Следва

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

Oнихофагията: Един от най-гадните навици на света!

Гризането на нокти е вреден навик, който най-често се придобива в ранна детска възраст, но при други се проявява по-късно...

Nails преди 6 години

Гризането на ноктите е вреден навик, който най-често се придобива в ранна детска възраст, но при други се проявява по-късно. Този, на пръв поглед незначителен проблем всъщност крие рискове за нашето здраве. Ще разясним причините и ще дадем съвети за това как да се справим с онихофагията.

Почти всеки трети французин страда от онихофагия. Въпросът е как да се отървем от този вреден навик, който ни кара да си гризем ноктите, в следствие на което понякога се стига и до разкървавяване на кожата около тях. Онихофагията освен че може да предизвика възпаления и инфекции, тя създава у хората, страдащи от това заболяване комплекс от вида на техните нокти, които на публични места постоянно крият ръцете си.
За да имаме красиви ръце, трябва да се погрижим и за нашите нокти.

Защо си гризем ноктите?

Многобройни са причините за онихофагия. Важно е да се опитаме да ги разберем, за да очертаем проблема по-добре.

В детството този навик често се проявява, когато на детето му е скучно или просто е гладно. Някои хора могат да продължат да гризат ноктите си до зряла възраст. Но за сметка на това, ако онихофагията се появи по-късно през годините, причините са в следствие на стрес, свързан с работата, с икономическото състояние или със семейството.
Има хора, които си гризат ноктите и по време на сън, когато не са в съзнание.



Гризане на нокти - какви последствия има върху здравето?
Онихофагията не застрашава само красотата на нашите ръце. Това състояние оказва влияние както върху здравето ни, така и върху социалния ни живот. При някои гризането на ноктите предизвиква деформация на нокътната плочка, кожичките са окървавени, а пръстите - зачервени. По този начин се предават микроби, може да се получи инфекция, създават се благоприятни условия за поява на гъбички. Освен това, онихофагията може да причини дентални проблеми: възпаление на венците и по-честа поява на кариеси. Необходимо е да се намери най-доброто решение, за да се сложи край на вредния навик.

Как да спрем?
Тъй като онихофагията най-често е свързана със стреса, спортът е отлично решение за освобождаване от ежедневното напрежение. Релаксирайте! Медитирайте! Намерете си занимание, което ще държи ръцете ви заети и далеч от вашата уста. Дъвченето на дъвка също е добро антистрес средство.

Полагайте редовни грижи за вашите нокти. Може да опитате с изкуствени такива, с които не само ще имате красив маникюр, но и ще позволите на естествени нокти да пораснат.

Най-разпространеното средство против гризане на нокти е специалният горчив лак за нокти. Вкусът е изключително натрапчив, но понякога хората свикват с него и продуктът спира да влияе на вкусовите им рецептори.
Нанасяйте и естествени масла, които ще подхранват и ще подействат благоприятно на ноктите и кожичките около тях.



Един драстичен метод

Известният американски психотерапевт Милтън Ериксон препоръчва на родители, които се опитвали да отучат детето си да гризе ноктите си, да въведат в дневния му график специално време за гризане на нокти! Родителите е трябвало да засичат по часовник тези занимания. Методът се оказал успешен, тъй като гризането се превръща в задължение за детето и то започва подсъзнателно да му се противи.

Какво казва по въпроса поведенческата терапия?
Гризем ноктите си поради лични тревоги, но понякога първоизточникът е много по-сериозен, отколкото си мислим. Първото нещо, което трябва да направим е да се опитаме да разберем кое ни е подтикнало да започнем да си гризем ноктите.

За да разпознаете причините и да се освободите от вредния навик, най-вероятно ще имате нужда да се консултирате с психолог. Точно той ще ви помогне да направите връзката между гризането на нокти и вашето душевно състояние. Някои психолози прибягват до поведенческа терапия, придружена от медикаментозно лечение на базата на антидепресанти, тъй като в някои крайни случаи онихофагията се свързва с невроза.

More Nails