Следва

Започнаха снимките на на шпионския трилър „DEEP STATE“

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 12 до 18 юни

Във всеки епизод на „Диви същества с Доминик Монахан“ по Viasat Nature в понеделник от 20:10 часа с повторение в петък от 21:00...

Events преди 6 години

Телевизията 

Във всеки епизод на „Диви същества с Доминик Монахан“ по Viasat Nature в понеделник от 20:10 часа с повторение в петък от 21:00, актьорът Доминик Монахан („Властелинът на пръстените“ и сериала „Изгубени“) отвежда зрителя в изпълнено с екшън търсене, докато проследява от близо някои от най-редките, понякога страховити, понякога застрашени същества на планетата.

В настоящия сезон Дом разширява търсенията си към още по-големи и редки животни - индийска кобра в Шри Ланка, летящ гущер на Филипините, китова акули край Мозамбик и митичния Ай Ай от Мадагаскар са само няколко от съществата в списъка на му този път.

Монахан, който също е и продуцент на предаването, отвежда зрителя на пътешествие в такива прекрасни места като дъждовните гори на Бразилия, Амазонка и Перуанските Анди. По пътя си, той попада на оживени локации, странни експерти и много животински видове, които обитават великолепно диви кътчета на нашата планета, като дори открива един напълно нов вид паяк, наречен на него – паякът Монахан (или Ctenus monaghani).

В епизод 8 на 12 юни ще видим: 

Дом изследва тъмните мистериозни притоци на перуанска Амазонка с лодка, като търси едно от най-опасните създания там – змиорката! Тя може да излъчи до 600 волта – достатъчно електричество, за да повали бик. Но с 1500-те си притока Амазонка се оказва една от най-предизвикателните мисии на Дом. Пътуването му го отвежда до епични дъждовни гори, най-дългата разходка до сърцето на Икитос, най-големият град в света, недостъпен по път.

Музиката:

На 13 юни от 20:15 часа Нина Николина и „Черноморските сирени“ ще изпълнят Дома на киното с акустичен концерт. Изпълнението включва 25 изпълнения, сред които едни от най-обичаните и популярни народни песни - „Полегнала е тодора“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Излел е Делю хайдутин“, „Ерген деда“, „Вечеряй, Радо“ и др.

"Черноморските сирени" е женски народен хор, събиращ Нина Николина с певици от хорове като „Мистерия на българските гласове“, ансамбъл „Филип Кутев“ и квартет „Славей“ във филма "Белгийският крал".

След концерта ще бъде представен филмът с участието на Нина Николина и „Черноморските сирени“ - „Белгийският крал“.

Билети намираме на касата на Дома на киното и онлайн тук>>



Ревюто:

На 13 юни ще се проведе дипломно модно ревю на бакалаврите от специалност МОДА. Събитието ще се състои в пространството на галерия „Академия“ от 18:30 часа. Завършващите студенти са разработили своите дипломни колекции, като изследват уникалността на Европа.

В проект „Европа – sui generis“ взимат участие десет млади дизайнери, които използват смели авторски решения, примесени с нетрадиционен похват в създаването на облеклата, които притежават всички качества, необходими за изграждането на един съвременен образ: Александрина Дерменджийска– ЕНЕРГИЯ, Александра Янакиева – ИЗЪМ, Теодора Лазарова – ЧЕРВЕНИ ПОЛЕТА, Любомира Пецанова – НИЧИЯ ЗЕМЯ, Цветелина Абаджиева – 0 WASTE, Радко Стайков– FORM/MOTION, Мария Далчев – СРЕЩА, Велиана Лобошка– ОТ ВОЙНАТА ДО МИРА, Петя Стоянова – МАГНИТНА СВЕТЛИНА и Християна Димитрова– СЪКРОВИЩА.

Проектът се реализира под ръководството на ст. преп. Катерина Цанева и с консултацията на проф. Майа Богданова – ръководител на специалност „Мода“, НХА.

Демонстрацията: 

На 14 юни 2017 г. от 19.00 ч. къща-музей „Панчо Владигеров” – София, на ул. Якубица № 10, ни кани на събитието „ТАНЦ НА СЕТИВАТА”. То обединява в едно три изкуства - музика, живопис и декорация на свещи. Под звуците на ренесансова музика ще можем да се насладим на картините на художничката-музикант Ирина Михайлова и на изкуството за създаване на бутикови свещи с демонстрация на венецианска карвинг техника от автора Мария Аргирова. „ТАНЦ НА СЕТИВАТА” ще достави наслада на всички сетива и освен това ще предостави възможност на всички желаещи сами да изпробват древните техники за изработване на свещи под майсторския поглед на Мария Аргирова. А тези, които искат да изненадат своите близки, роднини и приятели, с изящен и нестандартен подарък, ще могат да си закупят готови свещи или картина от изложбата на Ирина Михайлова.

