Следва

Пабло Пикасо е "Геният" в сезон 2 по National Geographic

Салвадор Дали: Баща след смъртта си?

В понеделник испанският съд в Мадрид излезе с постановление, че ще бъде направена ексхумация на телесните останки на ексцентричния сюрреалист Салавадор Дали...

People of art преди 6 години

В понеделник испанският съд в Мадрид излезе с постановление, че ще бъде направена ексхумация на телесните останки на ексцентричния сюрреалист Салавадор Дали.

Защо ли? Защото на сцената се появява 61-годишната гадателка на карти таро Мария Пилар Абел Мартинес, която обявява, че е единствената наследница на художника. Освен че предявява претенции за родствена връзка с артиста, тя е хвърлила око и на наследството му, което всъщност е завещано на Испания.

Испанката е сигурна, че е дъщеря на Дали. Твърди, че визуалната прилика е огромна и й липсват само мустаците. Майка й многократно разказвала за мимолетната си афера със сюрреалиста през 1955г., а година по-късно на бял свят се появява Мартинес.

Майка й и Салвадо се срещнали в Порт Лигат, малко рибарско селище до Кадакес, където художникът построил къща за себе си и за съпругата си. По това време бил женен за вечната си любов и муза от руски произход Гала. Авантюрата между майката на Мартинес и Дали продължила само година, след което тя заминала и се омъжила за друг.

През 2007г. Мартинес прави два ДНК теста, използвайки остатъци от коса и кожа. Делото за бащинство започва чак през 2015г., но съдът не приема резултатите за убедителни и не могат да послужат за солидно доказателство. Адвокатът на Мартинес обяви, че ексхумацията ще бъде направена най-рано през юли тази година. Дали е погребан през 1989г. в криптата на своя театър музей в родния си град Фигерас.

Фондацията "Дали", която се разпорежда с имотите и правата на художника, заяви, че ще обжалва в следващите дни решението на съда. Ако след медицинската експертиза се окаже, че Мартинес е биологичната дъщеря на артиста, ще има право на 25% от наследството му според регионалните закони. Но и това няма да е толкова лесно. Ще трябва да води допълнително дело.

Следващото изслушване в съда е насрочено за 18 септември 2017г.

More from View Sofia

Истории от живота: Гала Дяконова, митичната жена на Дали

Celebrities преди 5 години

"Нима е толкова трудно да се разбере, че исках да живея живота си по свой начин? Че исках да си почивам, да се откъсна от другите и да постигна мечтите си? Ако нещо разбрах с годините, то бе, че не ми трябваше компанията на рухнал старец, който не притежава смелост даже да излезе от къщи без мое разрешение. Интимността и на първо място познатото охлаждат страстите. А пламъкът на любовта трябва да се поддържа с нови неподозирани, изненадващи, непредвидими неща и аз исках да продължавам да живея по същия начин..."

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра