Следва

Черните петънца по кожата ни, безобидни бенки или меланом?

С аромат на ... скейтборд!

Без съмнение модата, като течение с многобройни визии и форми, е способна не само да реагира на времето и очакванията, но и да си присвоява оттук-оттам по нещо и...

преди 6 години

Без съмнение модата, като течение с многобройни визии и форми, е способна не само да реагира на времето и очакванията, но и да си присвоява оттук-оттам по нещо и после да го нарича свое! Крадла! Може би най-голямата, но и най-сладката и пристрастяваща! От известно време се наблюдава едно нейно придърпване, което няма как да не забележим. Интересно е как този път жертвата е я някоя мацка, с една дъска под ръка, я една цветиста и живнала компания, събрала се с една обща цел, я поредното хлапе, преминало през теб като стрела. Какво е общото ли? Скейтбордът! Да! Това е точната мишена – улучена челно и омотана в мрежата на тази подивяла скитница, бродеща с огромния си брой последователи и дебнеща за нови, трансформиращи я акценти.

Невъзможно е да не се забележат или да се чуят в топлите седмици. Денонощието лети на една дъска, преминала сумати километри, а комфорта при дрехите – е задължителен! Модата при скейтборда представлява една перфектна смесица от разум, функционалност и удобство. Тук тишъртите са едновременно simple, но притежават ли надпис – той ще е достатъчно крещящ! Кецовете – най-вероятно седят омърсени от предната късна вечер. Дънките/ шортите – дали са скъсани някъде, не е сигурно, но са най-удобните на света. Раницата – носена заради собствената си практичност. Татусите – отвсякъде изникващи. А, настроението – преливащо с ветрова усмивка и слънчев поглед!
Самото прераждане на скейтборда като спорт се отключило през 2000-та, когато Марк Гонзалес пленява сърцата на много със своето представяне. Що се отнася до модата и нейното породено любопитство – тя започва да се обажда с брандове като Vans, DC, а последствие и с много други. Специалистите Adidas и Nike пък стартират спонсориране на млади скейтбордисти като Теотис Бийзли и Шейн О’Нил.


 Шейн О’Нил

Марк Облоу, фотограф, скейтър и креативен консултант на брандове като Analog и Gravis, вярва, че интересът на Nike и Adidas са принудили оригиналните скейт компании да вдигнат level-a. „Нещата са различни сега, когато големите компании се включват,” казва той. „Едно време стартирахме такива просто, за да правим неща, които искаме. Първото, с което се захванахме, бяха скейт обувките понеже скейтърите се нуждаеха от определени такива, а след това дойде време за шорти и деним. Тогава, ако желаехме нещо – то ние просто го правихме. Беше готино, защото имахме нужната креативна свобода. Скейтърите вършеха, каквото си искат и на никого не му пукаше. Сега наблюдаваме как се появяват всички тези огромни фирми за облекло, изкупуващи малките и вече не така значителни.”



Независимо от този наблюдаван цикъл, самата мода е започнала не само да продава, но и да намира мястото на скейтборда/лонгборда и на улицата, където се разминаваме постоянно с един чифт свободни дънки, simple t-shirt, раница, сложена заради нейното удобство, а не заради цвета и формата. Street style-a гъмжи с личности, проявяващи, ако не много, то поне една малка капчица интерес към този спорт. По-скоро не към самия спорт, колкото към лекотата на стила и подвижността на цялата визия. А, в същото време, личности като Майли Сайръс, Джъстин Бийбър, Крис Браун, Зендая, Фред Дърст, разбира се, Кара Делевин, Травис Баркър, Бен Харпър, Джейдън Смит и много други са една публична проява на любов към тази дейност.



Категорично е, че тук по-малкото е повече! Така драгият ни бандит (модата) е готов на всичко за нас – опитомените завинаги й привърженици отваряме очите си на четири щом стане дума за присвояване на конкретни детайли. Кажи му мода и си готов! Ние, замисляйки се, определено сме опитвали и продължаваме да опитваме от тази й скейт гарнитура и смеем да твърдим, че е една от най-вкусните! Грабна ни с енергия, свежест и лекота. А, именно ... с най-търсеното!

More