Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 26 юни до 2 юли

ПРОТОТИП стартира с поп-ъп изложбата "В СЪСТОЯНИЕ НА ДВИЖЕНИЕ"

Арт платформата ПРОТОТИП се заявява с нестадартна изложба, която ще се проведе в рамките на три дни на нестандартно място-банков офис...

Events преди 6 години

Арт платформата ПРОТОТИП се заявява с нестадартна изложба, която ще се проведе в рамките на три дни на нестандартно място-банков офис. Изложбата „В състояние на движение“ представя десет съвсем нови български автора, селектирани от кураторите от Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева), с дългогодишен опит в ресорите съвременно изкуство, дизайн, архитектура и съвременно изкуство.

Ето кои са десетте ПРОТОТИП-творци:

КРАСИМИРА БУЦЕВА
, фотография и документалистика
Красимира е възпитаник на университета в Портсмут, артистичните й търсения са основно в сфeрата на фотографията, документалистика и колажа. В изложбата „В състояние на движение“ ще видим нейната инсталация Slices of Red, 2016, която изследва личната и социална памет във връзка с идентичността и политиката. Или как личният спомен оформя колективния наратив.

МАРТИНА ВАЧЕВА
, скулптора и илюстрация
Мартина е завършила Националната художествена академия, специалност Илюстрация и дизайн на книги, специализирала е в Хале. Работи в Пловдив и София в сферата на дизайна, занимава се с илюстрация, списания и скулптора, с изявен интерес към поп културата. В „Състояние на движение“ участва с Жената Сфинкс (2016)-глазирана каменна керамика и Сашка, Мерилин (2016)-акрил върху хартия.


Мартина Вачева

МАРИЯ НАЛБАНТОВА, принт и илюстрация
Мария е завършила Националната художествена академия, специалност Илюстрация и дизайн на книги, основните й интереси са в областта на принта, традициите и разказването на истории. В „Състояние на движение“ участва с работата The Image of Reality (2017)-фотография, която представя отражение на един фрагмент от реалността, уловен от естественото огледало на водната повърхност. Така снимката е едновременно истинска, но и въображаема, на границата на реалното, в обитанията на съня и смъртта.

МИХАЕЛА ЛАКОВА
, интерактивно изкуство и медия дизайн
Михаела има магистърска степен по медия дизайн от Media Design Piet Zwart Institute. Базирана е в Ротердам и работи основно в сферата на визуалните изкуства и дигиталните изследвания. В „Състояние на движение“ участва с видео инсталацията JODI@STDLJK The Titles, която събира на едно място нет и пърформънс.

МИЛА ЧОРБАДЖИЕВА
, дизайн и арт
Мила е възпитаник на Дизайн академията в Айндховен. След завършването си през 2016 работи в Холандия в сферата на дизайна. В „Състояние на движение“ участва с Immemorable Landscapes, 2017-серия от предмети-отломки от недалечното ни социалистическо минало, събирани от изоставени паметници в опит за диалог за съдбата на това погубено наследство. Преподреждайки частите на бившите паметници, съвсем нови сценарии на събития биха били възможни/ въобразени.

МАРИЯНА ТОДОРОВА
, видео, инсталация и скулптора
Марияна е завършила School of Visual Arts, Ню Йорк през 2012. Работи там и в София, в полета като инсталация, публични изкуства, скулптора, пърформънс. Основна нейна тема е задаване на въпроси на политиците относно обществените пространства и как хората ги населяват. В „Състояние на движение“ участва с Expanded Objects for Shared Living: Free Delivery Service I, II & III, 2013, 3-инсталация на три екрана.

СТЕФАН КАРЧЕВ
, мода и mixed media
Стефан е завършил Кралската акдемия за изящни изкуства в Антверпен през 2016, департамент Мода. В момента е базиран в Белгия и работи основно в сферата на модата, дизайна, mixed media и колаж. В „Състояние на движение“ участва с видео инсталацията Miscible Displacement, 2016. Работата е вдъхновена от дипломната колекция на дизайнера, силно повлияна от традиционния български фолклор. В нея авторът смесва дрехи за активен спорт с традиционна носия и фрагменти от различни поп културни източници.

ВЪЛКО ЧОБАНОВ
, видео арт и текстил
Вълко е възпитаник на Музикалната академия в Пловдив, специалност Сценичен дизайн. Занимава се основно с видео и интерактивни инсталации, mixed media и текстил, като темите му често са грозота и странност. В „Състояние на движение“ участва с Inorganic/Organic, 2016-проект, който комбинира видео арт, текстил, дигитален принт и природа.


Вълко Чобанов

ЯНА ЛОЗЕВА, принт и фотография
Яна е завършила фотография в НАТФИЗ (2015), базирана е в София и работи основно в областта на фотографията, документалистиката и печатните издания. В „Състояние на движение“ ще участва с онлайн представяне на портрет на всички участници в изложбата.

ЕВА ВЕНТОВА
, сценография и инсталация
Ева е завършила сценография в НАТФИЗ през 2008 и оттогава работи като сценограф и автор на мащабни инсталации. Тя ще бъде отговорна за сет дизайна на пространството на „Състояние на движение“, като напълно ще преобрази един банков офис с помощта на картон и въображение, за да покаже, че изкуството може да вирее на невероятни места, стига да има любопитни очи и отворени души.

Пълна информация, творчески биографии и кратки интервюта с артистите ще можете да откриете на www.prototype.bg.

„Състояние на движение“
ще съществува само три дни: от 23 до 25 юни, в офиса на Сосиете Женерал Експресбанк на ул. Граф Игнатиев 38, София. Не пропускайте откриващото събитие на ПРОТОТИП!

Изложбата е специално селектирана и курирана от студио Комплект (Адриана Андреева и Бояна Гяурова. Двете са част от кураторския и ръководния екип на One Architecture Week и One Design Week, а техни кураторски проекти участват в Milano Design Week/iSaloni/Ventura Lambrate, Prague Designblok, One Design Week, Vienna Design Week, Helsinki World Design Capital, Skopje Design Week, Tirana Design Weeks и Budapest Design Week.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?