Следва

Петъчен БЛИЦ: Царицата на розата Христина Караколева

Алкална диета: Как на 50 да изглеждате като на 20!

Виктория Бекъм винаги успява, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу са винаги слаби и позитивни, Ел Макферсън дори на 53 все още има гладка кожа...

Health преди 6 години

Виктория Бекъм винаги успява, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу са винаги слаби и позитивни, Ел Макферсън дори на 53 все още има гладка кожа - защото те спазват алкална диета. Затова в какво се състои смисълът на диетата на холивудските звезди, ще ви разкрием сега.

Виктория Бекъм вече няколко години се храни според съветите в книгата Honestly Healthy Alkaline Programme, написана от известния лондонски шеф-готвач Наташа Корет (доведена сестра на Сиена Милър, сред клиентите й са Роби Уилямс и Натали Имбрулия, а сайтът на проекта е www.honestlyhealthyfood.com) и лекарят-нутриционист Вики Едсън.

В книгата има красиви снимки и рецепти, а също и общи рекомендации за новия образ на начин на живот, в който се отдава предпочитание на храната, която попадайки в нашия организъм, става алкалообразуваща.

Прието е, че организмът работи оптимално, ако в него се запазва киселинно-алкалният баланс (нивото на pH в кръвта в норма трябва да бъде между 7,35 и 7,45 – това е по-алкална среда, тогава, когато в стомаха трябва да се съхранява кисела среда). Ако нивото на киселинност в кръвта е по-високо, то обменните процеси могат да се нарушат: по-лошо се усвоява храната, възниква дефицит на минерали и микроелементи (калий, магнезий, калций и натрий), натрупват се мазнини, понижава се имунитетът, влошава се състоянието на кожата и косата и енергията намалява.

Подобни сривове могат да се получат и когато се повишава алкалната киселинност, но това при съвременния човек се случва изключително рядко – голяма част от продуктите, които ядем днес, са киселинообразуващи. Още киселинността се повишава заради необходимостта всичко да се прави на бързи обороти. Между другото, фитнесът също нарушава баланса в полза на киселинността.

С две думи, лошата храна - това е всичко от животински произход (месо, пиле, риба – освен пъстърва и сьомга, морски дарове, всички животински мазнини, млякото, сиренето и яйцата), мед, всичко от брашно, бял ориз, гъби, кетчуп, горчица, изкуствени подсладители, сладкиши, кафе, изкуствени подсладители, газирани напитки и на практика всичкият алкохол. Алкалните продукти са голяма част от плодовете и зеленчуците, в това число тези, които имат кисел вкус – кисели ябълки, ябълков оцет, лимон, лайм, домати, грейпфрут, суров спанак (при топлинна обработка той става киселинен), орехи, водорасли, зелена салата, коприва, овес, просо, киноа, банани, форми и други сухи плодове, джинджифил, кокосово и бадемово мляко, кокосово и ленено масло, масло от гроздови семки, авокадо. Маниаци като Виктория Бекъм смятат, че дневният порцион трябва да се състои 80% от алкалообразуващи продукти и само 20 от киселинообразуващи.

Но повечето консултанти казват, че ако 2/3 от вашата храна е алкалообразуваща, то това е напълно достатъчно.
Истината е, че не всички диетолози считат алкалната диета за панацея. Например не е доказано, доколко средата в стомаха влияе на общия киселинно-алкален баланс. „Окислителните процеси в организма работят постоянно – така сме устроени - казва диетологът Ирина Турчинская – от природата ни е дадено огромно количество защитни механизми, които самостоятелно поддържат киселинно-алкалния баланс. Затова категоричното преминаване на страната на алкалното хранене може да бъде вредно. От друга страна, ако вие активно отслабвате, в кръвта се образуват множество продукти на разпад и алкалните продукти могат да спомогнат за допълнителния детокс.
Също така е полезно на гладно да изпивате топла йонизирана алкална вода – много лесно можете да си направите такава, с помощта на алкализиращи филтри. Най-добрите такива са японските. А като цяло е добре, когато дневното ви меню се състои от 50% въглехидрати, 25% мазнини и 25% белтъчини, това съотношение считам за златно правило в храненето“, продължава тя.

Ел Макферсън се придържа към алкалната диета, особено към спанака. Тя яде още цвекло с козе сирене (това не е алкален продукт, но има ниски киселинобразуващи свойства), дива сьомга и си позволява само едно еспресо на ден (кафето е много киселинен продукт!).

Преди няколко години, празнувайки 50-годишнината си, тя заедно с личния си лекар диетолог, д-р Симоне Лаубшер, разработи и пусна бюти добавка с алкалообразуващ ефект Super Elixir
, която може да бъде закупена на сайта welleco.com. В този продукт има 45 ингредиента: китайски треви, храносмилателни ферменти, минерали, витамини, които поддържат работата на 11 от най-важните обменни системи в организма – особено хормоналната и храносмилателната.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.