Следва

Да стегнем Д-то

Кажете НЕ на лекарства при продължително безсъние

Урс Щилхард коментира, че инсомнията в Европа се наблюдава при 15 – 30% от населението на Швейцария и други средноевропейски страни...

Health преди 6 години

Урс Щилхард коментира, че инсомнията в Европа се наблюдава при 15 – 30% от населението на Швейцария и други средноевропейски страни. В Щатите процентът на засегнатите от това състояние достига до 1/3 от населението, струвайки на страната околко 1 милиард долара годишно, според изследвания на Грегъри Ланд и Синтия Грагнани. Има три вида инсомния – временна, остра и хронична. Временната инсомния трае около седмица и обикновено се появява при стрес, остра депресия или смяна на часовите зони. Острата инсомния се появява, въпреки че няма промяна в обстановката или някакво съпътстващо състояние или действие – злоупотреба с психоактивни вещества или психично разстройство. Продължава по-малко от месец. И докато медицинските продукти могат да се приемат при временна или остра инсомния, за продължителното (хронично) безсъние, което е налице при нарушения в съня за период от поне месец, се изисква друг подход, твърдят много специалисти от различни страни – споменатите вече Ланд и Грагани, Стефани Силберман, Делуин Бартлет и др.

Безсънието може да се дължи на съпътстващо заболяване, но може и да е първично – без друга причина като депресия, алкохол или друго разстройство на съня. Обикновено се среща по-често при жените, а хората в напреднала възраст и работещите нощни смени винаги страдат малко или много от безсъние.



Защо НЕ на лекарствата при продължително безсъние?
Според д-р Стефани Силберман, американски писхолог и сътрудник на American Academy of Sleep Medicine, лекарствата са противопоказни при хронична инсомния. Ссвен че ни правят замаяни и поспаливи през деня, те водят до пристрастяване и промяна в структурата на съня, а след известно време стават и неефективни. Организмът ни съвсем се обърква. Бензодиазепините, предписвани за лечение на безсъние например, потискат третата фаза на съня, която се счита за най-възстановителната. Другите лекарства от типа хипнотици, които включват съставки като зопиклон и золпидем, водят до физически и психически усложнения, уточнява Силберман. Инсомнията рикошира с пълна сила при някои от седативните средства (хипнотиците), затова е силно препоръчително те да се избягват.
Билковите и натурални средства за справяне с безсънието пък не подлежат на контрол от здравни организации, така че тяхната ефективност остава в зоната на митичното. И което е още по-важно, не са изследвани потенциалните негативни влияния на продължителната употреба на средства от типа мелатонин, валериана или кава кава. Знаем, че дозата прави отровата, а е трудно някой да ни препоръча доза, при положение, че на много места тези средства дори не влизат в списъка с възможни лечения, въпреки че нищо чудно, ако в България ви изпишат първо тях.

Каквито и да са физическите усложнения при употребата на лекарства, най-важното е, че те могат силно да повлияят на психиката ни, завладявайки я. Не искаме да се превърнем в зомбита, които тичат до аптеката всяка седмица и не искат да се справят с несгодите на безсънието без лекарства, нали? Все пак инсомнията често е предизвикана от стрес, тревога или друго състояние, което, ако се научим да контролираме и поддържаме добра „хигиена на сън“, няма да имаме нужда от хапчета. Дори и първична, все повече специалисти днес са на мнение, че инсомнията може да се излекува без лекарства – със смяна на режима и постоянство.



Нефармакологични методи за сън

Какво да правим, ако изхвърлим лекарствата си за сън? Има няколко популярни метода за справяне с безсънието – когнитивно-поведенческа терапия (КПТ), за която много учени са единодушни, че е супер ефективна, хипнотерапия и комбинирана КПТ терапия. Комбинираната когнитивно-поведенческа терапия е мултикомпонентен подход, включващ терапия, „хигиена на съня“ и релаксиращи техники. Обикновено се провежда за кратко време – около 6 до 8 сесии. В рамките на лечението се предлагат мерки за по-добър сън, т.нар. „хигиена на съня“, които да станат ежедневи и след приключването на терапията. Хигиената на съня предполага пациентите да ползват леглото само за дейности като сън и секс, а не за гледане на телевизия или четене, режим на спане, който да се спазва дори през уикендите, ограничаване на стимулиращи напитки като алкохол, кафе и силен чай.

Специалистите съветват, ако се събудите и не можете да заспите повече от 20 минути, да започнете да вършите нещо в другата стая и да се върнете в леглото, когато ви се доспи. Така ще сте си полезни, като свършите нещо, което така или иначе ще ви чака на следващия ден, когато може да ви се спи, а и ще избегнете негативни чувства около леглото си. Част от терапията е съсредоточена върху страха от незаспиване, който играе ключова роля при инсомнията. Релаксиращите техники като медитация, диафрагмено дишане, отпускане на мускулите, са ефективни при събуждане през нощта или трудно заспиване.



Друга полезна практика, свързана с успокояването на организма, която препоръчват от Американската асоциация по психология, е да си отделяте време за настройка за сън. Около час и половина преди времето за лягане изключете телефона, телевизора, не се занимавайте с работа или друга натоварваща дейност. Редовният спорт през първата половина на деня доказано увеличава времето за сън, влияейки на третата фаза на съня, която, както вече споменахме, е от съществено значение за добрата почивка.

Хипнотеарапията е за по-големи смелчаци в областта на психологическото и психиатричното лечение. Според специалисти тя влияе директно върху несъзнаваното, където се и корени инсомнията. Ние обаче залагаме на по-конвенционалното решение – комбинирана КПТ – тъй като мерки като релаксация, режим на спане, фокусирана употреба на леглото, редовен спорт имат благоприятно действие и върху други сфери от живота ни.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.