Следва

Имате ли музикален талант - Red Bull Music Academy е за вас

Мариела Гемишева с ретроспективната изложба „Автопортрет”

Днес в галерия Credo Bonum, ул. Славянска № 2, от 18:30 часа, Гемишева ще представи...

Events преди 6 години

Днес в галерия Credo Bonum, ул. Славянска № 2, от 18:30 часа, Мариела Гемишева ще представи биографична инсталация чрез телевизионни екрани и огромни пана. Ще бъде презентирано над 20-годишното й творчество в модата и пърформанса, допълнено с нови и изненадващи идеи.



Родена на 1.11.1965 г. в Казанлък, в края на 90-те години завършва магистратура в Академията за архитектура в Прага. Специализира интериорен дизайн в студиото на арх. Борек Шипек, а  през 2007 година защитава дисертация на тема „Иновативни форми на пърформанса в модния дизайн през 90-те години на ХХ век в Западна Европа“, за присъждане на научна степен Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към Националната Художествена Академия в София.



Гемишева
е позната с абстрактните си решения в областта на модата. Често нейните ревюта се превръщат и колоритни пърформанси (Fashion Fire - 2003; Old Fashion Fashion - 2009), в които провокацията е съществен елемент.



Според американския куратор Роджър Конвър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства“. Мариела Гемишева влиза и в ролята на модел за проекта "Автопортрет" (2008), реализиран от обектива на Александър Нишков.



По думите на дизайнерката изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм”.

Награди и номинации:

1997г. и 1998г.
- печели „Златна игла” за авангардна мода.
2006г. - номирана за дизаинер на годината „Златна игла”.
2008г. - номинирана за жена на годината списание „Gracia”.
2009г. - костимограф на операта „SALOME “ от Richart Strauss.
2013г. - „One line seven” танцувално-моден перформанс, Carnegie Mellon University school of Drama, Pittsburg, Pa, USA.
2015г. - “Classical Future” art fashion project и годишна изложба с каталог.
2017г. - „Златна игла” дизайнер на годината.
 

Изложбата на дизайнерката ще продължи до 16 юли.

More from View Sofia

112 години от рождението на Вапцаров, припомняме си Поета и Човека с тези 5 непопулярни стихотворения

Books преди 2 години

Не че всеки от нас не е чел всяка негова дума, всяко стихотворение, равносилни на това светът ти да се разтрепери цял, на сърцето ти да се стопли или пръсне на хиляди частици, на това да усетиш прискърбието от едно жестоко убийство или изконната радост, че този човек го е имало и е писал на твоя роден език. Никола Вапцаров, роден днес през 1909 г., е творец отвъд националното, отвъд злободневното, отвъд политическото. Чистата универсалност и съвършенството на езика си припомняме с тези 5 стихотворения на великолепния ни поет, на един Човек, комуто звездите, сигурни сме, са казали "Браво!"

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?