Следва

ПОТВЪРДЕНО! Джорджина чака дете от Роналдо

Ролята на музея като инструмент за маркетинг, активиране и съживяване на градовете

Това беше темата на вчерашното събитие, част от програмата за 75-та годишнина на Университета по архитектура, строителство и геодезия...

Други преди 6 години

Това беше темата на вчерашното събитие, част от програмата за 75-та годишнина на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Лекцията бе открита от главния архитект на София Здравко Здравков, след което взе думата португалският архитект Педро Гаданьо. Той пристигна в столицата по покана на Посолството на Португалия в България и Instituto Camões в София.



Гаданьо е настоящ директор на най-новия лисабонски Музей за изкуство, архитектура и технологии (MAAT). Описва го като своеобразен проект относно водата, светлината, отраженията и хората. Целта му е да превърне музея в културен и арт център не само в Португалия, но и в Европа.

MAAT е пример за това как един музей активно участва в живота на града и предоставя поле за изява на младите, талантливи и иновативни хора на изкуството. Според португалския архитект не трябва да мислим за музея като сграда, в която се съхранява историята, а напротив. Това е мястото на съвременното изкуство, което поставя важните теми и проблеми от нашето ежедневие и предизвиква размисъл у аудиторията.



Като бивш куратор на департамента за архитектура и дизайн към MoMa, Ню Йорк, както и като преподавател и журналист в архитектурните издания, Гаданьо е една изключително любопитна личност. С проекта си той вдъхнови бъдещите архитекти от УАСГ и наблегна на важността изкуството да бъде достъпно до широката публика, за да има по-голям отзвук.

More Други