Следва

Стройни и здрави с екзотични плодове

Опасният ноцебо ефект или иначе казано: Как негативните мисли ни прецакват!

Учените отдавна работят по проблема с негативните мисли и техният реален ефект върху здравето ни. Даже вече са изковали термин, противоположен на познатия ни плацебо...

Health преди 6 години

Учените отдавна работят по проблема с негативните мисли и техният реален ефект върху здравето ни. Даже вече са изковали термин, противоположен на познатия ни плацебо.

Ноцебото всъщност е плацебо с обратен знак. Терминът е представен през 1961 г. от Уолтър Кенеди и в превод от латински означава нещо като гарантирана щета (nocēbō: "Ще нараня"; noceō: "Наранявам"). Ноцебото определя физиологичните резултати от негативното мислене, към което, както Нанис Елис (Nanice Ellis) – дългогодишен професионален лайф коуч – твърди за силно пристрастяващо и основа на всички други зависимости като хранителни разстройства, наркомании, алкохолизъм и др.

Оказва се, че е от съществено значение да променим начина си на мислене, за да променим и съдбата си в крайна сметка. Вече има научни доказателства, че негативното мислене извиква в битието негативни събития и дори причинява болести. На физическо ниво то влияе на хормоните ни и чувствата ни, които предизвикват депресия и могат да ни разболеят. Луиз Хей (Louise Hay) – международен метафизичен лектор и учител – твърди, че негативните мисли дори могат да предизвикат рак. А една китайска лекарка, с която говорих наскоро, сподели опита си като онколог, казвайки, че повечето хора с такава диагноза умират не от болестта, а по-скоро от страха от нея.

Признаци на негативното мислене
Може би сме много успешни в работата си, водим добър социален живот и имаме още мечти за развитие. Но все пак може би през по-голямата част от времето сме твърде страхливи и самокритични? В статия, посветена на хроничната депресия като причинена предимно от негативното мислене, Нанис Елис очертава основните характеристики на негативното мислене, които, за съжаление понякога са социално оправдани. От изключително значение е да ги имаме пред себе си, защото отрицателното ни отношение към живота понякога е така втъкано в нас, поради наследствени или социални фактори, че ние просто го смятаме за нормално. Едва доловимо, то може да определи съдбата ни до голяма степен, ако не вземем мерки за овладяване и изчистване.

Най-простото обяснение на негативното мислене е да се фокусираме върху това, което не искаме, а не върху това, което искаме. В този смисъл, всяко осъждане е вид фокус върху това, което не искаме или не ни е приятно – дългият път до работа, дефектите на мъжа ми, тъпите филми в кината, корумпираните политици и т.н. Осъждането е в дълбока степен свързано с оплакването. Докато някои неща наистина може да са важни и неприятни, ноцебо ефектът се появява, ако нямаме контрамислене, което да неутрализира потока от гадости, които главата ни се опитва да създаде. Навикът на неутрализиране се изгражда с балансиране на времето за плюсови и минусови мисли. Някои могат да възразят, че позитивното мислене в днешно време, особено в България, е вид самоизмама, но в крайна сметка, т.нар. „реалистично“ - отрицателно отношение към живота не помага с нищо, а само предоставя извинения за продължение на пристрастяващия цикъл на песимизма.



Прекалената самокритика или перфекционизмът, който за съжаление, все още е социално поощряван, особено в работните среди, също е форма на безмилостно осъждане, което се фокусира върху това, какво не си, какво не си свършил правилно и т.н. Когато съжаляваме някого, пак се фокусираме върху това, какво той не може и колко е „очукан“ от живота, отново, потъвайки в излишна тъга. Постоянната тревога, която ни пречи да се наслаждаваме на днешния ден, също е основен симптом на негативното мислене. Тя е резултат от това, че винаги си представяме най-лошото и нямаме доверие в Живота – „Ще се проваля на теста“, „Нещо лошо ще се случи със семейството ми“, „Няма да ме повишат в работата и др.“, „Дъщеря ми пак няма да си напише домашното и трябва да я юркам довечера“… Негативното мислене често се изразява и в негативни въпроси, които съвсем красноречиво изявяват отношението на индивида към света – „Няма да можеш да дойдеш на срещата, нали?, „Няма по-късен автобус за Варна, нали?“ и др. Тези въпроси буквално дават отговорите, които човекът с негативно мислене очаква от буквално всяка ситуация.

Ноцебото в действие
В статията си "Научни доказателства, че негативните нагласи вредят на здравето ви" (Scientific Proof That Negative Beliefs Harm Your Health), д-р Лиса Ранкин цитира изследване на учени от Сан Диего, които установяват, че негативното мислене може да изиграе ключова роля в съдбата на човека. Те сравняват причините за смъртта на 30 000 души от китайско-американски произход с над 400 000 бели. Открили, че американо-китайците с някакво заболяване, които са родени в година, която се смята за лоша в китайската астрология, умират 5 години по-рано, отколкото белите със сравнително същите показатели и условия на живот, с изключение на вярванията. Ноцебо ефектът редовно се среща и при студенти по медицина, които, учейки за различни болести и изпадайки в ментална обсесия около тях, буквално чувстват физиологията на болестта. Изводът, както за Луиз Хей, така и за Лиса Ранкин, е че негативното мислене наистина разболява. Ранкин дори прави връзка между негативното мислене и производството на повече стресови хормони, като кортизол, например, което от своя страна деактивира естествения механизъм за самовъзстановяване на тялото. Освен това, вкарвайки повече стрес в организма, негативното мислене по-често го излага на риск от болести. Затова позитивното мислене е от изключително значение и за оздравяването, и за превенцията от болести.



Суич

Основните методи, по които можем да сменим нагласите си, са различни видове медитации, афирмации (позитивни утвърждения), самонаблюдение и отделяне от негативните мисли – да не им вярваме и да ги заменяме с позитивни такива. Песимистичното мислене обикновено е свързано с егоцентрично циклене в нашия характер или в това, какво ще ни се случи или няма да ни се случи именно на нас. Можем да си помогнем като търсим да бъдем полезни на другите и в същото време намираме време да се поздравим за добре свършената работа. Вече споменахме за баланса на негативни и позитивни мисли. Когато имаме в нещо главата с отрицателен знак, обикновено се стараем моментално да го нокаутираме с три позитивни мисли. Отначало е много трудно, защото главите ни обикновено са празни, а мозъците ни са свикнали да казват „Няма“. Е, как няма? Трябва да се учим на доверие в изобилието и добротата на Живота. След време негативните мисли следва да намаляват все повече и повече, и да не са повече от 1% от менталната ни активност.

Нанис Елис съветва, когато мислим, че нещо не е по силите ни, да кажем: „Не мога го направя сега“, отключвайки пространство за времето, когато ще сме напълно готови да се променим. Ако добавим „никога“ или кажем само „Не мога“, се самоограничаваме и подсъзнателно се правим неспособни да приемем предизвикателствто и да го доведем до успешен край.

Друго предложение за това, как да се отървем от негативното мислене, е да избягваме токсични хора или да определим граници при общуването с тях. Съвсем спокойно и в подходяща форма можем да им кажем, че не искаме слушаме оплаквания, страхове и недоволства. Първоначално може да се стъписат, но, ако уверено отстояваме границите си, в крайна сметка или ще свикнат, или ще се махнат.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.