Вече две години Мария Аргирова представя изкуството на карвинг свещите из цяла България. Това е първото събитие в София, преди това тя е правила много успешни представяния в страната - Пловдив, Разград, Панагюрище. За събитието в къща-музей „Панчо Владигеров” изкустната авторка на свещи залага на интерактивността при представяне на изкуството си, в съчетание с картините на Ирина Михайлова и музика от епохата на Ренесанса. По този начин тя цели да въздейства върху всички възприятия на присъстващите, за да предаде силата, красотата и изяществото на изкуството за създаване на свещи.

Популярно днес като „карвинг” – изкуството на рязаните свещи - водещо началото си още от Древен Китай и придобило изключителна популярност в Европа, след експедициите на Марко Поло и в епохата на Ренесаса, отразява в себе си огъня и светлината през вековете. То прониква във всички творчески сфери на живота – строителство, изкуство, мода, интериор, живопис и се отличава с пищност и величие. Предизвикала истински фурор, тази техника постепенно завладява цяла Европа, а по-късно се разпространява и в целия свят.




Изложбата: 

Посолство на Израел в София, съвместно с Галерия-книжарница „София прес“ и Съюз на българските художниците, представят израелско съвременно изкуство на 15 юни 2017 г. от 17:30 часа в Галерия - книжарница София Прес, когато ще се открие изложбата фотография „Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)“ на известната художничка - Дорит Фелдман, куратор - Шърли Мешулам и продуцент - Йосиф Бен-Басат.

Артистката представя поредица от 15 творби, създадени през последните няколко години, като четири от фотографиите са заснети през 2017 г. Част от творбите са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба. Колекцията е обогатена и от видео инсталация, наречена "Думите на земята".
Творбите са свързани с понятието "геофилософия", което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне и е въведено през 90-те години на миналия век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари.

Според кураторката Шърли Мешулам, изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.
Фелдман се занимава с връзките между история и пейзаж, като създава философски, концептуални и метафорични гледни точки по един уникален и адекватен начин. В основата на творбите стои и "ризоматичната" философия. Теорията за ризомата се води от принципа, че реалността е като коренова система или мрежа, изградена от поредици взаимосвързани обекти, които се пресичат във възли или плата. Разнообразието от комбинации създава още по-сложна мрежа, в която се извършват метаморфози.

Маратонът:

На 18 юни Южният парк в столицата ще осъмне с първия в България маратон с кучета и техните стопани. Състезанието се организира от PURINA® България със съдействието на Столична община. Целта на надпреварата е да даде възможност на стопаните да прекарат един пълен с предизвикателства ден на открито заедно с най-добрия си приятел, да бъдат активни заедно и да споделят положителната енергия от активния начин на живот, за да изградят здрава и пълноценна връзка помежду си. Събитието е част от активностите, посветени на домашните любимци, в рамките на най-мащабната инициатива на Нестле България за активен начин на живот и балансирано хранене - ЖИВЕЙ АКТИВНО!

Официалният старт на маратона ще бъде даден в 9.30 ч. на входа на Южния парк от бул. Витоша и ул. Бяла черква. Участниците ще преминат през алеите на парка, предвождани от професионалния треньор на кучета Асен Аролски от AATraining.

До момента в първата по рода си надпревара са заявили участие над 300 стопани. Допускат се маратонци от всички породи и на всяка възраст. Единственото условие е наличието на желание и добро настроение. За всички състезатели са подготвени много подаръци и лакомства от PURINA® България. Участниците ще бъдат оценявани по няколко критерия, съобразени със спецификите на различните породи. Професионалният треньор Асен Аролски ще подбере победителите според физическа им подготовка, демонстрираното добро поведение и взаимно доверие между стопанин и куче.

Финалът е на площадката за кучета, изградена от PURINA® Bulgaria, където от 10:00 до 13:00 ч. хип хоп изпълнителят Играта ще очаква гостите с още изненади. Кучетата ще влязат в клас и ще научат първите си уроци в „ProPlan® Училище за кучета“. Предвидени са и множество демонстрации по дог фризби, аджилити, дог денсинг. В специално обособен кът на площадката ще бъдат и нашите приятели от ОП Екоравновесие. Те ще доведат 10 прекрасни кученца от приюта в Богров, които търсят дом и най-добър приятел.

Активностите, насочени към домашните любимци, се провеждат като част от множеството предизвикателства, които ЖИВЕЙ АКТИВНО! отправя към столичани под мотото „Зареди се с енергия“. Всеки посетител ще може да открие най-подходящия за него начин да сподели положителната емоция от движението – чрез игри с домашния любимец, чрез спорт, чрез балансираното меню, споделено със семейството, или чрез хубава българска музика. Под общото послание на инициативата на 18 юни Южният парк ще се превърне в арена на отборни и индивидуални спортни състезания и споделени моменти на щастие със семеен пикник и много вкусна храна. След дългия ден, наситен със спортни и забавни активности, любителите на балансираното хранене и активния начин на живот ще вдигнат адреналина с грандиозния концерт на голямата поляна в Южния парк.

Повече информация за събитието и активностите могат да бъдат намерени на Facebook страницата на PURINA® Bulgaria.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.