Следва

Тази неделя ни очаква двучасов финал на "Геният" по National Geographic

Конкурсът Sony World Photography Awards стартира своето издание за 2018 година

Един от най-големите фотографски конкурси в света – Sony World Photography Awards, издание 2018 – вече е отворен за участие. Кандидатстването е свободно и безплатно на worldphoto...

Events преди 6 години

Един от най-големите фотографски конкурси в света – Sony World Photography Awards, издание 2018 – вече е отворен за участие. Кандидатстването е свободно и безплатно на worldphoto

11-тото издание на Наградите се отличава с 2 нови интересни категории в конкурса за професионалисти – „Креативност“ и „Открития“, както и много важна нова възможност за отличените фотографи – допълнителни парични награди, които да обезпечат бъдещите им творчески проекти.

Създаден от Световната фотографска организация, Sony World Photography Awards е най-големият фотографски конкурс в света и авторитетен глас в индустрията. Ознаменувайки най-добрата модерна фотография от изминалата година, всяко издание на Наградите предоставя изключителна публичност, популярност и възможности за изява на фотографи от целия свят.

По този повод, отличеният в 2017 Sony World Photography Awards победител Фредерик Буйкс, сподели: “Отличието Фотограф на годината ми даде такова поле за изява и популярност, които никога не съм си представял. То ми отвори много нови врати, но и нещо също много важно – стимулира ме да продължа да работя върху проектите си.”

Променящото се изкуство на фотографията дава повод за нови категории в конкурса за професионалисти

В съзвучие с промените в начина на правене на фотография, в изданието за 2018 г. при професионалистите са добавени две нови категории – „Креативност“ и „Открития“.

И двете са въведени, за да съберат творбите на онези, които правят най-съвременното изкуство в тази област. В тях Журито ще търси да отличи оригиналността, експериментаторския дух и въображението, за да открие кадри, които иначе не биха били видени в конкурса. Творческата интерпретация, интегритетът и техническите способности за ключови критерии за съдиите във всички категории на Наградите.

Sony World Photography Awards се състои от четири конкурса:
За професионалисти – 10 категории, в които се журират набор от творби на даден автор (5-10 снимки)
За любители – най-добра снимка в 10 категории
За младежи – млади фотографи на възраст между 12 и 19 години, изпратили снимка по предварително зададена тема
За студенти по фотография

Пълният списък на конкурсните категории и тяхното описание са налични тук>>

Нов награден фонд от Sony с цел финансиране на фотографски проекти

Като доказателство за целенасочените и непрекъснати усилия на Наградите за създаване на нови възможности за фотографите, които взимат участие в тях, от тази година се въвежда нова грантова програма за участниците в конкурсите за професионалисти и студенти.

Sony ще даде многобройни финансови награди от 7 000 щ.д. на избрани фотографи сред победителите в категориите за професионалисти за 2018 г., за да ги подкрепи да продължат да развиват своите фотографски проекти.

Наред с това, селектирани фотографи от конкурса за студенти ще получат по 3 500 щ.д., за да работят съвместно по нов фотографски проект, създаден съвместно от Sony и Световната фотографска организация.

Грантовата програма на Sony Grant официално стартира за Наградите през 2018 г. след успешен пилотен проект с трима от победителите сред професионалистите в 2016 Sony World Photography Awards: Амели Лабурдет, Мароешка Лувийн и Николай Линарес. Стартовите парични награди на Sony подкрепиха разнообразни проекти, включващи документирането на млади бикоборци в Испания (Линарес), пейзажи в Исландия и Намибия (Лувийн) и човешката намеса в Тунизийската пустиня (Лабурдет).

Награди: световна популярност, изложби и фотографско оборудване

Победителите във всички категории за професионалисти, любители, младежи и студенти ще получат оборудване за цифрова фотография от Sony.

Носителят на отличието Фотограф на годината ще получи парична награда на стойност 25 000 щ.д., а победителят сред всички фотографи-любители ще получи 5 000 щ.д.

Победителите във всички категории, както и много от избраните във финалната селекция на Конкурса ще бъдат включени в ежегодната изложба на Sony World Photography Awards в Лондон, която след това ще бъде показана и в много други държави. Кадрите им ще бъдат публикувани и в Годишника на Наградите, а те ще получат световна популярност чрез маркетингови и медийни кампании.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?