Следва

Истории от живота: “Дневникът на Ане Франк” - откровено за отчаянието и надеждата

Истории от живота: Ив Сен Лоран, историята на гениално-депресивното момче от Алжир

"Започнах да създавам облекла, без да се съобразявам с Висшата мода, осъзнавах, че тласкам модата на моето време да се развива, че позволявам на жените да проникнат в забравен дотогава свят."...

Други преди 6 години

"Започнах да създавам облекла, без да се съобразявам с Висшата мода, осъзнавах, че тласкам модата на моето време да се развива, че позволявам на жените да проникнат в забравен дотогава свят."

Никой не е предполагал, че 17-годишният Ив Сен Лоран ще успее да си пробие път до голямата модна сцена в Париж. Напълно самоук, с вроден талант и усет за дрехи, той изпробва първите си фантазии на стилист върху картонени кукли, с помощта на парчета чаршаф. Благодарение на пълната си отдаденост и прецизността, с която създава Мода, Ив Сен Лоран добива световна слава и застава рамо до рамо с модните корифеи на времето - Диор, Шанел, Баленсиага.

Ив се ражда на 1 август 1936 г. в Алжир, в семейство на френски аристократи. От малък се проявява с изключителните си умения да рисува. 17-годишин, напуска родния си град и записва да учи във френската Академия за Висша мода. Озовава се в столицата Париж с папка модни скици и амбицията да остави своя отпечатък в модата.

Кариерата на младия алжирец започва в списание Vogue, където, с помощта на Мишел де Бруноф, са показани някои от скиците му. През 1954г. печели първа награда в конкурса на Синдиката на производителите на вълнени изделия с асиметрична, черна коктейлна рокля, с която задминава конкурента си Карл Лагерфелд. Не след дълго, през 55-та, завидният му талант избуха. Кристиан Диор, безкрайно впечатлен от младока, го наема за свой асистент в Модна къща "Диор". Две години по-късно Маестро Диор умира и "властта" е предадена в ръцете на младия Ив. Вече пълноправен творчески директор и главен дизайнер на модната къща, Лоран се развихря на пълни обороти и през 1958г. представя първата си колекция "Ligne Trapeze", която веднага му носи награда -  "Nienman Marcus". За разлика от предшественика си, Лоран създава колекция, която напълно се различава по стил от тези на Диор. Характерна е с нестандартни пропорции на облеклата, усеща се свеж поглед, триумфира емблематичната пола трапец.



Хоризонтът изглежда чист, но през 1960 г. Ив Сен Лоран получава повиквателна да изпълни военния си дълг към Франция в потушаването на въстанието на алжирските французи, жадуващи независимост. От кроячната маса попада директно насред бойните размирици. Не издържа на напрежението и изпада в нервен срив. Преместен е в психиатрчина клиника, където е лекуван с електрошок. Завръща се в Париж крайно потиснат. Крахът в живота му настъпва, след като разбира, че модната къща "Dior" го е заместила с друг дизайнер - Марк Бохен. Без да има представа накъде и как ще продължи, 22-годишният Лоран се гмурва в депресията. През целия си живот чувствителният французин така и не успява да се измъкне от почти постоянните й пристъпи, оттук и пристрастеността към наркотици и алкохол. В този много труден момент в живота си, снажният Ив се запознава с Пиер Берже - мъжът, който го изправя на крака и го следва до сетния му дъх.

Връзката им е много повече от романтична. Пиер, въплъщение на оптимизъм и амбиция, осъжда "Dior" за неспазване на договара за 120 хиляди долара. Наема помещение, намира американски инвеститор, готов да вложи близо милион долара и създава отлична атмосфера за Ив, в която той да твори свободно. В пресата излиза новината, че най-талантливият френски моделиер отваря собствено ателие YSL и в най-скоро време ще представи революционна колекция.

Комбинацията от безусловния гений на Лоран за създаване на дрехи и здравия бизнес нюх на Пиер е тотално успешната формула на успеха. Делови и интимни партньори, двамата превръщат ателие YSL в империя. През 1961г. фирмата се регистрира на Парижката борса, като се превръща в масивно финансово сдружение.



Закрилян и подкрепян от Берже, Ив работи денонощно, а усилията дават блестящ резултат - колекциите са пълни с фантазия, силуетите поразяват с лекота и елегатност, а цветовите комбинация са тотално новаторство в модата. Моделите отразяват изкуството във всичките му форми, вдъхновени от Пикасо и Мондриан, респективно Сен Лоран прави костюми и за театрални постановки.





