Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 19.06 - 25.06

Стройни и здрави с екзотични плодове

Лятото е време, в което консумацията на зеленчуци и плодове се увеличава...

Health преди 6 години

Лятото е време, в което консумацията на зеленчуци и плодове се увеличава, тъй като в мощните жеги тъпкането с джънк фууд е трудна задача. Може да се прегреши най-много с шоколадов сладолед или някой алкохолен коктейл… Българските хипермаркети вече доставят разнообразие от екзотични плодове, които освен интересни (понякога има скука и в храненето), са вкусни и полезни. Селектирахме някои от по-лесно достъпните на пазара екзотични плодове, както и четири от по-трудно намираемите, за да разкрием част от силата на тропиците. Екзотичните плодове съдържат големи количества витамин С и са особено подходящи за отслабване, тъй като са нискокалорични и с много фибри. В допълнение ви даваме и лесна рецепта за здравословен тропически сладолед, подходящ и за вегани.

Ананас – зареждане с витамин С

Ананасът е един от най-богатите източници на витамин С – ежедневната консумация на около 200 г ананас доставят повече от 100% от необходимото количество от така необходимия витамин, който се бори с болестите и бууства имунната система, активирайки белите кръвни телца. Освен това, ананасът е мощен антиоксидант, който предотвратява негативните последствия от свободните радикали – опасни отпадъчни продукти от метаболизма на тялото, които са подозирани за мутирането на клетките на организма и превръщането им в ракови.
Анансът съдържа голямо количество манган, който е от съществено значение за здравето на костите. Ананасите са отлични астригенти – заздравяват тъканите и ги прикрепят към тялото, тонизирайки го същевременно. Редовната консумация на ананас гарантира превенция срещу косопад, отпускане на кожата, слабост в мускулите или проблеми със зъбите. Изключително полезни при оралната хигиена – именно заради този ефект на заздравяване, ананасите често са предписвани за средства срещу слаба връзка между зъбите и венците.



Папая – вкусно и диетично

Колумб я нарекъл „плодът на ангелите“ от възхищение по наситения й и сладък вкус. Основният ензим, който се съдържа в нея – папаин – спомага за правилно и навременно усвояване на белтъците, които поемаме. Той също почиства хранителния тракт и е полезен за превенция от рак на дебелото черво. Папаята, ананасът и повечето тропически плодове, са чудесни при диети за отслабване, тъй като съдържат малко калории и много фибри. В 100 гр. сурова папая се съдържат едва 39-40 кCal и по-малко от 6 г захари. Освен с диджестивната си функция, папаинът е известен и с приноса си към здрава и красива кожа. Козметичните продукти с папая имат анти-ейдж и слънцезащитен ефект. Папая продуктите за кожа се отразяват добре и на акнето.

Папаята е смятана за южноамерикански плод, който обаче се разпространява по други части на света след като участници в пътешествията на Колумб я разнасят по континентите. Днес папая се произвежда в Африка, на Хаваите и Филипините, в Индия и на много други места.



Световният фаворит манго

Сайтът Medical News Today определя мангото като най-консумираният плод в света. Твърди се, че култивирането на сочния плод е започнало от Индия. Сега обаче едни от най-големите производители на манго в света са страни като Мексико, Еквадор, Перу, Бразилия, Хаити и Гватемала. Като източник на здраве, мангото се отличава с големи количества витамини С и А, както и със съдържание на калий, който нормализира кръвното налягане и сърдечния пулс. Витамин В6, или още пиридоксинът, е полезен за превенция срещу инсулт. Резултати от клинични изследвания показват силното антиоксидантно свойство на мангото, което го прави добър участник в защитата от някои видове рак – на простатата, на дебелото черво, рак на гърдата и левкимия. Храносмилането също се подобрява от редовната консумация на манго.



По-екзотично

Някои по-малко познати тропически плодове, които обаче не отстъпват на другите по вкусови и здравословни качества, са мангостинът, джакфрутът, карамболата и змийският плод.

Освен че, както и другите тропически плодове, е отличен антиоксидант и диджестив, мангостинът е известен със съдържанието си на витамини С, В1, В2, В6, както и на други полезни вещества като калций и калий. Има добре изразено противовирусно, противоалергично и противовъзпалително действие. Джакфрутът, от своя страна, често се използва като заместител на месото, тъй като съдържа сравнително голямо количество протеини. Това, заедно с повишеното количество захари, го прави доста калоричен. Но за сметка на това, джакфрутът се слави с много приятен и сладък вкус. Той е добър източник на фолиева киселина и на различни витамини, сред които ниацин (витамин В3), който участва в синтеза на някои полови хормони и който подобрява храносмилането и нервната система, и рибофлавин (В2), гарантиращ здрави коса и нокти.

Карамболата, или както я наричат още „звезден плод“, заради звездичката, която образува при напречен разрез, е също така привлекателен тропически плод заради високото си съдържание на витамин С и ниското съдържание на киселини и натрий. В Южна Азия се ползва като афродизиак за мъжете. Салакът или змийският плод, заради люспестата обвивка, подобрява паметта, а бета-каротините, които са в доста по-концентрирано количество, отколкото в морковите, осигуряват протекция срещу специфични очни заболявания. Има много видове салак, като един от най-популярните е салакът от Бали, който, разбира се, се среща на прословутия остров. Той е с размери на голяма смокиня и има хрупкава и едновременно сочна текстура с вкус на меланж от лимонов сок и ананас.



Домашен нискокалоричен Тропи сладолед

Необходими продукти:
1 чаша сок от гуава
1 чаша неподсладен сок от ананас
1 чаша ананас, нарязан на кубчета
1 чаша едро нарязани тропически и други плодове – папая, ягоди, киви

Как да си приготвим сладоледа:

Правим смути от соковете и от ананаса, нарязан на кубчета. Разпределяме едро нарязаните плодове в пластмасови/картонени чашки или във формички за десерт и изливаме смутито върху тях. Покриваме чашките с алуминиево фолио, като по средата правим дупка във фолиото и слагаме дървени сладоледени пръчки. Пъхаме във фризера, чакаме поне 4 часа, ако сърце ни дава – и повече. Махаме фолиото и куфража на сладоледа и Тропи сладоледът е готов за хапване.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.