Апартаментът на Раковска

Пътечка от маргаритки води от улицата към вътрешен двор с много графити, а оттам - във входа на старa софийска...

Пътечка от маргаритки води от улицата към вътрешен двор с много графити, а оттам - във входа на старa софийска кооперация.

Стълбищата са осеяни с цветя и свещи.

Адресът е Раковска 180, датата и часът – 29-ти юни 18:30, а събитието: „Цветове и пространство, стара София”.

Изложба на художничката Деси Мандели вместо в традиционна галерия се случва в неин собствен апартамент. Мястото е преобразено от арх. Тея Трошанова с обзавеждане от GAMMA DESIGN.

Съдействието на Деси и Тея води до една необичайна вечер: не изложба, не коктейл, не представяне на интериорен дизайн, а всичко това едновременно.Апартаментът е на третия етаж. Aрх. Тея Трошанова го преустроява почти из основи. Банята става двукратно по-голяма, гледа към двора през френски прозорец, а акцентът е вана на Devon&Devon.За случая тя е пълна с ледени кубчета, които изстудяват бутилки бяло вино. Много от гостите се събират около импровизирания бар-вана и банята става основно място за разговори.Холът е минималистично обзаведен: под от тъмен камък, една изцяло тухлена стена. Единствените засега мебели са маса и кресло Moroso в лилаво. В единия край на помещението лампа Tom Dickson, наподобяваща прожектор, създава почти клубна обстановка, но чипровският килим в другия край навява непретенциозен уют.Пространството е колкото светско, толкова и домашно, но със сигурност е пълно с изкуство. По стените и подпрени на пода стоят четиринайсетте картини на Деси Мандели.Тя е нарисувала в акрил спонтанни, чувствени изображения на риби, цветя, морска звезда и една голяма лилава пеперуда. Архитектура, дизайн и живопис се събират в общо изживяване.

Чарът на събитието е в краткостта му. Гостите се наслаждават на артистичното пространство по-малко от два часа – толкова, че да не увяхнат маргаритките във входа. Изложбата-коктейл-акция се появява изведнъж в тихия двор и изчезва. Тея и Деси показват, че време и място за нещо красиво могат да се намерят винаги, поне за малко.
 

Коментари: 3

I
ivaylo,19 (2009/08/03 / 19:22)
прекрасно. така си представям дома, в който ще живея един ден (с мн малки изключения)
M
MARS1906 (2009/07/07 / 02:31)
koe ne te kefi .bird
B
Bird (2009/07/03 / 19:22)
не ме кефи дизайна

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.