Следва

It shopping list: Must Have прегрешения от Zara

Еволюция на вечността: Флоралните корони

Декоративните украшения за глава имат дълбоки корени...

All fashion преди 6 години

Малко са аксесоарите, създали такава дискусия, „ЗА“ или „ПРОТИВ“, както короните от цветя. Въпреки критиката, тези декоративни украшения за глава, чиято история в митологията и изкуството, можем да проследим чак до древните цивилизации, не дават признаци скоро да изчезнат от гардеробите ни.

Тази визия има дълбоки корени. В аграрните общества, свързани със земята и сезоните, цветните корони имат дълбоко символично значение. Дали носени заради практични, или церемониални причини, те могат да бъдат знак за статус или някакво постижение- каквито са олимпийските маслинови венци. Езикът на цветята и билките е добре познат днес, както е бил и тогава- всяко растение със своето собствено значение. „Ето розмарин, който е за спомен- моля ти се, мили, помни ме! А ето теменугите са за вярност.“, казва Офелия в Шекспировия „Хамлет“.

Напоени със значимост, флоралните украшения са вплетени в социалните традиции на места, отдалечени колкото Русия и Хаваи.

С напредващата индустриализация, короната от цветя се превръща в романтичен спомен за простичкия и спокоен извънградски живот (за който, в стилизирана версия, копнее Мария-Антоанета).

Булките продължават традицията да носят преплетени цветя на главите си, но хипитата са тези, които повлияват превръщането на аксесоара в тренд. За разлика от предците си, хипитата носят цветята по-скоро на партита, от колкото на полето - вплитайки цветя, в иначе неподредените си коси, те показват близостта си с природата.

Още по-близък пример е значителната роля на цветните украшения на модния подиум. Дизайнерите на Rodarte украсяват моделите си с лъскави венчета и листа с метално покритие, разгръщайки нова вълна от мания по цветята в модните среди.

Но от коя нежна представителка на женския пол започва всъщност всичко? Разберете в галерията горе>>>

More All fashion