Следва

Да кажем НЕ! на проблема с угодниченето

Как... да отворим света на аутистичното дете

Детският аутизъм е заболяване/състояние, което се разпространява все по-често в семейства от различен социален и етнически произход...

Health преди 6 години

Детският аутизъм е заболяване/състояние, което се разпространява все по-често в семейства от различен социален и етнически произход.

По данни на калифорнийския Институт за изследване на ауитзма ARI (Autism Research Institute), до 90-те години на миналия век състоянието аутизъм е било известно на около 5 от 10 000 семейства. След това обаче броят на децата с аутизъм расте поголовно и сега заболяват 60 от 10 000 деца. В България се говори за 300 заболели годишно. За първи път аутизмът е наблюдаван и изследван в началото на 19-ти век, а в средата на 20-ти век се оформят и основните дефиниции за състоянието, като съществена роля за това оказват двама психиатри с австрийски произход – Лео Канер и Ханс Аспергер. Канер харектеризира аутизма като болезнена неспособност за комуникация със света.

Описаните от него случаи на 11 деца със сходно поведение, показват, че поведението на заболелите от аутизъм се характеризира най-вече с “с вродена неспособност да създават обикновения, биологично определен, емоционален контакт с хората” /Kanner, 1943/. Освен това, те често се привързват твърде много към еднотипни игри и поведения, понеже често чувство за контрол при смяна на обстановката – страхуват се неистово от нея. Днес много хора са директно или потенциално засегнати от аутизма, който изисква много ранно диагностициране, търпение и екип от посветени хора – семейство и професионалисти – които да отворят самотния свят на аутистичното дете.



Някои твърдят, че аутизмът не е заболяване, а състояние, тъй като няма реално повредени мозъчни клетки, а само изменение на тяхната функционалност. Ние ще използваме двете думи като синоними, защото свързваме думата „заболяване“ по-скоро с концепцията за страдание, което неминуемо детето (а понякога и възрастният) аутист изпитва най-вече при необходимостта от комуникация.

За ранната диагностика
Ранната диагностика, както при всяко едно заболяване, е от съществено значение. Тя спомага за по-успешно лечение и по-малко страдание от страна на засегнатия. За съжаление, ARI констатира, че дори в САЩ, където здравните услуги и технологии са силно развити, не може да се говори за успешна стратегия за ранна диагностика на аутизъм. Малко педиатри и лични лекари провеждат т.нар. рутинни проверки за аутизъм, главно поради липса на информираност за инструментите за скрининг, който, след по-задълбочени изследвания, би довел до диагноза. От Американската Асоциация по педиатрия се препоръчва рутинен скрининг за проблеми в развитието на детето, включително аутизъм, при навършване на 12 и 24 месеца. Допълнително трябва да се обръща внимание на деца, които са в по-голям риск от развитие на аутизъм – ако са преждевременно родени, ако са родени с малко тегло или ако имат родители или братя и сестри с ASD (Autism Spectrum Disorder). Призовават се родители, учители в ясли и детски градини, лични лекари да следят за развитието на детето и да подават сигнали за поведения, които могат да бъдат симптоми на аутизъм.

В България има напредък по въпроса с ранната диагностика на аутизма, като наскоро Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“ към УМБАЛ Алкесандровска завърши успешно проект за ранна диагностика чрез международни стандартизирани инструменти. Целта на лекарите специалисти в областта е скринингът за развитие да се превърне в стандартна процедура. На този етап Клиниката по психиатрия предлага различни видове изследвания – психиатрични и психологични – които да помогнат за диагностициране. Те се поемат от НЗОК, но ако има назначени други извън болницата, се заплащат, разбира се. Скринингът най-общо представлява няколко въпросника към родителите, които целят информираност за проблеми в комуникацията, поведението и адаптивните умения, както и интерактивен скрининг с децата, за които се установява, че може да имат заболяване от ASD – различни дейности, които да оценят уменията за общуване, имитиране и игра на детето.



