Следва

Мама под наем - Ким и Кание, и кой още си взе

Петъчен МОДА блиц: Теодора Митова

30+ градуса е, искаме да изхвърлим всички възможни дрехи, защото жегата като за петък привечер е направо непоносима...

All fashion преди 6 години

30+ градуса е, искаме да изхвърлим всички възможни дрехи, защото жегата като за петък привечер е направо непоносима.

Спасяват ни две неща обаче: разговорите за мода и климатикът на градското бижу Opel ADAM.

Днес си говорим с Теодора Митова, която вече близо 6 години се е отдала на модата - комплициран, дълъг, сложен и интересен процес, които изисква сериозност, посвещение, необятност на таланта и други разни дребни подробности от особена значимост, и която с удоволствие ни показва част от дизайните, които представи по време на дипломното ревю на магистрите от специалност "Мода и бизнес стратегии" на НБУ.



Колекцията на Теди е инспирирана от една от основните функции на облеклото - комуникативната. Тя е представена под формата на закодиран начин на общуване, чрез първото и последното сетиво на човека, а именно това на зрението и на осезанието - допирът. Използваната шифрова система е брайловата азбука. Тя е принципът на „разговаряне”, осъществен чрез разлика в структурите на повърхностите на облеклата. Тази релефност е постигната с щамповане на вълнени платове с трансферно фолио. Разликата между мъхестата материя на вълната и гладката повърхност на печата дават възможност за прочит на описание на дрехите, чрез докосване. Противоположният вид на възприятията е допълнително подчертан от комбинацията на силуетите „X” и „I”. Артикулите, обект на разработка са - квадратно изглеждащите прави осемдесетарски сака с изнесено уголемено рамо и вталените нежни костюми на Dior от четиридесетте години на миналият век.

И така, бърборим небрежно за важни неща, настанени убийствено комфортно в малкия като сбъдната детска мечта градски "мъник" Opel Adam. Заедно в едно фешън пътуване, което няма граници:

Модата е универсалният език на... много неща. Но според мен е вид на себеизразяване – начин по който ние искаме да се представяме пред другите хора чрез материалният ни вид.

Вдъхновението идва от... абсолютно всичко. Един добър дизайнер трябва да може да пречупва всяка нова информация в своя полза.

Демокрация или класика в модата и стила?
По-скоро демокрация в избора на различните направления, не само в класиката.


Петъчен МОДА Блиц: Красимира-Ан Петрова ТУК!!!



Най-якото стил вдъхновение?
Абсолютно всичко което доставя удоволствие на дизайнерът – „творецът”. Но може би за мен би било разнообразието.

По-малкото повече ли е?
И да и не. В някои случаи да, освен когато не е нарочно търсен ефект.

По дрехите посрещат..., по какво ТЕ изпращат?
По цялостното ни представяне – начин на държание и общуване с другите хора.

Модата като начин на бягство или лишаване от свобода?
Зависи от подхода. Аз бих предпочела бягство от еднаквостта и отказ от непоемането на самоинициатива и отговорност за собствената ни личност. Но и в същото време за някои хора може да е отказ от вземането на тези решения - нещо като доброволно лишаване от избор.

Не можеш без дрехите/обувките на... ?
Като цяло не мога без дрехи и аксесоари, особено обувките. Името и марката не са водеща сила в куповаческия ми избор, но качеството на материалите и удобството са от голямо значение.

Твоята модна линия се отличава с?
Надявам се с добър и интересен дизайн, постигнат по естетичен начин.

Модерно в главата ми е?
Всичко което е удобно и в същото време функционално.



Защо хората отказват да приемат част от тенденциите?
Защото може би просто не им харесват или чувстват, че няма да изглеждат добре в тях.

Нещото, което ненавиждам в модата е?
Цялостният процент на т.н. „бърза мода”, която превъзпита съвременния потребител да възприема дизайна, като преходен и лесно заменим. И по този начин остави на втори план наистина качествените неща. Производството на огромни количества дрехи, които просто биват унищожавани, защото са направени по некачествен начин с непреработваеми материали. А и замърсяването на околната среда от производствения процес до крайното им унищожаване. Това са, разбира се, само една малка част от проблемите на бързата консумация на модната индустрия.

Ако не беше мода, щеше да е?
Най-вероятно костюмография или актьорско майсторство.

Мечтата... е за щастлив живот чрез успешна реализация.

Любовта... е най-приятното чувство.

Ти... инструмент на модата.


Петъчен МОДА блиц: Деница Минчева ТУК!!!




 


Миниатюрното ни вдъхновение под черта е Opel Adam!

Усещане за комфорт и уют, съчетано с удобство и свобода те обземат в момента, в който седнеш зад волана на новия разкош на Ople. Adam е с перфектно премерен дизайн, елегантен салон, прелестна панорама от широките прозорци и максимален брой екстри. Многоия за ценители в едно малко на външен вид бижу!

Автомобилът незабележимо потегля, благодарение на полуавтоматичната скоростна кутия. Стабилна на пътя, той не отстъпва на повечето съвременни коли. Перфектна аудиосистема, сравнително мощен двигател и уникален дизайн го поставят сред първите места на желания градски автомобил.

В който се возим, живеем, говорим, творим, бягаме, връщаме си, мислим, мечтаем и обичаме. 
Благодарим ти, Деница, че сподели с нас този свой следобед!  

More All fashion