Следва

Катрин Деньов в очарователният филм "АКУШЕРКАТА"

Нюанси в "Настроения"-та

Изложбата "Настроения", която предстои да бъде открита...

Events преди 6 години

Изложбата "Настроения", която предстои на бъде открита на 17 юли 2017г. в галерия „Академия“, представя творби на Тодорка Каменова и Кирил Гюлеметов – двама автори, но едно семейство, всеки от тях със своя творчески натюрел и поглед.

Графикът Кирил Гюлеметов получава образованието си в НХА при проф. Веселин Стайков. Той работи в широк диапазон от сюжетни мотиви и тяхното изграждане с различни материали и графични техники – офорт акватинта, гравюра на дърво, литография, ръчно оцветени офорти и щампи, маслени бои.

Неговата чувствителност и емоционалност насочват творческите му търсения и в пейзажния жанр – красотата на българската природа, натюрморти, носещи атмосферата и интимността на ежедневието. В тези живописни работи няма да откриете външна техническа виртуозност, самоцелни ефекти, но има основното: човешката и професионална почтеност към заобикалящия го свят, предметността, формата и колорита на композициите, творческата позиция на автора.

Съпругата на художника Дора Каменова също завършва специалност Графика при проф. Веселин Стайков. Нейната творческа реализация приема в друго направление – изкуствознанието. Тя е автор на изследвания за средновековните стенописи в манастирските храмове в Сеславци и в Искрец. Пише монография за художничката Сидония Атанасова.



Участва в създаването на учебни помагала за общообразователните училища. През годините рисува предимно с акварел и по-рядко с маслени бои. В повечето представени в настоящата изложба акварели пресъздават тихи кътчета, които носят атмосферата и настроението на големите руски поети, писатели, композитори, традициите в културата и изкуството. Авторката показва и портрети на свои близки, както и натюрморт и пейзажи.

Изложбата на Дора Каменова и Кирил Гюлеметов създава повод за различни настроения с човешка и професионална почтеност и доброта.
 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?