Невероятните му идеи революционизират дамския гардероб. Ив Сен Лоран пръв въвежда елементи от мъжкия костюм в дамската мода. Смятан е за основоположник на линията унисекс. През 1966 г. представя най-известното си творение, костюмът с фрак за жени „Le Smoking“. Облечена в такъв костюм, кинозвездата Ник Кемпър е спряна на входа на шикозен ресторант в Ню Йорк - е тикетът не допуска подобно облекло, следва кратък скандал, Ник събува панталона и влиза по дълъг тесен жакет в ресторанта. Ив не спира... Въвежда блейзера, прозрачната блуза и гащеризона като основни части от дамския гардероб. Експлозията от цветове на модния подиум и първите тъмнокожи модели предизвикват нов фурор у аудиторията.



Ив Сен Лоран е и първият дизайнер на Висша мода, който представя колекцията си pret-a-porter през 1966г. под името “Rive Gauche”. Той демократизира и приземява модата, и споделя: „Всичко, което една жена трябва да носи, за да е красива, е черен пуловер и черна пола. И да е облегната на ръката на мъжа, когото обича.“



Красивият гений води бляскав и разточителен живот, често отскача до вилата си в Маракеш, един от изворите му на вдъхновение. Къпе се в слава, опиянява се от очарованието да общува с най-известните за онова време личности. Катрин Деньов е от първите му клиентки, дългогодишен приятел и муза на кутюриста. Целият този публичен шум обаче го тласка редовно да посяга към наркотиците и алкохола, изпада в тежки депресивни състояния, които водят до редовни посещения в психиатрични клиники.



За да популяризира първия си аромат за мъже-YSL pour homme, през 1971г. Лоран позира напълно гол пред фотографа Жан Луп Сиеф. Снимката, която навремето предизвикала скандал сред всички пуритани, през юни 2010-та бе продадена за скромните 48 000 долара.



Но зад бляскавата фасада на империята YSL, връзката между Ив и Пиер върви към своя край. През 1973г. двойката се разделя окончателно, Пиер не може повече да се справя с мрачната и депресивна личност на дизайнера. Въпреки това двамата запазват бизнес отношенията си, Берже продължава да води делата на модната къща и прави невероятното колекциите да се появят на бял свят.



През 1983 г. най-знаковият главен редактор на Harper's Bazaar и Vogue - Даяна Врийланд, прави ретроспективна изложба в чест на Ив Сен Лоран в Нюйоркския музей Метрополитън. Това е първата експозиция, посветена на жив дизайнер, посетена от над 1 милион души. Врийланд го нарича „живия гений."

Лоран написва някоко книги: "Yves Saint Laurent" (1984г.), "Yves Saint Laurent - Forty years of creation" (1998г.), "Love, by Yves Saint Laurent" (2000г.).

През 1999г. модна къща YSL става притежание на Gucci Group, сделката се определя като "най-лъскавия моден трофей."

Лоран остава главен дизайнер до 2002г. Завършва бляскавата си кариера на моден революционер с прощално ревю в "Centre Pompidou". Най-известните му творения са представени от топмоделите Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Карла Бруни и др. На финала се появява и вечната му муза Катрин Деньов, която изпява в негова чест песента "Ma plus belle histoire d'amour c'est Vous".



Края на живота си прекарва в апартамента си в Париж, в постоянни мисли за миналото. През 2008 г. настъпва края за една личност, която, както казва Пиер Берже: "Шанел предостави свободата на жените, но Сен Лоран им даде сила. Обличайки ги в смокинги, той им даде увереност и възможност да отстояват себе си, подобно на мъжете. Днес виждам влиянието му навсякъде."

Оглавяващ небезизвестната фондация на името на великия френски кутюриер, Пиер Берже продължава да запознава младите с великолепните произведения на Лоран.

През есента на 2017 г. ще отвори врати Музеят "Ив Сен Лоран" в Маракеш. Най-голямото вдъхновение на дизайнера е именно Розовия град. Там се разжда идеята и за известния парфюм Опиум. Колекцията, която ще бъде представена в Музея, наброява над 5000 облекла, 15 000 аксесоара и десетки скици.



 

More Други