Следва

Гори ли още "Живият огън на традициите"?

Акира Куросаки и 16-та международна изложба графика на галерия Леседра

Акира Куросаки е японски художник, който за повече от 5 десетилетия активна творческа дейност разпростира своето влияние и авторитет по цял свят...

Events преди 6 години

Акира Куросаки е японски художник, който за повече от 5 десетилетия активна творческа дейност разпростира своето влияние и авторитет по цял свят – от института Тамаринд в Ню Мексико, САЩ през десетки световни музеи и колекции та чак до Музея за модерно изкуство /МоМа/ в Ню Йорк. През 1983 година Акира Куросаки получава голямата награда на биеналето на графиката във Варна, което е началото на връзката му с България и най-вече – приятелските и професионални отношения с Румен Скорчев.

Когато през 1999-2000 г. Акира Куросаки започва своя грандиозен проект за представяне на съвременна японска графика извън страната една от важните държави на неговата „карта на световната графика“ е България. Срещата му с Румен Скорчев е не само приятен приятелски спомен, но поставя началото на обмена между двете страни. През ноември 2001 г. в Галерията за чуждестранно изкуство са представени 15 японски графици заедно с 15 български. 30 български художници се представят през септември 2003 г. в музея за съвременно изкуство в Киото, и през април на 2004 г. в музея Метрополитен в Токио. Галерия Леседра е основният организатор на изложбите, придружени от специално издадени каталози.

Със съдействието на Румен Скорчев и Акира Куросаки през 2002 г. се поставя началото на международната изложба графика малък формат на Леседра. Само за няколко години Леседра Мини Принт се нарежда между най-авторитетните изложби за графика в световен мащаб. За 15 години в нея са участвали повече от 3000 художници от над 70 страни.

Тази година за 16-то издание на Мини Принт Акира Куросаки има специално представяне – своеобразна ретроспекция с работи от 80-те години на миналия век до сега. Той е и един от членовете на международното жури за наградите на Леседра.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.