Следва

Хиперактивност и дефицит на вниманието: Как да се справим?

Летен косопад: Какво, как, защо

Всички знаем за есенния косопад, но понякога забравяме за летния период, в който косата ни оредява...

Health преди 6 години

Всички знаем за есенния косопад, но понякога забравяме за летния период, в който косата ни оредява. Юли и август са месеците, в които можем да видим значителна промяна в количеството падащи коси, поради фазата, в която се намира растежът на косата.

Специалисти твърдят, че тогава косата започва да пада, понеже се намира в телогенна фаза – когато космите умират и започват да падат. Другите две фази на цикъла на растежа на косата са анагенна – активният период на растеж и катагенна – период на пауза, спиране на растеж. Как обаче се активира процесът на телогенната фаза на косата всяко лято по едно и също време, при положение, че едва ли не всеки косъм има свой собствен ритъм? Освен това, телогенната фаза би трябвало да се появява по-рядко, тъй като цикълът на растеж на косата е между две и шест години…? Хормони, разбира се, твърдят лекарите. Те активират телогенния косопад и така от средата на лятото, чак до ноември сме застрашени от силен косопад. Други специалисти пък са на мнение, че телогенният косопад се дължи по-скоро на емоционални проблеми или недостиг на хранителни вещества, от което следва, че не би трябвало да е обвързан с конкретен период от годината. Каквато и да е истината обаче, често в разгара на лятото косата ни изтънява и започва да пада по-осезателно – вероятно заради телогенна фаза, провокирана от хормони, но и заради самия летен сезон и неговите предизвикателства.

В допълнение към промените в организма, е хубаво да следим какви съответстващи на сезона грижи полагаме за косата и организма си въобще, защото някои от причините за косопада през лятото се коренят именно в спецификата на сезона. Слънчевите лъчи, солта и хлорната вода, по-честото омазняване изтощават косата и я правят чуплива и безжизнена. Каква е правилната стратегия за борба с летния косопад и кога имаме повод да се притесняваме за твърде засиления косопад?

Специалистите препоръчват да ползваме слънцезащитни продукти за коса, тъй като UVA и UVB лъчите оказват сериозно влияние върху състоянието на скалпа и косата. Солта от своя страна, изсушава косата, издърпвайки много от омазняването на косата, затова се препоръчват масажи с олио – кокосово, бадемово и други богати мазнини.



Хидратация и правилен режим на хранене
Хидратацията е необходима, за да улесни процеса по доставяне на достатъчно хранителни вещества на косата. Разбира се, в случай че имаме добър прием на хранителни вещества. Храните с витамини D, C, както и добрите протеини и бобови, са задължителни, ако искаме да имаме здрава и блестяща коса. От ядките растежопровокиращи са орехите и бадемите, а зелените листни зеленчуци стимулират растежа на по-гъста коса, като заедно с това ограничават косопада през лятото.

Шапките – предпазват от слънцето и хлора
Шапките са задължителен аксесоар през лятото. Те предпазват от слънцето и макар да ни се струва, че изпотяват твърде много главата ни, това определено е по-малкото зло. Когато сме в басейн е добре да използваме шапка за плуване и да измием косата си веднага след като излезем от басейна. Това е особено валидно при блондинките, които могат да получат доста неприятен зеленикав оттенък на косата от хлорната вода в басейните. Русата коса по принцип няма пигментация и така не може да отблъсква вредното влияние на химичните процеси, ставайки податлива на негативното влияние на хлора. Студено и пепеливо русите блондинки са изложени на най-силен риск от позеленяване. Можем също да измием косата си с балсам за коса преди да влезем във водата. Той ще направи филм, който по-трудно ще пропуска хлора и ще неутрализира изсушаващото действие на солта. Освен това ще ни предпази до известна степен от слънчевите лъчи.



Меки шампоани с натурални съставки
С времето вече започваме да виждаме не само позитивните, но и негативните влияния на силните шампоани за коса, например изсушаване и предизвикване на излишни процеси по производство на себум. Сред някои от най-сериозните подозирани злофекти на силните шампоани са преждевременното посивяване на косата, нарушаване структурата на космения фоликул и дори косопад, именно защото изсушават прекалено много скалпа. Затова, във връзка с предпазването от омазняване, грижата за кожата на главата и предотвратяването на косопад, се препоръчват меки шампоани с натурални съставки. Те измиват добре от силните замърсявания, неизбежни през лятото, като същевременно щадят кожата на главата и не отмиват необходимото й количество мазнина. На българския пазар вече има и шампоани, специално създадени за плувци, които премахват хлора.
Ежедневното измиване на косата с хладка вода и меки шампоани с естествени съставки е полезно, тъй като отмива потта и замърсяванията, които са в основата на отслабването на косъма.

Кога да се посъветваме с лекар?
Разбира се, при всеки случай, при който имаме неестествен силен и внезапен косопад, следва да се обърнем към дерматолог, защото летният косопад е по-скоро постепенен и предсказуем. Ако все пак, макар и постепенно, по главата ви се появят плешиви петна, би било добре да се обърнете към лекар. Златното правило гласи, че е нормално да губим около 100 косъма дневно – това количество, което имаме в периоди на растеж или пауза на косата. При сезонните косопади количеството се увеличава, но не винаги е повод за притеснение. Ако косопадът е обилен и продължи повече от три месеца, като сте изключили други евентуални причини за косопада – лекарства например – следва да се консултирате със специалист.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.