Следва

Зад кулисите на лятната въртележка “Carrusel" със Zimone!

Белезите на успешните жени и балансът кариера/семейство

Днес предразсъдъците относно ролята на жената в семейството и в работната среда вече са в процес на избледняване...

Health преди 6 години

Днес предразсъдъците относно ролята на жената в семейството и в работната среда вече са в процес на избледняване. Докато преди се смяташе, че успешната в кариерата жена задължително е неомъжена и бездетна работхоличка, днес успешните бизнес дами и майки са на почит. Все пак без жената продължението на човечеството все още остава невъзможно. Балансът кариера-семейство при жената е банална тема, просто защото винаги е актуална. Все пак имаме 24 часа на разположение и куп отговорности и стремежи всеки ден. А белезите на успешната жена са едно необходимо припомняне – ако професионалното ни развитие куца напоследък, можем да проверим дали не сме спрели да извайваме някоя съществена характеристика на успешната жена.

Успешната жена

Успешната жена днес е понятие, което включва не само пълна банкова сметка и хубаво жилище, ами добри социални умения, силна жизнена енергия и щастливо, необременено от дребнавости семейство. Днес имаме една холистична визия за успешната жена, която работи здраво, умее да се забавлява извън работно време и прироритизира семейството. И защо не? Та това е по-трудно от успеха само на работното поле. Така уменията на жената да се справя с различни предизвикателства се проявяват още по-ясно. На работа, а и не само, успешната жена има ясна визия за бъдещето, ясни цели, уверена е в себе си и в своите умения, умее да партнира – да оказва и търси помощ, гъвкава е и проявява добродетели като търпение и умение да изслушва. Едно от най-важните неща както в работата, така и в семейството, е непрестанният стремеж към подобрение на нещата. Успешната жена не се задоволява с вчерашните успехи, не почива на стари лаври, а търси какво може да направи днес за кариерата си, за себе си, за ближния си. Мишел Молитър – американски бизнес консултант и мотивационен говорител – допълва, че успехът в кариерата и семейството се дължи още на правилното приоритизиране, интензивната грижа за здравето, почивките по време на работа с цел refresh на вдъхновението, игнориране на малките неща и 100% фокусиране в това, което вършиш – било то за семейството или в работата. Успешната жена, както споменахме, е уверена, така че тя може да сложи граници в работата си. Тя не действа от страх, а е проактивна, не прекава твърде много часове в офиса, драпайки към повишение. Тя по-скоро обича каквото прави и ако ще се занимава повече време с него, то е именно защото професията й е страст.



Професор Назнин Раман, която е специалист по генетика в британския Институт за изследване на раковите заболявания и Кралската болница Марсдън, съветва да практикуваме това, за което сме добри, и това, към което сме страстно привързани. Страстта и талантът са двата основни фактора, по които се ориентираме кариерно. А след това, продължава тя, следва да бъдем „безмилостно фокусирани върху това, да отделяме време“ за нещата, които са важни за нас. Това може да се окаже доста сложно, но уверената и успешната жена има енергия и фокус, които да посвети както на професионалното си призвание, така и на семейството си.

Успешната жена е умна – знае кои неща са първи и действа по приоритет. Добрата храна, фитнесът, духовното здраве идват преди задачите в офиса или поредната бизнес среща. Зареждането с гориво прави самолета да лети в крайна сметка, нали? Успешната жена отделя време за презареждане и в работния ден. Прави почивки, смее се с колеги и приятели, готова е да паузира пътуването си към целта, за да помогне на някой друг.

Ползите от работа и семейство заедно

Една от последните перспективи върху психологическите изследвания на работните и семейните роли е тази на обогатяването. Въпреки че конфликтът между ролите и стресът са чести „странични ефекти“ на това, да имаме всичко – и добър професионален живот, и силно и здраво семейство – психологическата литература предоставя куп изследвания на ползите от съчетаването на успешна кариера и работа. Повечето от тях се базират на социологическте теории на Зибер (1974) и Маркс (1977), които очертават позитивни резултати за индивида при т.нар. акумулиране на роли. Именно съчетаването на кариерата с грижата за семейството е едно такова акумулиране, и то на съществени роли. Според Зибер акумулирането на роли позволява постигане на чувство за сигурност, тъй като двете роли си служат за буфер, дава на индивида повече ресурси за по-добро изпълнение на ролите и повече възможности за изработване на висока самооценка. Маркс допълва тази теория, определяйки акумулирането на роли като съществено важно за увеличаване на личната енергия и за изграждане на по-висока степен на лоялост от наша страна. Психологически изследвания вече доказват позитивното действие на съчетаването на две или повече социални роли за менталното здраве. В случая „работа и семейство“ двете роли си служат за буфер и често отнемат психологическия стрес. Когато преминаваме от едната среда в друга, и когато се иска от нас да сме полезни, се разведряваме и активираме различна част от нашата енергия. Така ставаме гъвкави и способни да се справяме с различни ситуации. Заедно с това, уменията, придобити в семейна среда, служат за увеличаване на професионалните ни умения, и обратното.



За управлението на времето

Time management-ът е ключов при балансирането на различни сфери от живота. Лаура Вандъркам (2015) – експерт в управлението на времето – представя книгата си I know how she does it, в която представя дневник на времето на жени с годишен доход поне $100 000 годишно. Част обобщението за това, как прекарват времето си тези дами, включва:

Най-тежките задачи за сутринта

Работа на „пресекулки“ – от 9 до 5 може да е мъчение за някого, в такъв случай можете някой ден да си тръгнете по-рано, а някоя вечер, след като децата си легнат, да довършите започнатото. Има и работодатели, които позволяват на служителите си – не само на жените – в един ден от седмицата да работят дистанционно от вкъщи с цел да имат повече време за семейството си.

Истинска почивка – в противовес на проверка на пощата или фейсбук. Чай, медитация или смях са топ начини за презареждане.

Планиране отнапред и ясна представа за времето, което им трябва за определена работа – и двете значително редуцират стреса.

Успешните жени не гледат много телевизия – ами, ясно ви е защо… яде време, деформира мозъчни клетки и провокира човешки низости

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.