Следва

Белезите на успешните жени и балансът кариера/семейство

Кошмарът ниско кръвно и как да се отървем от него

Ниското кръвно налягане е също толкова неприятно състояние...

Health преди 6 години

Ниското кръвно налягане е също толкова неприятно състояние, колкото и хипертонията. Повсеместното мнение е, че то не е толкова опасно, колкото високото кръвно, и все пак в една сериозна форма, то води до риск от заболявания на бъбреците, сърцето и други важни органи, тъй като до тях системно не достигат достатъчно кислород и кръв. Това, от своя страна може да доведе до различни неврологични, ендокринни и сърдечни нарушения.

Процентът на жените с ниско кръвно налягане е по-значителен и те по-често са в риск от сблъскване с кошмара на симптомите и трудното справяне с тях. А ако са бременни или в някаква хормонална буря, каквато ежемесечно идва с цикъла, например, положението става още по-тежко. С топлото време ситуацията се усложнява допълнително, тъй като кръвоносние съдове неизбежно се разширяват и предизвикват понижаване на стойностите на налягането. За човек с много ниско кръвно, това може да е критична ситуация.

За хипотения (ниското кръвно налягане) говорим, когато се наблюдават стойности на кръвното налягане под 90 систолично или 60 диастолично налягане за жените и под 100/60 за мъжете. Хипотенията се дължи на разнообразни причини – анемия, стрес, малък обем на кръвта (хиповолемия), разширени кръвоносни съдове, дехидратация или прием на различни видове лекарства като алфа и бета блокери или диуретици, например. От друга страна, то може да е наследствено или свързано с твърде ниско тегло или много активен спорт, въпреки че спортът по начало помага за повишаването на кръвното налягане. При жените ниското кръвно налягане може да се дължи на смяна на сезоните, на която организмът им реагира, или на хормонални промени, както вече споменахме.



Ниското кръвно налягане може да стане хронично и да съсипва ежедневието на всеки, който страда от сериозните му симптоми. Силното чувство за сънливост, липсата на концентрация, вялостта, причерняването и замъгляването, или дори моментното изгубване на зрение са част от плетората несгоди, които получаваме, ако сме с ниско кръвно. Те оказват сериозно влияние на настроението и работоспособността ни през деня. Може да се появи още гадене, а хроничната умора, депресията и силната жажда са си просто „в реда на нещата“ за един хипотоник. Има и т.нар. ортостатична хипотения, която се проявява при рязко ставане, след като сте били продължително време в седнало положение. Тя е характерна за повечето хора и се избягва, ако по-често правите почивки в офиса, по времето на които се разтъпквате и правите лека гимнастика. Това ще помогне и на тялото ви да се възстанови като цяло, тъй като офисните пози са предизвикателство за гърба, кръста, ръцете и главата.

Обикновено ниското кръвно не се адресира често и хората просто си търпят симптомите му. Има случаи, в които обаче те са толкова силно изразени, че влияят сериозно на функционалността на индивида. В такъв случай се препоръчва скорошна среща с джипи, който ще ви насочи за допълнителна помощ. В зависимост от причината за хипотонията, възрастта и стойностите, се назначава индивидуално лечение. Проблемът обаче е, че често не се установяват с точност причините за ниското кръвно. Тогава лечението протича или с хапчета, ако е много ниско, или с някои съвети за повдигане на стойностите, част от които споменаваме сега. Разбира се, винаги първо трябва да се посъветвате с лекар, но като цяло предложенията са полезни, така че е хубаво да ги знаем, каквото и лечение да ни препоръчат.



Да пием повече вода
Това няма да е трудно, предвид факта, че човекът с ниско кръвно налягане обикновено изгаря от жажда почти нон-стоп и често дълго време се чуди защо, докато не свърже нещата. Дехидратацията е пагубна за хората с ниско кръвно, затова, колкото и да сте леки, пробвайте да пиете поне по 2 литра вода на ден. Сладки безалкохолни, ако не са ви проблем, също могат да се пият, защото захарта повишава кръвното. Ние обаче залагаме на вода, а сладостта си я взимаме от качествени зеленчуци като червено цвекло (ако го опечете, ще стане хиперсладко), моркови, тиква и др. Кафетата, вече стана ясно, не са панацея, и ако ги пиете, пак ще трябва да консумирате много вода, тъй като те, въпреки че повдигат малко стойностите, имат диуретичен ефект и бързо отводняват оргнизма. Червеното вино е топ напитката за справяне с хипотонията след водата.

Чести похапвания
Честите похапвания – четири-пет пъти на ден – са препоръчителни за хората, страдащи от хипотония, но ако не можете да си го позволите поради други здравословни съображения, ви предлагаме да се зареждате с вода, чайове, както и да правите по-често раздвижвания на тялото. Можете да правите упражнения, които целят повдигане на краката и изтласкването на кръвта към горната част на тялото. Лягате на пода или на дивана, присвивате колене към гърдите, стискате и дръжите така за около 30 секунди. После може да изправите краката нагоре и да ги държите за около минута. Дишайте дълбоко възможно най-често, за да снабдявате мозъка с и без това оскъдния нему кислород, и да предотвратите сънливостта.

Хапвайте ядки, много сладки плодове и млечни продукти, за да държите тялото си здраво и стройно, и да му помагате да се справя с хипотонията.

Упражнения
Редовният спорт е задължителен при хората с ниско кръвно налягане. Той укрепва сърдечно-съдовата система, внася кислород в клетките и усилва забавената циркулация на кръвта. Може да се напишат десетки, ако не и повече, дисертации на тема „Ползи от спорта“, затова, ако случайно лекарят го е пропуснал като съвет, направо ви казваме да си смените лекаря. Спортът дава енергия за целия ден и е незаменим като дейност в грижата ни за здравето. Танци, силови тренировки, плуване (което е много полезно при хипотония), кик бокс, спининг, колоездене в парка или на Витоша, тичане… каквото ви душа иска. Освен че ще подобри общото състояние на организма, ще ви направи и много фетска за предстоящия разголен сезон. 



Добавки, билки и храни

Много полезно е да търсите храни, богати на витамин В, като млечни, които имат около половината от В-тата или цвекло и фъстъци (богати на витамин В3). Соята, някои зелеви продукти като броколито например, спанакът, гъбите и бадемите са чудесен избор при недостиг на рибофлавин (В2). Ако не получите резултат, понеже не винаги приетите витамини са достатъчни, можете да си купите витамин В complex на хапчета, който определено помага. Той, както и левзеята например, която също се използва за справяне с хипотонията, трябва да се взима с почивки. Ако го пиете месец, може да починете месец-два, и пак да започнете приема.

Из билковите решения можем да изберем розмарина – на отвара, тинктура, сух или свеж в салатата или пилето, той е смятан за силно средство за борба с хипотонията. Подобрява кръвообращението и така освежава организма ни. Сладкият корен или още нареченото женско биле също е добър помощник за тонизиране. Босилекът е друг природен участник в борбата за преодоляване на ниското кръвно.

Ако ще пиете хапчета, които не са на билкова основа, и са ви предписани от лекар, внимавайте с кортикостероидите – имат редица неприятни странични ефекти, а някои дори казват, че водят до пристрастяване.
Както с много други заболявания и състояния, е важно да помним, че овладяването на ниското кръвно налягане става на ежедневна база със стъпките, които сме предприели вчера, и вероятно нещо ново, което ще добавим. Ако се „изпуснем“, симптомите веднага се връщат, така че е добре с помощта на лекари да си изработим цялостна и про

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.