За терапиите
Терапиите, които помагат за състоянието аутизъм, са от различен аспект и са в зависимост от фактори като степен на развитие на разстройството, индивидуалността на детето и индивидуалните прояви на самото състояние. Специалистите от ARI напомнят, че аутизмът е сложно състояние, което се отразява по различен начин на всяко дете. Освен работа със самото дете, е необходим и специален тренинг за родителите или хората, които се грижат за детето. В такъв случай родителят може да се квалифицира като терапевт и да работи с детето под супервизия. Някои терапии със специалисти се извършват у дома, други се провеждат в специализиран център или в училището/предучилището. За деца в предучилищната възраст се препоръчват поне 25 часа терапия седмично, при учениците времето може да се редуцира. Като типове, терапиите за деца, страдащи от аутизъм, са логопедични, психологически и поведенчески. Някои от най-известните и на този етап успешни терапии за лечение на основните симптоми на аутизма са приложната поведенческа терапия, която има няколко разновидности в зависимост от фокуса на работа, терапия тип Floortime, която е част от модел за развитие чрез изграждане на арт връзка, арт терапии и ерготерапия.

Приложната поведенческа терапия или по-точно приложният поведенчески анализ се използва повсеместно от 60-те години на миналия век насам. Терапията стимулира развитието на познавателните и езикови способности на детето. Фокусира се върху оперативното поведение на детето (волевото) и модификация на рефлексивното, което при деца с аутизъм обикновено е проблематично. Основният метод на терапията е изграждане на адаптивност и социални умения чрез възнаграждение след извършено действие.

Floortime е вид интервенция (терапия), основана на Модела за индивидуалната емоционална подготовка, целяща развитие, разработен през 80-те години от Станли Грийнспан и Серина Ведер. Нарича се така, защото се разиграва предимно на пода. Целта й е да постигне шест ключови момента, които да допринесат за емоционалното и интелектуалното развитие на детето. Floortime не се съсредоточава не отделно върху говорните, моторните или когнитивните умения, а предлага синтезиран подход, насочен към емоционалното развитие. По време на тази терапия, родителят или психологът или детегледачката подхождат към детето от неговото ниво, осигурявайки атмосфера на разбиране и равенство. Веднъж установил тази връзка, възрастният поднася на детето задачи с нарастваща трудност, които целят адаптация, изграждане на умения за решаване на проблеми, за спонтанно общуване и др.



Ерготерапията адресира нарушената способност за приемане на промени, както и някои други видове проблеми с ориентацията в света и личната увереност. Тя се прилага в различни видове упражнения, целящи подобрение в тази област. Основана е на имитацията като средство да се усвоят важни модели на поведение и типове светоусещане.
Разбира се, това е само малка част от предложенията за развитие на децата аутисти. Представяме ги като успешно доказали се и практикувани от години. Но има и други терапии, установили традиции, или тепърва навлизащи в сферата на лечение. Те ще бъдат подробно изследвани от потенциално и реално засегнатите от детския аутизъм.

Най-важното
… е да помним, че аутизмът не е изцяло генетичен и следоваателно, дори деца, за които не се предполага, могат да бъдат засегнати от това състояние. Затова трябва да сме нащрек за децата вкъщи, а дори и за децата на най-близките си приятели. Другото важно нещо е да помним, че непрекъснато се развиват методите за лечение, а в България има голяма мрежа от НПО и други родителски и експертни организации, които могат да са от помощ на децата с аутизъм и техните родители. При това положение, нямаме право да се поддаваме на отчаяние. Децата с аутизъм искат да общуват със света, само че не знаят точно как. Отговорността на здравите е да направят двата свята съюзени и обстановката около детето истински приемаща. Както знаем, децата с аутизъм са изключително интелигентни и веднъж овладели способностите си за използване и предаване на тази интелигентност, могат да се превърнат в незаменими членове на обществото. Правилната и всеотдайна грижа и любов определено ще дадат резултат и ще стопят доста самотния свят, характерен за нелекувания аутизъм.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.