Следва

Дейвид и Виктория се събличат за Armani

Proenza Schouler - Едно гениално творение

Има много лейбъли по света, но малко от тях са със силно присъствие и запомняща се линия, която оставя...

All fashion преди 14 години

Има много лейбъли по света, но малко от тях са със силно присъствие и запомняща се линия, която оставя отпечатъци в модата. Това е съвсем разбираемо при марки и модни къщи с много години работа зад гърба си, но когато един млад лейбъл те кара да потръпваш и да се кланяш пред него на всяко ново ревю, значи е специален.

Такъв без съмнение е Proenza Schouler.

Марката е създадена през 2002 година, след като двама млади, амбициозни и много талантливи младежи се срещат в Ню Йорк, в световноизвестния колеж по дизайн Parsons.

Джак Маккалъх (Jack McCollough) и Лазаро Ернандес (Lazaro Hernandez) се запознават през първата си година в колежа, където попадат случайно. Всъщност мечтата на Ернандес, който е от кубински произход, е да стане доктор, а Маккалъх, роден и отрасъл в Ню Джърси, дори не си и мисли да се занимава с изкуство тогава. Явно съдбата си знае работата и среща двете момчета, между които бързо пламва онази искра, нужна при творческата работа в екип. Не отнема много време, и след две години двамата американци създават лейбъла Proenza Schouler - съчетание от имената на майките на дизайнерите.



Преди да се решат да създадат собствена марка, работят с други големи дизайнери. Ернандес има сериозна практика при Michel Kors, а Маккалъх работи известно време за Marc Jacobs. След като придобиват достатъчно опит и популярност, двамата създават марката си, която днес е една от най-известните американски брандове на млади дизайнери. Всъщност лейбълът е рожба на дипломната им работа, по която двамата работят заедно.

При Proenza Schouler се забелязва поглед към историята и създаването на продукти по начин, по който само дизайнери с дългогодишен опит могат да създават. Стремежът е към пресъздаване на забравени кройки и техники, използвани преди много години в Европа.



Твърде интересно за работата на младото дизайнерско дуо е изучаването на мъжкия костюм и претворяването му в дамска дреха. И това си личи в колекциите им. Всеки сезон те представят облекла, в които се срещат елементи от мъжкия гардероб – ризи с мъжки кройки, сака, прави панталони с ръб и др., като умело ги съчетават с изключително женствени блузи от копринен шифон, обувки на висок ток или секси прави поли.

Още с първата си колекция имат сериозни предпоставки за успех, когато Андре Леон Талей, известен американски моден редактор и приближен на Ана Уинтър, споделя, че това са двама наистина много интересни творци, които ще имат голям успех.

Успехът не закъснява и през 2003 година печелят награда за мода в категорията „Млади таланти”, а през 2007 години си поделят модната наградата CFDA Perry Ellis в категорията „Дизайнер на дамска мода” с Оскар де ла рента (Oscar de la Renta). Което вече ги нарежда сред звездите.



Тази година двамата дизайнери създадоха и колекция обувки в колаборация с Vicini SpA/Giuseppe Zanotti, и след това стана ясно, че са подписали договор с фирмата за производството на тяхната марка обувки. През 2007 година Valentino Fashion Group SpA изкупува 45% от компанията на двамата дизайнери, което още повече повишава интереса към марката.

Успешните творци представят всеки сезон колекция дамски облекла, чанти и аксесоари и продават в едни от най-известните мултибрандови бутици в света.


 

More All fashion