Следва

Лято+Слънце = КРАСОТА! С божествените награди от Eucerin!

Да умреш като веган или да живееш като убиец?

Отвъд броколите и киноата и след поредната чаша соево мляко, ставаме свидетелите на една плашеща тенденция...

Health преди 6 години

Отвъд броколите и киноата и след поредната чаша соево мляко, ставаме свидетелите на една плашеща тенденция. Броят на децата починали следствие на недохранване расте. Родителите, избрали да следват определена диета и да я наложат на бебета си, са убедени в правотата си, а критиците им определят поведението им като модерна форма на мъчение. Наистина ли въпросът опира до това да умреш като веган или да живееш като убиец? 

В средата на май 7-месечно бебе умира от глад в Белгия. Родителите му го хранели с овес и киноа, защото смятали, че има непоносимост към мляко и глутен. Сега те могат да получат 18 месеца затвор, като решението на съда се очаква на 16 юни. През 2011 двойка е осъдена на 5 години затвор във Франция, след като 11-месечното им бебе умира от недохранване. Същата година в Атланта съдът дава доживотни присъди за убийство на мъж и жена, които хранели бебето си само с ябълков сок и соево мляко. Момченцето починало на шест седмици. През юли 2016 в Милано дете е отнето от родителите си, след като се установява, че на 14 месеца има теглото на 3-месечно.



След поредица сходни случая в Италия през август 2016 Елвира Савино от партията на Берлускони "Форца Италия" предлага родителите, които отглеждат децата си като вегани, да получават до 6 години затвор, ако се стигне до смъртен случай, и да се обяви за незаконно лица до 16 години да се подлагат на режими, които са вредни за здравето.

Противопоставянето започва по-рано. През 2007 в New York Times се появява материала „Смърт с Веганство”, който води до гневни реакции от страна на веган обществата, които отговарят с редица публикации, сред които „Веганството не е насилие върху децата”. Десет години по-късно „войната” продължава, а с усещане, че са на бойното поле са и педиатрите. „Не мога да се боря с майките. Децата са си техни, да правят каквото искат”, е една от най-честите реакции от страна на лекарите.
 



За View Sofia д-р Савова коментира „Kогато избираме храната за себе си, трябва да слушаме тялото си. Когато храним децата си, трябва да обърнем внимание на това, какво искат те и какви са техните вкусове. Веган диетата може да доведе до желязодефицитна анемия, но децата могат да се отгледат здравословно и без да ги тъпчем с месо. Не трябва да се налагаме. Същото е като при родители, които са нудисти, и карат децата си да бъдат нудисти”.

Ако спрем да се ръководим от това да направим децата си свое копие, а мислим за здравето им, ако спрем да искаме другите да бъдат като нас и да споделят нашите виждания, това дали ядеш киноа или не, няма да е въпрос на живот и смърт.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.