Следва

Носителят на фотографския „Оскар” Любомир Сергеев с презентация в "Червената къща"

Какво да четем: "Най-красивата жена във Флоренция" от Алиса Паломбо

Една жена с легендарна красота, един велик художник и тяхната пламенна, но чиста любов лежат в сърцето на книгата „Най-красивата жена във Флоренция“...

Books преди 6 години

Една жена с легендарна красота, един велик художник и тяхната пламенна, но чиста любов лежат в сърцето на книгата „Най-красивата жена във Флоренция“. Алиса Паломбо избира за сцена на втория си роман двора на Медичите – бляскавия и съблазнителен свят на братята Лоренцо и Джулиано де Медичи. Двамата управници на Флорентинската република привличат около себе си гениални художници, известни поети, политици, философи и други емблематични фигури от Италианския ренесанс.


Портрет на Джулиано Медичи

Благодарение на годежа си с Марко Веспучи 16-годишната красавица от Генуа Симонета Катанео навлиза шеметно в артистичното общество и бързо се превръща в обект на възторг и обожание.
Симонета Веспучи, както и съпругът ѝ Марко, братята Медичи и художникът Сандро Ботичели са реални исторически фигури. Изкуството е съхранило образа на младата жена в редица произведения – както от самия Ботичели, така и от Пиеро ди Козимо, Гирландайо, Верокио. И макар за великите мъже да знаем много, историята не е запазила почти нищо за Симонета, освен лика ѝ и нейната ранна смърт.

Паломбо вдъхва живот на жената, обезсмъртена от Ботичели в „Раждането на Венера“, като я поставя в центъра на роман, който е перфектното съчетание между изкуство, история и романтика. Флоренция от времето на Медичите сияе във великолепните краски на Ренесанса, а на преден план е изведено пленителното сътворение на един шедьовър.


"Раждането на Венера" от Сандро Ботичели

Цяла Флоренция се влюбва в прелестната Симонета, а обожаваният от всички дами Джулиано де Медичи не прави изключение. Докато привиква към новия град, брачния живот и по-високата си позиция в обществото, генуезката се превръща и в единствена муза на талантливия млад художник Сандро Ботичели. Плод на забранената им любов е шедьовърът „Раждането на Венера“, който и до днес е считан за едно от най-великите произведения на изобразителното изкуство. Ала Симонета разбира, че красотата може да бъде и проклятие…

Симонета умира млада, но Ботичели продължава да я рисува дълго след това. Музата му е погребана в семейната гробница на рода Веспучи, а художникът настоява след смъртта си да бъде положен в нозете ѝ, за да прекарат вечността заедно.


"Портрет на Симонета Веспучи“ от Пиеро ди Козимо

След бестселъра „Цигуларят от Венеция“ Алиса Паломбо насочва перото си към ренесансова Флоренция, за да улови живописно и пламенно нерушимата връзка между Ботичели и неговата муза.

More Books