Следва

Портокалово изкушение

48 Часа с Донатела Версаче

Мускулест треньор извежда Джак Ръсел териерът на Донатела Версаче...

All fashion преди 6 години

Мускулест треньор извежда Джак Ръсел териерът на Донатела Версаче, Одри, от централата на Versace на Via Gesu в Милано два дни преди представянето на мъжката колекция Пролет/Лято 2018. През входа, от другата страна на стъклената врата, слънчевият двор е пълен с маси и столове от ковано желязо. Изглежда така, сякаш Версаче организира лятно барбекю в собствения си заден двор, а всъщност подготвя предстоящото ревю.

Толкова е домашно, нормално, че човек би забравил, че Casa Versace всъщност е Palazzo Versace, здание от осемнадесети век, чиято впечатляваща фасада, обсипана с лицето на Медуза, се простира от петзвездния хотел Четири Сезона до края на блока. Друго нещо, което лесно се забравя, е, че е дом не на определен човек, а на една от най-влиятелните модни марки в света. (Самата Донатела Версаче, която стои начело на компанията, не се живее в сградата, въпреки че има превъзходен апартамент етаж под студиото.)

Донатела Версаче навърши 62 години преди месец, изглежда с 20 по-млада, енергична е като 16-годишна и е великолепна попринцип. Тя е особено приобщаваща и великолепна, когато е в добро настроение, в което, както изглежда, е в момента. „Много съм спокойна“, измърква дизайнерката. Намира се в светилището на Versace, а именно, в гореспоменатия апартамент, целият в мрамор с цвят на меласа и полирано дърво. Облягайки се на кадифения диван пред масичка от полускъпоценен камък, отпива от кристална чаша, гравирана с барокови мотиви, подобни на тези на Versace. „Започнах да сглобявам колекцията във вторник. Като машина съм - казано ми е, че трябва да приключа до определен ден и аз го правя!“, смее се Донатела.

Трудно е да си представим Донатела Версаче да гони чужди крайни срокове. Въпреки това тя твърди, че го прави. „Смятам, че ние, дизайнерите, вече не разполагаме с никаква власт“, отбелязва с усмивка, засявайки противоречие в стил Versace. „ Поколението Millennials. Те са хората с властта. Ние можем да придобием власт, ако разберем какво иска това поколение.“ Все пак те са клиентите на бъдещето. Представители на поколението като Кендал Дженър, които поръчват винтидж Versace, са подтикнали Донатела да преразгледа архивите за мъжката колекция пролет-лято 2018.



Според дизайнерката младите искат винтидж принтовете, денима и сексапилно изрязаните дрехи, които са дали началото на марката. „В известен смисъл е срамота да извадя нещо от архивите и да го представя на подиума, защото това е моето Versace.“ Имайки предвид, че тя е начело на компанията от 1997, когато брат й, основателят на Versace беше застрелян пред къщата си в Маями, спокойно можем да кажем, че модната къща наистина е нейна сега. Догодина нейното управление, съпроводено от сексапилна, очертаваща фигурата, но същевременно модерна интерпретация на основите, поставени от Джани Версаче, ще е продължило по-дълго от неговото. „Но после си казвам...“ И тук изрича думи, които не бихме могли да напишем, поне не в статия на The New York Times. „Да живее култът!“ казва с котешка усмивка на уста.

Цялостната тема на тазгодишната колекция е отдаване на почит към наследството на марката и, по някакъв начин, към самия Джани Версаче. „Послих си „Ела си, ела си вкъщи.“. Изминаха 20 години откакто брат ми почина и е тъжно, много тъжно. Затова се върнах. Това е моето място, там където започна всичко. Организирахме партита, на които се карахме най-много, но и се обичахме най-много. Така и работехме заедно, като двамата коренно различни човека, които бяхме. Но всичко започна тук.“ казва тя с въздишка. “Това е честване на Versace.

Casa Versace е центърът на шоуто. Колекцията ще бъде представена в двора на имението, под цъфтящите зокуми. След поредица презентации на внушителни, но някак духовно чужди обекти в полите на Милано, този сезон Версаче се връща към корените си. Стъклен подиум във формата на гръцкия Versace ключ се извива около масите от ковано желязо. Два дни преди ревюто всеки би се запитал „Къде е оборудването?" Никакви прожектори, никаква шумотевица. Има нещо изключително скромно и почти задушевно в цялата картина. Сякаш Версаче организира лятно барбекю в задния си двор.

Въпреки напрежението да създава мъжка колекция два пъти годишно и организирането на две важни годишнини- 20 години от смъртта на Джани Версаче и 20 години ръководене на марката от Донатела - всекидневните й задачи не се променят. „Разбира се, че не! Аз живея, ставам всеки ден и отивам на фитнес, защото това ме зарежда с енергия и ме кара да се чувствам добре. Чувствам се по-силна, дори да тренирам само 40 пинути! Плочките са ми мания!“ Версаче потупва несъществуващия си корем под черната рокля с тънки презрамки и флорален Versace мотив. Тялото й е дребно, покачено на високи обувки с платформи, предадено на подиума. Но самата тя никога няма да се предаде.

Донатела изкачва стъпалата на Palazzo Versace с тези 15-сантиметрови токчета всеки ден, включително и днес, отправяйки се към студиото на третия етаж за финална проверка на подготовката за ревюто. Подборът на модели е приключил, колекцията, изпълнена с ярки принтове, изтъркан деним, раирани костюми с вериги и набор от семпли плетива, е готова и чака да бъде разпределена на тоалети и нагодена за множеството модели, които влизат и излизат на равномерни интервали. Машината, която Версаче спомена, е безупречната организация. Въпреки това има съмнения. „Ужасния момент в живота. След вечеря се връщам и „Ла ла ла ла- нека преосмисля“, защото винаги се съмняваш в себе си. Вчера бях много спокойна, а днес довършвам подготовката. Днес, след вечеря, преди репетицията, се съмнявам във всичко.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.