Четиво в четвъртък: "Трансхуманитарната революция" от Люк Фери

Роден през 1951 г., Люк Фери е доктор по политически науки, бивш преподавател по философия и бивш министър на младежта...

Авторът:

Роден през 1951 г., Люк Фери е доктор по политически науки, бивш преподавател по философия и бивш министър на младежта, образованието и науката във Франция, Автор е на повече от 30 философско-есеистични труда. В България е преведена книгата „Да се научим да живеем” – история на философията, предназначена за младите поколения, одобрена като учебно помагало през 2012 година. Тя проследява най-важните етапи в развитието на идеите: античната философия, хуманизма или модерната философия, постмодерната и накрая съвременната философия по един достъпен и разбираем начин, без да убива богатството и дълбочината на философските идеи. „Трансхуманитарната революция” излиза през 2014 година.

Книгата:

„Трансхуманитарната революция“ търси отговор на въпроса: дали целим да направим човешкото по-човешко или, иначе казано, по-добро, защото е по-човешко, или напротив, искаме да лишим човека от човешкото и по изкуствен начин да създадем нов вид, вида на постчовеците? Биотехнологиите вече са способни да променят генетичното наследство на индивидите, както впрочем го правят от много отдавна за царевицата, ориза или житото – прословутите ГМО, които предизвикват безпокойството и гнева на еколозите. Докъде може да се стигне по този път с човешките същества? Ще бъде ли възможно някой ден (скоро?) да „се засилва“ по желание една или друга черта на характера, интелигентността, ръстът, физическата сила или хубостта на децата ни, да се избира полът им, цветът на косите или очите им?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.