Следва

Панорама на режисьора Хосе Луис Герин в рамките на 24 Седмица на испанското и иберо-американското кино

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 5 до 11 юни

Като опровергава мита, че най-горещият сезон е интересен само на морето, TOP SECRET ни дава възможност да усетим по различен начин лятото в София...

Events преди 6 години

Музиката: 

Като опровергава мита, че най-горещият сезон е интересен само на морето, TOP SECRET ни дава възможност да усетим по различен начин лятото в София.

За ценителите на джаз, суинг, фънк и боса нова музиката календарът е изпълнен с концертни вечери на живо. Всеки четвъртък чак до 21 септември столичани и гости на града могат да се потопят в красотата на живата музика. TOP SECRET ни очаква около басейна с галещи сетивата аранжименти, ново селектирано меню и богат избор от ароматни коктейли. Всички предпоставки за едно по-различно градско лято.

Между имената на музикантите, които ще разнообразят вечерите ни, са Михаил ЙОСИФОВ, Ангел ЗАБЕРСКИ, Велислав СТОЯНОВ, Роко ЗАХАРИЕВ и неговата група Metaformoza, Деси АНДОНОВА (Sentimental Swingers, Phuture Shock), латино бандата MANGO DUENDE, а също и по-нови за музикалната ни сцена изпълнители, сред които певиците Весела МОРОВА и Лили ИЛИЕВА, както и обещаващи млади инструменталисти от НМА “Проф. Панчо Владигеров”.

Какво по-хубаво от това да послушаме джаз в прохладна вечер, в близост до планината, на едно различно и уникално място, „извънградското място в града", а именно столичния клуб Top Secret на бул. „Св. Климент Охридски” 107 

Вход: 20 лв (с включена welcome напитка). Мястото е с достъп за 18+

Изложбата: 

Първата у нас изложба на фотокниги ще бъде открита на 5 юни, от 19:00 часа, в Институт Сервантес в рамките на четвъртото издание на фестивала „Фотофабрика“.

В експозицията ще бъдат представени съвременни фотофензини, част от колекцията на испанското сдружение „Фанзинант“ /Fanzinant/.

Като вид публикация, фензинът добива все по-голяма популярност в света. Фотофензините в настоящата изложба са един от видовете в жанра и представляват проекти на фотографи, отпечатани върху хартия. Както и при фотокнигите, тиражите им са ограничени и не се разпространяват масово.

Платформата „Фанзинат“, която представя изложбата в България, обединява хора, заинтригувани от книги, печат и фотография. Нейните основатели поддържат уеб база с публикации, информация за събития, предмети и места, които всеки занимаващ се с приложна фотография и визуална комуникация е добре да има под ръка.

Експонатите у нас са подбор от тяхната колекция от фотографски самоиздания, независими издания и фензини, събирани от 2010 г. до сега.

В нея са включени първите издания, които попадат в колекцията, както и различни като метод на изработка фензини, онагледяващи разнообразни форми и естетика при направата им. Изложбата е интересна и с широкия диапазон и многообразието в съдържанието и темите на изданията – от силно активистки, до доста по-поетични.

Фотокнигите ще бъдат изложени до 19 юни.

След изложбата на фотокниги, в рамките на Фотофабрика предстои едно от големите събития на тазгодишното издание на фестивала – изложбата на един от членовете на фотографския колектив „Магнум“ – испанката Кристина Гарсия Родеро. Под заглавие „С отворена уста“, тя ще бъде показана в Националната галерия – Двореца от 15 юни до 23 юли. Изложбата фокусира една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата, като изразител на пълния спектър от емоции – гняв, радост, уплаха или щастие. През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България (съвместно с “Фотофабрика”) бе посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.

Лекциите: 

Серия от открити лекции за култура започва на 6 юни в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” в рамките на т.нар „Отворен университет”. „Нови култури” е темата на първия, летен семестър на университета, организран от центъра в партньорство със специалност „Културология” на СУ „Св. Климент Охридски“.

Лекциите са предназначени за широката публика и ще бъдат водени от университетски преподаватели, учени и експерти на достъпен и разбираем език. Серията е подходяща за всеки, който иска да разшири знанията си за съвременния свят и смята ученето за вълнуващо и забавно изживяване.

В първата лекция от „Отворения университет” на 6 юни от 18:30 проф. д-р Райна Гаврилова, преподавател по историческа антропология в СУ, ще говори за „Храната, която събира, храната, която разделя”. Тя ще разгледа експлозията от научни, художествени, социални и развлекателни телевизионни предавания, блогове, културни събития и др., свързани с храната и храненето. Гаврилова ще предложи интерпретация на храненето като нов общ език и ще надникне в големите културни разделения, които той разкрива.

Следващите две лекции, на 13 и 20 юни, са „Възходът на аматьора” (с лектор проф. д. с. н. Ивайло Дичев, ръководител на програма „Културна антропология” на СУ) и „От читалището до чалготеката – къде живее популярната култура?” (с лектор доц. д-р Валентина Георгиева, катедра „История и теория на културата“ в СУ).

Отвореният университет на „Червената къща” е част от поредицата дебати, лекции и граждански срещи към проект „Проверка на реалността”, изпълнява от „Червената къща” с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Всички лекции са на български език. Входът е свободен.

Книгата: 

„Сънища. Тайните на подсъзнанието” на издетелство "Сиела" е книгата, с която можем да се сдобием тази седмица. 

Феноменът сънуване вълнува човека още от хилядолетия. Текстове, в които се споменават сънищата, се срещат както в редица свещени книги, сред които и Библията, така и в традиционните религиозни представи на всички човешки общности. Според древните гърци спящият човек получавал божествени откровения под формата на символи, образи и предсказания, пренасяйки се в обятията на бога на съня Морфей. Туземците пък смятали, че чрез съня се свързват със света на духове, вождове и прадеди.

В наши дни можем да кажем, че имаме повече налична информация за сънищата, тъй като съвременните философия и наука отбелязват доста голям напредък в изследването на спящия мозък на човека, както и на начина, по който сънищата влияят на ежедневието ни. Мащабните и ценни трудове на двама от най-великите мислители не само на XX век, а в историята на човечеството – Карл Густав Юнг и Зигмунд Фройд, са абсолютен еталон и своеобразен пътеводител в разбирането и тълкуването на сънищата. Откритията им относно предназначението и съдържанието на подсъзнанието са дали дълбоко отражение върху начина, по който свързваме делничното си битие със света на сънищата.

В интересното си изследване „Сънища. Тайните на подсъзнанието” известната австралийска изследователка на съня Роуз Инсера също се позовава на авторитетните мнения на двамата мислители, разглеждайки подробно темата за човешкото сънуване. Авторката търси и намира отговори на множество въпроси, свързани със съня: защо сънуваме; кои са най-често срещаните сънища; има ли разлика между сънуването при мъжете и при жените; защо в сънищата ни се явяват починали хора; на какво се дължат т.нар. „мокри” сънища; и др.

„Сънища. Тайните на подсъзнанието” е световен бестселър. В предговора Инсера обобщава: „Сънищата според мен са и средство за самопознание. Образите, които ни поднасят, осветляват тъмни и неизучени страни от нашето скрито „Аз“, както и случки и събития, които заслужават по-задълбоченото ни внимание. От опита, който имам, съм установила, че анализът на сънищата не е само инструмент за решаване на практически проблеми, въпреки че ползата от него не подлежи на никакво съмнение. Вълшебството на сънищата се състои в това, че те ни развеждат из тайнствения лабиринт на нашето подсъзнание. Трудната задача оттам насетне е да пренесем нашите страхове, блянове и надежди в светлата и достъпна зона на обикновеното съзнание.”

Дипломното ревю: 

На 5 юни от 19.00 часа в уникалното пространство на Five High Skate Park под мотото Art is Everyday ще се състои дипломното ревю на студентите от бакалавърска програма „Мода“ на Нов български университет. Колекциите на младите дизайнери са инспирирани от някои от най-големите имена и течения в съвременното изкуство. Сред вдъхновителите на модните проекти са художници, фотографи, архитекти и визуални артисти като Кристо Явашев, Джеф Кунс, Рен Ханг и Тадао Андо. Art is Everyday е опит да бъде прескочена утилитарната рамка на дрехата и да бъде открита пресечната й точка с чистото изобразително изкуство.

Дизайнерите от НБУ ще прекроят представите ни за естетично, като използват определените от модата изразни средства - цвят, материя, силует.

Art is Everyday е вълнуваща среща с едно изпълнено с красота и предизвикателства ежедневие.
Участници: Айлин Елмаз, Моника Кръстева, Антоанета Войводова, Боряна Димитрова, Мадлен Боева, Вероника Иванова, Елизабет Петкова, Мария Станева, Марио Йонев, Памела Велкова, Надя Кръчкова, Хиам Фадел, Даяна Ангелова, Станислава Петрова.

Киното: 

Световен театър в София 2017 представя „Кино на живо” – на кинорежисьорите Брент Грийн, аниматор и Сам Грийн –номиниран за Оскар за най-добър документален филм с „The Weather Underground“ през 2004г.

Единият прави късометражни филми, а другият снима документално кино. И въпреки че фамилното им име е едно и също, те не са роднини. Аниматорът Брент Грийн и номинираният за „Оскар“ кинорежисьор Сам Грийн (The Weather Underground) размиват границите на киното, като съчетават представянето на своите изключителни филми с музика на живо и разказване на истории. Докато оркестър от изтъкнати музиканти създава звуковата среда, на екрана анимационни кадри от Брент трептят в стила на южняшката готика. Сам показва завладяващи документални истории за мечтатели и реализатори: кои са дълголетниците на Америка, какво е записвал тайно великият Луис Армстронг и др. В това „кино на живо“ образи, идеи, музика и думи се преплитат всеки път наново по уникален начин.

„Кино на живо” ще бъде представено на 7 юни от 20:00 на сцената на Столичния куклен театър с музика на живо,  изпълнена от Брендан Канти, Джеймс Канти, Ребека Фун, Кейт Райън и с участието на режисьорите.

Те са представяли свои произведения в престижни пространства като Музея за модерно изкуство MoMA в САЩ, както и на най-големите филмови фестивали. Тук те съчетават театралната ситуация и филмовото изкуство в търсене на същинската природа на киното. Днес гледането на филми става все по-изолирано, индивидуално занимание. Двамата артисти си поставят за цел да го превърнат отново във въздействаща среща и колективно преживяване.

Месецът на фотографията:

Темата на oткритото на 1 юни осмо издание на фестивала „Месец на фотографията” е „Контрасти”. С изложби, дискусии, лекции и творчески работилници фестивалът кани зрителите на широка дискусия за контраста не само като фотографски термин, а за контрастите в обществото, в разбиранията на различни поколения, контрастите между класическaтa и съвременнa фотография.

Традиционно Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” е сред основните домакини на фестивала, провеждан на различни локации в София. През юни и юли къщата ще отвори врати за 5 от изложбите на фестивала.

В първата седмица на юни в „Червената къща” ще доминират творбите на млади български автори. Ще започнем с „Автопортрет на фотографията“ (5-24 юни), проект на Калина Брейлсфорд, в който авторката ще използва светлочувствителна фотохартия, покрита с черен восък, символизиращи контраста между светлината и тъмнината, както във фотографски, така и в психологичен смисъл. Една оригинална изложба, в която публиката може и ще бъде поканена да участва активно. Откриването на изложбата е на 5 юни в 18:30, зала „Безименна”.

За седма поредна година ще бъде представена групова изложба на студенти от магистърската програми по фотография към Нов български университет, с тема „Разкриване“ (5-24 юни). Изложбата ще бъде открита на 5 юни в 19:00 в зала „Гъливер”.

„Фотографският оригинал и художествените практики“ (7-30 юни) е заглавието на изложба на магистрите от Националната художествена академия, която ще представи творби, съчетаващи класически фотографски процеси с различни художествени похвати и съвременни артистични практики. Откриването е на 7 юни в 18:30 в зала „Пеша Николова”.

В рамките на фестивала ще бъде представена победителката в конкурса FotoEvidence Book Award 2016 – Даниела Залцман – и проекта й „Знаци на вашата идентичност“ (27 юни – 14 юли), отличаващ се с изключително артистичен подход към документалната фотография. Платформата FotoEvidence е създадена от известната българска журналистка Светлана Бахчеванова и за пета поредна година е партньор на „Месец на фотографията”. Изложбата ще бъде открита на 27 юни в 18:30 в зала „Безименна”.

Най-новият фотографски проект на канадката Натали Даост, „Корейски мечти“ (27 юни – 14 юли), е сложна серия, която изследва обезпокоителната празнота на Северна Корея. Обективът на авторката пробива наметалото и ни показва образи на страна, която изглежда съществува извън времето. Фотографиите смесват смела документалистика и особен подход към фотографското копие. Откриването е на 27 юни в 18:30 в зала „Гъливер”.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?