Следва

Малка кобалтова принцеса

Стилът на Ана Б., министър-председател, жена и хомосексуалист

Стилът на Ана Бърнабич и срещата с предразсъдъците

All fashion преди 6 години

Риза. Сако. Панталон. Малко грубовато, ако не бяха пастелните цветове. Никога повече от три. Риск може да се поеме само със сако във винен цвят. Понякога може да се види и райе. Няма бижута. Само часовник, защото времето е ценно. Търси се всяването на респект. Аксесоарите са излишни. Те могат само да разсейват вниманието от целта, а именно взимането на важни решения за бъдещето на страната. Дали образът на жената трябва да се загуби, за да излезе на преден план образът на политика?



Ана Бърнабич е първата жена министър-председател на Сърбия и първият премиер с хомосексуална ориентация. След поста на министър на държавната администрация и местното самоуправление, Бърнабич има пред себе си редица предизвикателства. Ще й се наложи да се справи с предразсъдъците и да управлява като безпартийна личност. Сърбия се носи с лоша слава остносно правата на ЛГБТ и това решение на президента Вучич определено предизвика обществено вълнение. Повече от 80% от 7-милионното сръбско население са православни християни, 65% определят хомосексуалността като болест, а 78% смятат, че хомосексуалността не трябва да бъде изразявана извън домовете. По време на гей парад в Белгард през 2010г. националисти нападнаха участници и влязоха в сблъсъци с полицията.



А Бърнабич е повече от поредната таблоидна сензация. Професионалния си път Ана започва в САЩ, щата Мичигън. Там завършва „Бизнес администрация“, след което в Англия получава магистърска степен в областта на маргетинга. По време на следването в Лондон работи за сръбския информационен център в отдел „Връзки с обществеността“.

След като завършва висшето си образование, Ана се връща в Сърбия през 2002г. Работи отново в отдел „Връзки с обществеността“, но по Програмата за аграрно развитие на Сърбия, финансирана от ЕС. Там остава само за два месеца и се премества в Американската агенция за международно развитие(USAID), като се занимава с програмите на USAID в Сърбия. През 2011г. постъпва в американска компания за вятърни електроцентрали в Сърбия и след две години се издига до поста директор.



Но трябва да се бори и с предубежденията спрямо пола си. Представите за жените в политиката са натоварени достатъчно, а в съчетание и с хомосексуалната й ориентация, Ана не може да си позволи да стъпи накриво. Потропването на токчета из коридорите по пътя към промяната в Сърбия не е опция. Първата дама може да бъде женствена и ефирна, министър-председателят трябва да демонстрира твърдост и решителност.



След влизането си в политиката Бърнабич се опитва да акцентира на качествата си, а не на сексуалната си ориентация, като посреща въпросите с въпрос-„Какво значение има?“. Това явно важи и за гардероба й. Все пак само по дрехите ще я посрещнат, а по действията й ще си проличи дали и как ще я изпратят.

Бърнабич може и да се облича семпло, но саката й са с идеална кройка. Коланите са единственият елемент, при който по-наситеният цвят е позволен. Удобството не пречи на елегантността. Допускаме, че след като свикне с новата си длъжност Бърнабич може и да промени стила си. И да не се случи, ние нищо не бихме променили.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.