Следва

Меден пътешественик

Зад кулисите на "Майски дни на модата"

Майските дни на модата вече приключиха, ние обаче още не можем да си поемем дъх...

All fashion преди 6 години

Майските дни на модата вече приключиха, ние обаче още не можем да си поемем дъх. От 3 май до 5 юни студентите по мода от Нов български университет направо ни отвяха със своите творчески разработки в поредица от жестоки събития.

Модното ревю „VERSUS – контрастът като понятие в модата“, модният бранд с ръчно рисувани от студентите тениски, изложби, презентации и черешките на тортата: Дипломното ревю „FASHION FORECAST 2017“, което ви показахме ТУК, Изложбата "Style Forecast 2018", за което разказахме ТУК, и дипломното ревю на бакалаврите „ART IS EVERY DAY“, ни показаха, че младите фешън таланти имат категоричен усет за красота, стил и мода.

Малко след модната вихрушка се срещаме с Татяна Георгиева - преподавател по Конструиране на облекло в НБУ и едно от главните действащи лица в проекта "Майски дни на модата", за да ни вкара зад кулисите на тази поредица от фешън събития.

V.S.: Разкажете ни за проекта "Майски дни на модата"?
T.Г.:
За втора година през месец май провеждаме нашите "Майски дни на модата". Изключително щастливи сме, че ръководството на НБУ ни подкрепя и не само морално, а и материално, тъй като този проект струва наистина много пари. Миналата година беше началото на този проект и наистина всичко стана, като за първи път не толкова добре направено и обмислено. Тази година обаче се постарахме да имаме много по-смислени и хубави събития".

V.S.: Каква е целта на този проект?
T.Г.:
Да представим всичко, което нашите студенти правят през годината. Всъщност тези всички събития, така или иначе ги правим в университета, но сега ги събрахме в рамките на един месец и успяваме да покажем пред софийската общественост как нашите студенти с помощта на нас, техните преподаватели, успяват да изградят едни цялостни колекции, следвайки модните тенденции. Модата е сложно нещо, много хора си мислят, че тя е просто да направиш една дрешка и в последните години имаме възможност да гледаме на разни форуми всякакви хора, които се представят. Това обаче е някак смешно, защото нашите студенти в продължение на 4 години учат всякакви неща свързани с модата: изобразително изкуство, бързи модни скици, история на изкуството, проектиране и конструиране на облекло и други. И всичко това е много задълбочено и последователно! Освен това студентите ни имат поле за изява и могат да експериментират с всичко научено. Учат стайлинг, имат понятие от материите и това създава у тях един цялостен специалист. Все пак, за да изглежда добре едно нещо на сцена, то трябва да е мислено - да се направи рисърч, да се утвърди таргет група, направени са проекти, направен е mood board, след това са подбрани материи, изчистени са силуети, изчистена е цялостната концепция, след което нещата са изработени и чак тогава са представени пред публика. Това е един много дълъг и сложен процес и за това нашите резултати винаги са добри и ревютата ни винаги се радват на голям интерес и успех, особено от хората, които разбират от мода, защото вижда се големият труд, който седи за всичко това!


Дизайн на Деница Минчева от Fashion Forecast 2018, още снимки ТУК>>>

V.S.: Издайте ни повече за черешките на тортата - двете дипломни ревюта?
Т.Г.:
Точно така, в "Майски дни на модата" за включени две дипломни ревюта - едно на магистрите и едно на бакалаврите. Магистърското ревю беше на 30-ти май и носи името Fashion Forecast 2018. То е под ръководството на Николай Пачев, който също е бил наш студент, и преди години спечели първо място в конкурса „Mitelmoda”, в който нашите студенти участват традиционно и всяка година имаме финалисти. В ревюто студенти от магистърска програма „Мода и бизнес стратегии“ представиха дипломните си колекции, всяка от които се състои от 12 аутфита. Това, което обединява отделните колекции в един цялостен спектакъл, е усещането за предстоящия моден сезон 2018 г., и опитът те да бъдат максимално адекватни към модните тенденции. Всяка една от тези колекции носи духа и индивидуалността на младите дизайнери. На 5-ти юни закрихме проекта "Майски дни на модата 2017" с дипломното ревю на бакалаврите и темата му беше Art is Every Day. В него 12 дипломанти представиха по 6 аутфита, като всички са вдъхновени от различни художници от миналия век. Техен ръководител е Яна Дворецка, която също е наш студент, и тя се изгради като един изключително добър преподавател, а и същевременно работи и като дизайнер. Смея да кажа, че и Ники и Яна са изключително отдадени на студентите и непрекъснато работят с тях, и именно заради това се получават такава хубав атмосфера и симбиоза.

V.S.: Какво може да очакваме от "Майски дни на модата" идната година?
Т.Г.:
За 2018-та обмисляме да направим няколко много интересни неща, включително и конкурс, чиято идея все още избистряме и предстои да представим съвсем скоро. В общи линии се очаква, да е още по-интересно и от тази година, въпреки че за 2017-та проектът "Майски дни на модата" беше междудепартаментен и студентите от департамент "Масови комуникации" и департамент "Кино и шоубизнес", както и студентите по фотография изключително много помогнаха на колегите си от департамент "Мода" и се получи една страхотна съвместна работа, защото ние от НБУ "Не се боим от разнообразието", какъвто е и слоганът на нашия университет.


Утре пък очаквайте началото на поредицата от специални модни блицове с част от момичетата представили колекциите си на дипломното ревю Fashion Forecast 2018!

More All fashion