Следва

Ледена епоха в McDonald's

Пушенето невъзможно

Всеизвестен факт е, че пушенето влияе отрицателно на външния вид. То предизвиква пожълтяване на зъбите и...

All About Life преди 14 години

Всеизвестен факт е, че пушенето влияе отрицателно на външния вид. То предизвиква пожълтяване на зъбите и ноктите, увеличава броя на бръчките и предизвиква синдрома „лице на пушач”.

Много хора смятат, че пушенето им помага да контролират теглото си, но правилната диета и физическите упражнения ще ти помогнат в търсенето на идеалната фигура много по-добре от цигарите.

Може би през последните няколко години безуспешно се опитваш да захвърлиш цигарите, но събирайки цялата си воля успяваш да не пушиш само ден-два, след което се превръщаш в озлобен маниак, дразнейки се по повод и без повод и в такива моменти заради цигарен дим си готов на всичко.

Условно процесът за отказване от цигарите може да се раздели на два етапа – подготвителен и основен. Задачата на подготвителния етап се състои в това да разработиш за себе си убедителна мотивация – защо искаш да не пушиш, да повярваш в силите си и да се настроиш за борба. Изложи причините на лист хартия и го сложи на видно място, за да го четеш ежедневно. Набележи си ден за окончателно отказване на цигарите. Този и следващите няколко дни трябва да бъдат за теб спокойни, не изискващи емоционално напрежение вкъщи или на работата. Настрой се за това и си внуши, че имаш достатъчно воля, за да постигнеш положителен резултат.

Основен етап – отказване
Привикването към пушенето става заради съдържащия се в тютюна никотин. Това вещество действа успокояващо и отпускащо, затова хората прибягват към пушенето, за да отдъхнат след напрегната работа, да успокоят нервите си, ако изпитват тревога или стрес, да получат повече удоволствие от храната или просто от скука. След известно време мозъкът на човека, програмиран за получаване на удоволствие и борба с болката, започва да асоциира приятните усещания с пушенето и постоянно изисква никотин.

Преди половин век двама заклети пушачи-фармаколози стигат до добрата идея как да дадат на зависимите от цигари хора възможност по-леко да преминат през абстинентния синдром (състояние на лошо настроение, раздразнителност, главоболие и др.), съпровождащ отказа от цигарите и същевременно да се чувстват ободрени.

Проф. Пасков и д-р Добрев стигат до важния извод, че поради по-малката си токсичност от никотина и най-вече поради по-слабия си периферен ефект върху кръвоносната система, цитизинът може да се използва и като средство за отказване на цигарите, тъй като взаимодейства с едни и същи рецептори в човешкия организъм заедно с никотина.

През 1962 г. в България проф. Исаев изолира цитизин от жълтата акация и започва интензивна изследователска дейност по създаването на оригиналния лекарствен продукт TABEX®. Следват големи клинични проучвания в България, Германия и Полша, които потвърждават ефективността и най-вече необходимостта от позитивна нагласа при опитите за отказване от никотина.

Добре известно е, че депресивните настроения и абстинентният синдром са най-трудно преодолимите психически състояния, съпровождащи всяка зависимост. Големите клинични проучвания, провеждани в България и чужбина, доказват и това предимство на препарата TABEX® - запазена марка на Софарма. Цитизинът има сходна структура и механизъм на действие с тези на никотина и намалява периода на взаимодействието му със специфичните рецептори. По този начин предотвратява възникването на абстинентен синдром. Това води до постепенно намаляване на така характерната за пушачите психическа и физическа зависимост към никотина и последващо отказване на тютюнопушенето без проява на странични реакции.

Табекс е с отличен профил на безопасност:

1. Табекс® е с много добра поносимост и в терапевтични дози не предизвиква безапетитие, гадене и повръщане
2. Не повлиява активното внимание при водачи на моторни превозни средства и оператори на машини
3. Не се препоръчва само при високо степенна хипертония, напреднала атеросклероза, бременни и кърмачки

Tabex ще намериш в най-близката аптека.
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 3 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 3 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.