Кошмарът ниско кръвно и как да се отървем от него

Ниското кръвно налягане е също толкова неприятно състояние...

Ниското кръвно налягане е също толкова неприятно състояние, колкото и хипертонията. Повсеместното мнение е, че то не е толкова опасно, колкото високото кръвно, и все пак в една сериозна форма, то води до риск от заболявания на бъбреците, сърцето и други важни органи, тъй като до тях системно не достигат достатъчно кислород и кръв. Това, от своя страна може да доведе до различни неврологични, ендокринни и сърдечни нарушения.

Процентът на жените с ниско кръвно налягане е по-значителен и те по-често са в риск от сблъскване с кошмара на симптомите и трудното справяне с тях. А ако са бременни или в някаква хормонална буря, каквато ежемесечно идва с цикъла, например, положението става още по-тежко. С топлото време ситуацията се усложнява допълнително, тъй като кръвоносние съдове неизбежно се разширяват и предизвикват понижаване на стойностите на налягането. За човек с много ниско кръвно, това може да е критична ситуация.

За хипотения (ниското кръвно налягане) говорим, когато се наблюдават стойности на кръвното налягане под 90 систолично или 60 диастолично налягане за жените и под 100/60 за мъжете. Хипотенията се дължи на разнообразни причини – анемия, стрес, малък обем на кръвта (хиповолемия), разширени кръвоносни съдове, дехидратация или прием на различни видове лекарства като алфа и бета блокери или диуретици, например.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.