Следва

Ето и кои са 5-те победители от играта ни с Eucerin!

Митовете за солариума

Beauty индустрията отдавна има начини за постигане на ефекта „тен“...

Health преди 6 години

Beauty индустрията отдавна има начини за постигане на ефекта „тен“ дори през зимните и мрачни дни. През 70-те години на миналия век, във връзка с друго изследване, немският учен Фридрих Волф открива лампите, произвеждащи тен, и оттогава насам има нестихващ бум на изкуствения тен.

Все по-нарастващият брой на различни заболявания на кожата и очите обаче, кара учените да изследват щателно рисковете от излагането на солариума. Понеже лятото наближава, а и ние – по-беличките – искаме да сме в крак с времето, изкушението да се инжектираме с UV лъчи настъпва все по-здраво. Но нека преди това имаме предвид някои факти, свързани със солариума, които разбиват митовете за престой в „слънчевото легло“ като много полезно занимание.

Един от най-често срещаните митове, в който има и капка истина, е, че солариумът подобрявя нивото на витамин D, a от там и настроението и общото състояние на организма. Ниските нива на витамин D се свързват с повишен риск от няколко видове рак, сърдечни заболявания и проблеми с костната система, уточняват учени от Центъра за обществено здраве в Колорадо и Калифорнийския Университет. В своето изследване върху ползите и рисковете от излагането на изкуствени UV лъчения обаче, те посочват, че прекаленото излагане на слънце или стоене в солариума няма да увеличи общото количество на превитамин D3, от който се синтезира витамин D. Умереното излагане на ръцете, лицето и краката на слънце, което се случва естествено, докато вършим ежедневните си дейности, е напълно достатъчно при хора със светла кожа (тип I, II и III). Те са най-честите посетители на солариумите според редица изследвания, но и са хората в най-голям риск от придобиване на сериозни последици за здравето, тъй като в кожата им няма много меланин – естествения UV протектор на организма.



Парадоксално, хората, които най-много имат нужда от витамин D – по-възрастните и тези с по-тъмна кожа, които по-трудно си го набавят от естественото ежедневно излагане на слънце в топлите дни – не ползват често солариум, нито пък често се пекат на плажа. А за хората със светла кожа този метод за получаване на витамин D е твърде рисков. Солариумът доказано има връзка с различни видове рак на кожата и преждевременното стареене. Освен това, той не замества богатата на витамин D диета, която ще осигури необходимите ежедневни количества без риск за здравето. Част от храните, чрез които можете да се сдобиете с витамина, са яйца, млечни продукти, мазни риби, някои видове гъби. Някои учени, на които сме склонни да вярваме, са категорични, че не се нуждаете от солариум, за да си набавите достатъчното количество витамин D.

Друг проблем се очертава, когато хората си мислят, че солариумът не е толкова вреден за младите хора. Напротив, това е точно обратното. Специалисти от английската организация Cancer Research, както и други американски и австралийски учени, предупреждават за пагубния ефект на UV лъчите на солариума върху кожата на подрастващите и хората на възраст под 35 г. Вярно е, че докато сме млади, не усещаме толкова силно ефектите на каквито и да е било вредни навици – пушене, алкохол, недоспиване и т.н. Но това не означава, че организмът ни не страда. И след известно време, когато имунната система отслабва с възрастта, внезапно могат да ни сполетят беди.



Придобиването на тен чрез солариум представлява суперинтензивно облъчване с UV лъчи, като най-голям процент от тях се пада на UV-B лъчите, съобщава сайтът с медицински публикации myVMC. Именно те са отговорни за промяната на ДНК в клетките и тяхното модифициране и неконтролирано размножаване, или с други думи – появата на рак. Тенът със солариум е не по-малко вреден от излагането на слънце, дори в някои случаи е по-агресивно действие върху кожата. Това е особено валидно за хора със светла кожа, които са и най-редовните посетители на солариумите, и за по-младите хора. Подрастващите са особено податливи на призивите от страна на модната индустрия, без да се замислят за последиците. Но те имат и най-малко меланин в организма си. Затова в Англия и САЩ излагането на солариум се ограничава от закона – на деца и непълнолетни не им е позволено да ползват слънчевите легла.

Освен това, митове витаят и по отношение на слъцезащитните продукти. Според американските учени от Колорадо и Калифорния, те не предлагат достатъчно добра защита. Бивайки добра мярка против плосколетъчен рак, слънцезащитните продукти не могат да осигурят протекция срещу базалноклетъчния рак и срещу най-сериозния от кожните ракове – меланомата. Оттук следва да внимаваме с успокоенията си по повод мазилата, които ползваме преди солариум.

Има и друго популярно схващане, в което също има истина, но си заслужава да го видим в дълбочина – тенът от солариум има слънцезащитен ефект. Да, но той е равен на 2-4 SPF, което е крайно недостатъчно, а начинът за придобиване на този ефект – твърде рисков. Твърде повърхностно е и заключението, че само силните изгаряния с червенина на кожата са вредни за здравето. UV лъчите могат да проникнат дълбоко в кожата и пак да предизвикат риск от промяна в ДНК-то и развитие на ракови клетки.

Алтернативите

На този етап имаме една установена алтернатива на солариума и прекаленото и излишно излагане на слънце (тъй като има една точка, в която просто преставаме да „чернеем“) – това са автобронзантите. Те съдържат дихидроксиацетон (DHA), който реагира с амино групи в организма ни и оцветява кожата. Но и те си имат недостатъци. През първите 24 часа от нанасянето им, автобронзантите отварят клетките за още по-голям риск от слънчево изгаряне. Освен това, тенът изглежда неравномерен и твърде неестествен, а резултатите са нетрайни.
В момента идеята за друг тип автобронзанти е в процес на развитие. Тя включва изработването на агенти, които да увеличат производствто на меланин, снабдявайки кожата с естествено и трайно оцветяване. А дотогава ни остава да поддържаме трудния баланс между грижа за здравето и грижа за красотата, поне що се отнася до ползването на солариума. Други пък ще повярват на други учени, които твърдят, че рискът от ракови заболявания вследствие употребата на солариум е по-малък от 1% и то при хора, които ходят твърде често на солариум. Решението при такава противоречива информация изглежда е или в пълното въздържание, или в умереността… за всеки случай.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.