бира хидратират организма, тъй като съдържат 92% вода, витамини от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий. „Така че малко биричка след физически упражнения е хем с полезно, хем със супер освежаващо въздействие. А и специалистите го препоръчват, но винаги и само при умерената консумация“, убедена е от личен опит тя.



Като че за да има още повече тежест в казаното от актрисата, „на професионална помощ” й се дотече диетолога проф. д-р Донка Байкова, която бе категорична, че нискоалкохолните бири са изотонични и съдържат необходимите на организма вещества след тренировка. Комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска. Тя цитира екип от австрийски учени в списание „Изследвания в областта на храненето и науката за храните“, които препоръчват особено безалкохолната бира като най-подходяща алтернатива на класическите фитнес напитки, именно заради високото съдържание на минерали, съчетано с изотоничен ефект. Проф. Байкова уточни, че резултатите от изследването напълно подкрепят изводите, до които са достигнали и испанските, английските и българските учени.


Силвия Петкова, Павел Владимиров и проф. Донка Байкова

Така че всеки, който пожелае, ще може да се включи в специална образователна викторина на страницата във Фейсбук на Българското бирено общество https://www.facebook.com/pivovari/?fref=ts и да участва в томбола за 3 награди от по 200 лв. под формата на ваучери за билети за музикални събития от платформата Eventim.
Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната (Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД и „Ломско пиво” АД) и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

 


Ивана Радомирова


Силвия Петкова и Павел Владимиров заедно с част от организаторите

More All About Life