Следва

Имате ли музикален талант - Red Bull Music Academy е за вас

Мариела Гемишева с ретроспективната изложба „Автопортрет”

Днес в галерия Credo Bonum, ул. Славянска № 2, от 18:30 часа, Гемишева ще представи...

Events преди 6 години

Днес в галерия Credo Bonum, ул. Славянска № 2, от 18:30 часа, Мариела Гемишева ще представи биографична инсталация чрез телевизионни екрани и огромни пана. Ще бъде презентирано над 20-годишното й творчество в модата и пърформанса, допълнено с нови и изненадващи идеи.



Родена на 1.11.1965 г. в Казанлък, в края на 90-те години завършва магистратура в Академията за архитектура в Прага. Специализира интериорен дизайн в студиото на арх. Борек Шипек, а  през 2007 година защитава дисертация на тема „Иновативни форми на пърформанса в модния дизайн през 90-те години на ХХ век в Западна Европа“, за присъждане на научна степен Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към Националната Художествена Академия в София.



Гемишева
е позната с абстрактните си решения в областта на модата. Често нейните ревюта се превръщат и колоритни пърформанси (Fashion Fire - 2003; Old Fashion Fashion - 2009), в които провокацията е съществен елемент.



Според американския куратор Роджър Конвър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства“. Мариела Гемишева влиза и в ролята на модел за проекта "Автопортрет" (2008), реализиран от обектива на Александър Нишков.



По думите на дизайнерката изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм”.

Награди и номинации:

1997г. и 1998г.
- печели „Златна игла” за авангардна мода.
2006г. - номирана за дизаинер на годината „Златна игла”.
2008г. - номинирана за жена на годината списание „Gracia”.
2009г. - костимограф на операта „SALOME “ от Richart Strauss.
2013г. - „One line seven” танцувално-моден перформанс, Carnegie Mellon University school of Drama, Pittsburg, Pa, USA.
2015г. - “Classical Future” art fashion project и годишна изложба с каталог.
2017г. - „Златна игла” дизайнер на годината.
 

Изложбата на дизайнерката ще продължи до 16 юли.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?