Следва

Лимитираната бутилка Absolut Mix, с цветовете от знамето на ЛГБТ обществото, идва в България за София Прайд

Love to quote: 10 зареждащи цитата за по-богата седмица от Яна Язова

Малко хора са чували нейното име, зад което обаче се крие невъобразим талант...

Celebrities преди 6 години

Малко хора са чували нейното име, зад което обаче се крие невъобразим талант, спечелил й прозвището детето-чудо на българската литература. И въпреки това Яна Язова, както е името на нашата героиня днес, остава в сянка до края на живота си.

Може би заради съдбата да твори в трудни, комунистически времена и най-вече заради бунтарския си дух, тя е отхвърлена от Съюза на българските писатели и е принудена да изчезне от публичния живот на България. 

Преди това обаче се връщаме през 30-те и началото на 40-те години на миналия век, които са най-силни в кариера й и Яна е едно от най-популярните имена в културния живот в страната ни тогава. Много от нейните стихосбирки и романи са публикувани именно през този период, а най-известните сред тях са стихосбирките "Язове", 1931, "Кръстове", 1934, романите "Ана Дюлгерова", 1936 и "Капитан", 1940. Най-обсъжданата творба обаче завинаги ще си остане романът "Левски", станал причина за нейната смърт, след която ръкописите му изчезват безследно.

Но въпреки драматичната си съдба и всички сътресения, които преживява, нейните творби и име продължават да живеят и да заемат своето място в историята и литература ни! Както тя казва: "Делото изгражда своя творец". А нейното дело е достойно за уважение и голямо признание.

И днес, минавайки по стъпките й на "Раковска" 161, където се е намирал малкият апартамент на писателката, се сещаме за нея и големия й талант и се прекланяме пред Човека и Творец, останал верен на себе си до края, с няколко цитата от нейни творби.

"Загубилият сражението не винаги бива победен."

"Човек, който не знае история, няма очи. Той никога не може да се възползва навреме от добрите примери и погубва своето дело в хиляди грешки, които са вършени преди него."

"Робите могат да се надяват на нещо добро само, ако до един станат войници!"

„Да мръзнеш и да гладуваш, когато гониш една цел, да!... Не просто да седиш в една вятърна мелница и да гладуваш. Това е мизерия!... Може да се мръзне и доволно гладува само за един идеал!"

"Всяка цел се постига чрез обикновена и ежедневна деятелност."

"От вас, учените, простият трябва да разбере какво е човещина, честност, постоянство, любов към ближния и най-сетне да научи какво е отечество, свобода!"

"Щом нашият робски живот е непроходима гора, ние ще станем вълци в нея!"

"Ако природата ни дава естественото право да се защитаваме, когато сме нападнати, тук, в неговата страна, съществуваше ли закон, който да дава такова право на роба? Той видя насилието да потъпква всяко правосъдие, а доблестта да бъде възпрепятствана със закон."

"Падението не е страшно, а е страшно да се примириш с падението и да го оправдаеш. Никой да не казва: Човешката съдба е да газим в калта!"

"Един немирен човек не трябва да има хубав дом, а такава колиба, която да достави малка радост на враговете му."

More Celebrities

Ричард Гиър, 74, и Алехандра, 41, на гала в Ню Йорк

Celebrities преди 1 ден

Ричард Гиър и Алехандра Силва подкрепиха благотворителната гала City Harvest, която се организира за набиране на средства за осигуряване на топла храна на тези, които имат най-голяма нужда от нея. На събитието присъстваха също Криси Тейгън и Джон Леджънд, тя - в приказна прозрачна рокля.     

Netflix в действие: горещата целувка на Хари и Меган

Celebrities преди 1 ден

Във Флорида се проведе благотворителен мач по поло, организиран от фондацията на херцога на Съсекс и принц Сийсо Сентебале от Лесото. В него участва лично принц Хари - той се състезава с дългогодишния си приятел и съперник в този спорт аржентинецът Начо Фигерас.