UV-лъчите: Как да предпазим кожата си?

09-08-2017 Текст: View Sofia/Христина Аргирова Фотография: .NET
Добави коментар

Слънцето наш враг ли е? Безспорно в разумни количества е полезно за кожата и здравето ни. Но при прекаленото излагане, неговите ултравиолетови лъчи могат да доведат до редица неприятности. UVA лъчите са най-опасни, тъй като степента на тяхното проникване в слоевете на епидермиса е най-голям. Съществуват научно доказани методи, с които ще можем да предпазим кожата си от вредните слънчеви лъчи през цялата година.

Дерматолозите често сигнализират за опасността, която се крие в UV лъчите. Но дали това не е просто маркетингова стратегия, или съществува реална заплаха за нашата кожа? Обърнахме се към най-добрите специалисти.

UVA, UVB, UVC и инфрачервени лъчи - с различна дължина на вълната

Ултравиолетовите лъчи се делят на три вида

UVA - от 315nm до 400nm, по-дълги и проникват по-дълбоко от UVB и UVC. Те са причината за стареенето на кожата. Достигайки до дермата, те изменят в дълбочина структурата на кожата, могат да причинят мутации и да доведат до рак.

UVB - от 280nm до 315nm. Те достигат до повърхността на кожата, до епидермиса. Стимулират производството на меланин, следователно са отговорни за потъмняването и тена. Но също така причиняват изгаряния, възпаления и състаряване на кожата.

UVC - от 153nm до 280nm. Те са най-вредните, но се филтрират през озоновия слой и много малка част от тях достигат до Земята.

Инфрачервени лъчи - тяхната дължина на вълната е много по-голяма от UVA и UVB (между 700nm и 1 000 000nm). Това позволява на лъчите да достигнат до най-дълбоките слоеве на кожата. Те придават усещането за топлина на тялото и загряват мускулите ни.Как да се предпазим от UVA и UVB лъчите?
"До преди няколко години се смяташе, че единствено UVB лъчите са вредни", обяснява Натали Брусар, директор научни изследвания и комуникации към Vichy. Те причиняват изгаряния, предизвикват стареене и дори рак на кожата. Натали добавя: "След време си дадохме сметка, че UVA лъчите са по-многобройни. UVA лъчите съставляват 95% от общото количество UV лъчи, достигащи до кожата, а UVB са само 5%. Няма значение кой сезон е, те преминават през облаци и стъкла и атакуват най-дълбокия слой на кожата".

UVA лъчите оказват своето влияние върху епидермиса и дермиса, разграждат колагена и еластина, могат да доведат до ДНК увреждане и да причинят усложнения на съединителната тъкан. Колкото по-голяма е нанесената вреда от слънцето, толкова по-голям е шансът за поява на рак на кожата.

Борбата срещу UVA и UVB лъчите, решението
Комбинирайте различни слънцезащитни фактори, за да предпазите дермата и епидермиса от проникването на UVA лъчи.

Избирайте внимателно слънцезащитните продукти и се уверете, че предпазват както от UVB, така и от UVA лъчи. Съотношението трябва да е 1:3 за UVA:UVB защита. По мнение на специалисти е необходимо да използваме козметика с минерали, която действа синергично.

Оптималната защита от слънце трябва да се избере според индивидуалната чувствителност към слънцето (пигментацията на кожата) и интензивността на лъчението. Слънцезащитният фактор (SPF), умножен по естествената защита на кожата в минути, показва максималната продължителност на излагане на слънце без риск от причинени от UV увреждания.

Витамин D е необходим за много жизненоважни процеси в тялото, поддържа костите ни здрави, намалява риска от депресия, но трябва да внимаваме в каква степен се излагаме на слънчева светлина.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

14-08-2017

Въпрос:

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща?

Отговор:

Дори за пристрастен към грижата за кожата човек, изборът на козметика е бойно поле. Буквално стотици са  продуктите, от които да избираме, като всички обещават съвършената кожа... Прочети...

Item of the day

Bubble Bed Sensation

Виж още
Bubble Bed Sensation

Жълт бутон

Да ти имаме Photoshop-a, Марая?

Да ти имаме Photoshop-a, Марая?

Виж още