Следва

С кого се гушка Кейт Бекинсейл?

Големите любовни истории: От Люксембург с любов, Ксавие Бетел и Готие Дестене

Господин и господин... хмм Бетел... не сме сигурни кой на кого носи фамилията...

Други преди 6 години

Господин и господин... хмм Бетел... не сме сигурни кой на кого носи фамилията, но определено присъствието на Готие Дестене предизвика фурор на срещата на НАТО в Брюксел на 25 май, застанал рамо до рамо с Първите дами.

Около връзката на Ксавие Бетел и Готие Дестен има твърде малко информация, но появата им под светлините на световните прожектори буди интереса ни да разберем малко повече за тази любовна приказка.

Какво знаем дотук? Ксавие Бетел заема постта на министър-председател на Люксембург от 4 декември 2013 г. но любовта му към мъжката му половинка, белгиският архитект Готие Дестене, датира от 2010 г. И двамата не крият сексуалността си и след четиригодишна връзка през 2014 г. се сгодяват.



Заветното "Да!"
Бетел е този, който пада на колене. Предложението е не просто романтично, а буквално лети в облаците. По време на полет за Ню Йорк Ксавие Бетел подава на Дестене плик с флашка, на която е записана песента "I wanna marry You!" Дестене разказва: "Казах Да! и се разплаках, а една от стюардесите се притесни какво се случва".

Сватбата...
Церемонията по подписването се провежда на 15 май 2015 г. в тесен семеен кръг, и тъй като двойката не желае да се вдига медиен шум, отказва на редица световни издания да отразят събитието. Знаем, че сред официалните гости е бил белгийският премиер Шарл Мишел.

Сватбата на Ксавие и Готие се състои след въвеждането на реформа в семейния кодекс относно еднополовите бракове в Люксембург. Проучване от 2014 г. показва, че 83% от респондентите одобряват хомосексуалните бракове, а 55% - възможността за осиновяване на деца.

Бетел споделя: "Аз живея един единствен живот и не желая да го крия". Той добавя: "Аз не бях гей-кандидата, хората не гласуваха за мен, защото съм хомо или хетеро. Това няма никакво значение". За момента Ксавие Бетел е единственият хомосексуален правителствен ръководител в света след края на мандатите на колегите си от Белгия Елио ди Рупо и от Исландия Йохана Сиюрдардоухтир.



Светски живот
Министър-председателят на Люксембург отказва да присъства на официално събитие, ако специално не се споменава в поканата името на съпруга му. Двамата са заедно навсякъде и въобще не се притесняват да показват връзката си на публични места. 

В края на месец март 2017г. папа Франциск официално прие Ксавие и Готие във Ватикана. Това се оцени като голям жест от страна на главата на Римокатолическата църква относно правата на хомосексуалистите.

More Други