Следва

Алкална диета: Как на 50 да изглеждате като на 20!

Една сутрин просто не можех да помръдна

Животът на съвременния човек е ежедневен стрес...

Health преди 6 години

Животът на съвременния човек е ежедневен стрес. Шеметният ни ритъм е предпоставка за редица болки и дискомфорт в цялото тяло. Слагаме различни социални маски - задачи в бизнеса или оправдаване на очакванията в семейството. Но в своята същност оставаме биологично реактивно същество. Всички неизказани емоции, сълзи, обиди и фурстрации тялото ни ги запомня и архивира. Това предизвиква повишен мускулен тонус. Тялото ни всъщност напомня за себе си чрез болката. Ние отговаряме: „Не сега, изчакай, зает съм….“. Пием обезболяващи и продължаваме. След известно време то вече крещи „Ако продължаваш да ме игнорираш - се отказвам от теб!“, обявява стачка и изведнъж блокира.

Улисани в грижи и отговорности не обръщаме внимание на сигналите докато не бъдем сковани от болка и елементарните навици като грижата за личната ни хигиена например, не се превърнат в изключително болезнена авантюра. Какво означава гърбът ти да е скован до толкова, че да не можеш да затвориш очи за сън, да не можеш да се изкъпеш спокойно или дори да изпиеш чаша вода?

„Казвам се Миглена Георгиева и съм на 48 години. Преди около 15 години получих първите си болки в шията, рамото и горната част на гърба. През цялото това време ходих при различни специалисти, назначаваха ми различни рехабилитации и физиотерапии. Лекувах се с медикаменти и общо-взето болките отшумяваха, но беше винаги за кратко. С годините нещата ставаха все по-тежки. В края на миналата година получих схващане на ръката и изтръпвания. Мислех, че не е нещо сериозно и ще поотмине. Но през януари една сутрин ставайки не можех да помръдна – толкова много ми беше схванат врата. От този момент болките в ръката се засилиха, почти не можех да я движа. Трудно се обслужвах, не можех да спя и се чувствах изключително зле. Отново отидох при специалист ортопед. Изпратиха ме на ядрено-магнитен резонанс – оказа се, че имам две дискови хернии на ниво С4 и С5, също на ниво С6 и С7. Оказа се, че имам увредени нерви по ръцете и разбрах, че положението е сериозно. Изпратиха ме за консултация при неврохирург, като видя резултата той каза „спешно операция“. Бях много объркана, изплашена и притеснена. Назначиха ми кортизонови инжекции, които са ужасно болезнени. Започнах физиотерапия и се молех да избегна операцията. Подобрение нямаше. Лекарите ми казаха, че явно ще трябва спешно да вляза в болница и да се оперирам. Започнах да търся мнения, да чета повече, проучвам. Реших, че при всички положения ще пробвам нещо по-различно от операция. Започнах курс на лечение по чрез методите на хиропрактиката. Всички тези упражнения, които правим всъщност са много прости и лесни. След тях с всеки изминат ден се чувствам все по-добре. Нещата се случваха много, много бързо, при положение, че бях един от най-тежките случаи в клиниката. Почти бях загубила надежда. Още след първите две-три седмици вече можех да се обслужвам, да спя спокойно, болките да намаляват. Вече мога да си движа врата, ръцете… Щастлива съм, че взех правилното решение. Вярвам, че всеки човек трябва да направи всичко възможно, за да избегне избегне операцията на гръбначния стълб. Трябва да търси различни видове лечение и начини, за да подобри състоянието си.“

Миглена е диагностицирана с дисковата херния – една от най-честите диагнози при болки в гърба, врата или кръста. Дали от лоша стойка за продължителен период от време или зле разпределена тежест при натоварване, това често е състояние, което при неправилно лечение или липсата на такова може да доведе до инвалидност.

„Много хора смятат, че дисковата херния се получава в момента, в който започнем да изпитваме болка, обикновено не е така. Тя настъпва с течение на времето, докато тялото дегенерира в тази област. Тази поредица от събития обикновено започва с някакъв вид травма, караща гръбначния стълб да губи нормалната лордозна извивка на врата или в тази, в областта на кръста. Това води до дегенерация и слабост в областта на врата и/или ниско долу в гърба, при което диска се разгражда. В един момент конкретно събитие предизвиква дисковото вещество да излезе извън пръстеновидните влакна и когато то докосне корен на нерв започва болката. Тя може да бъде под формата на болки в кръста, ишиас, болки във врата, ръката, скованост и изтръпване и т.н.“, споделя д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика и мануална терапия в Американска клиника за гръбначни заболявания в София. Той и неговите колеги прилагат на пациенти с проблеми в опорно-двигателната система успешно лечение чрез неинвазивен и неоперативен метод, прецизна диагностика и специфични упражнения. Такъв комплекс се изготвя индивидуално за всеки един пациент, спрямо особеностите на неговия личен проблем.

Вижте гостуването на Миглена Георгиева в предаването „Преди обед“ ТУК!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.