Следва

Какво носи редакцията: aRt комбо

UV-лъчите: Как да предпазим кожата си?

Слънцето наш враг ли е? Безспорно в разумни количества е полезно за кожата и здравето ни, но...

Health преди 6 години

Слънцето наш враг ли е? Безспорно в разумни количества е полезно за кожата и здравето ни. Но при прекаленото излагане, неговите ултравиолетови лъчи могат да доведат до редица неприятности. UVA лъчите са най-опасни, тъй като степента на тяхното проникване в слоевете на епидермиса е най-голям. Съществуват научно доказани методи, с които ще можем да предпазим кожата си от вредните слънчеви лъчи през цялата година.

Дерматолозите често сигнализират за опасността, която се крие в UV лъчите. Но дали това не е просто маркетингова стратегия, или съществува реална заплаха за нашата кожа? Обърнахме се към най-добрите специалисти.

UVA, UVB, UVC и инфрачервени лъчи - с различна дължина на вълната

Ултравиолетовите лъчи се делят на три вида

UVA - от 315nm до 400nm, по-дълги и проникват по-дълбоко от UVB и UVC. Те са причината за стареенето на кожата. Достигайки до дермата, те изменят в дълбочина структурата на кожата, могат да причинят мутации и да доведат до рак.

UVB - от 280nm до 315nm. Те достигат до повърхността на кожата, до епидермиса. Стимулират производството на меланин, следователно са отговорни за потъмняването и тена. Но също така причиняват изгаряния, възпаления и състаряване на кожата.

UVC - от 153nm до 280nm. Те са най-вредните, но се филтрират през озоновия слой и много малка част от тях достигат до Земята.

Инфрачервени лъчи - тяхната дължина на вълната е много по-голяма от UVA и UVB (между 700nm и 1 000 000nm). Това позволява на лъчите да достигнат до най-дълбоките слоеве на кожата. Те придават усещането за топлина на тялото и загряват мускулите ни.



Как да се предпазим от UVA и UVB лъчите?
"До преди няколко години се смяташе, че единствено UVB лъчите са вредни", обяснява Натали Брусар, директор научни изследвания и комуникации към Vichy. Те причиняват изгаряния, предизвикват стареене и дори рак на кожата. Натали добавя: "След време си дадохме сметка, че UVA лъчите са по-многобройни. UVA лъчите съставляват 95% от общото количество UV лъчи, достигащи до кожата, а UVB са само 5%. Няма значение кой сезон е, те преминават през облаци и стъкла и атакуват най-дълбокия слой на кожата".

UVA лъчите оказват своето влияние върху епидермиса и дермиса, разграждат колагена и еластина, могат да доведат до ДНК увреждане и да причинят усложнения на съединителната тъкан. Колкото по-голяма е нанесената вреда от слънцето, толкова по-голям е шансът за поява на рак на кожата.

Борбата срещу UVA и UVB лъчите, решението
Комбинирайте различни слънцезащитни фактори, за да предпазите дермата и епидермиса от проникването на UVA лъчи.

Избирайте внимателно слънцезащитните продукти и се уверете, че предпазват както от UVB, така и от UVA лъчи. Съотношението трябва да е 1:3 за UVA:UVB защита. По мнение на специалисти е необходимо да използваме козметика с минерали, която действа синергично.

Оптималната защита от слънце трябва да се избере според индивидуалната чувствителност към слънцето (пигментацията на кожата) и интензивността на лъчението. Слънцезащитният фактор (SPF), умножен по естествената защита на кожата в минути, показва максималната продължителност на излагане на слънце без риск от причинени от UV увреждания.

Витамин D е необходим за много жизненоважни процеси в тялото, поддържа костите ни здрави, намалява риска от депресия, но трябва да внимаваме в каква степен се излагаме на слънчева светлина.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.