Следва

July Morning в Cacao Beach Club

Гори ли още "Живият огън на традициите"?

Котел ще гори с пламъка на традициите и жаравата на ритуалите във втория фолклорен фестивал “Живият огън на Традициите”...

Events преди 6 години

Котел ще гори с пламъка на традициите и жаравата на ритуалите във втория фолклорен фестивал “Живият огън на Традициите”

За втора година Фондация „Пътят на Траките“ и община Котел, в лицето на г-н Коста Каранашев, имат удоволствието да ви поканят на единствения по рода си фестивал „ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ“ под надслов „Символ и Ритуал“, който ще се състои в дните 23 – 25 юни 2017 г.

Много музика, танци, вкусни гозби, демонстрации на занаяти, бит и култура очакват всички присъстващи на събитието. Теодосий Спасов, който е лице на фестивала, ансамбъл „Пирин“ и Нина Николина са сред специалните гости, които ще се включат в символичното запалване на „ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ“.


„Тази година фестивалът се провежда под надслов „Символ и Ритуал“ защото искаме да разкажем на младите хора на България за онези магични български ритуали като нестинарството и русалийските обреди. Ще разкажем за Обладаните от Огъня и за Русалиите , за моминските наричания по Еньовден“, обясняват организаторите.

Поради големия интерес към събитието тази година, любезните домакини от град Котел са се погрижили и за любителите на къмпинг туризма. Специално за тях е отделено място за палатков лагер!

По идея на г-жа Диана Късметска създател и организатор на „Живият огън на традициите“, ще се представят типични български одежди и носии, както и символи, свързани с облеклото на българката от едно време и и тяхната съвременна интерпретация. Проекта ще бъде визуализиран от Елена Тихомирова, която е и водеща на фестивала с помощта на доброволци от цял свят.

Традициите са в основата на вярата и самоопределянето на един народ - ето защо общностите на Котел – Българи, Каракачани, Турци и Роми ще представят типични за тях гозби, кулинарни техники и битови предмети.

Във втория ден на фестивала Нина Николина ще изпее автентичните песни, с които е израснала и, които от малка са я вдъхновили да завърши фолклорно пеене.

В рамките на събитието поканените официални лица ще проведат дискусии на тема - как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът е подкрепен от Министерство на туризма, ЮНЕСКО – България, ИЕФЕМ – БАН, много дипломатически мисии и др.

Кои сме ние? Има ли магическо тайнство в ритуалите на предците ни? Какъв е смисълът на символите, които сме вплитали в носии, килими, знамена?

Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще, той дори не знае кой е.

Елате, за да си спомним..


More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?