Следва

Breathtaker - Scotch&Soda

Маниите или към какво е пристрастен съвременният българин

Настоящата изложба в Червената къща „Запознай се с наркотиците, за да не ги обикнеш” ни накара да се...

All fashion преди 14 години

Настоящата изложба в Червената къща „Запознай се с наркотиците, за да не ги обикнеш” ни накара да се замислим за зависимостите в най-широк смисъл. Съставихме си кратък списък на субстанциите, предметите и идеите, на които сме подвластни. Излиза, че никой не е чист.

Материално благополучие. От двайсетина години насам тази характерна мания расте, но не старее. Днес за средностатистическия българин да си доволен от живота си означава да притежаваш голям апартамент с два климатика, три 50-инчови телевизора, система за домашно кино, тостер, кафе машина, пасатор, микровълнова фурна, миялна машина, стереоуредба, настолен компютър, два-три лаптопа, нова пералня, рутер за безжичен интернет, скъп и сложен фотоапарат, видеокамера, джакузи, iPod и, разбира се, поне 4 джиесема. Съвременният човек копнее не просто за уютно място за живеене, а за имущество, и то много!



Коли. Те са толкова важен израз на материално благополучие, че заслужават отделна точка. Самоуважението на българина спада до нула, ако не е успял да се снабди с огромна черна кола тип SUV. А, ако е успял, обхваща го такова усещане за сила, каквото и амфетамини не могат да произведат.



Комуникации. В началото имаше имейл и това беше добро. Но желанието на хората да общуват се разрасна далеч отвъд простата схема за бързо изпращане на поща. Появи се MySpace. Последваха Facebook, Twitter, YouTube. Мотото на YouTube - сайтът, в който всеки може да качи за свободно гледане свои клипове, е“Broadcast yourself” („Излъчи себе си”). Всеки от нас ужасно иска да бъде видян. Вълнуваме се, когато някой разгледа снимките ни от партито снощи. Гордеем се, ако приятелите ни (тези във Facebook, не истинските) напишат отдолу коментари. Иска ни се постоянно да се интересуват от нас, да ни търсят. А най-големият ни страх е да останем насаме със себе си.



Алкохол. Опитай да си представиш излизане вечер с приятели, купон, прием, светско събитие или частно празненство без този опиат. Да, по-вероятно е да не се получи.



Кафе и кофеин под други форми. Много хора не могат да живеят без дълго еспресо сутрин преди работа. Ако трябва да изберем или кафето, или обяда си, бихме се лишили от обяда. За университетите и големите бизнеси по цял свят кафето е важно почти колкото петрола – то осигурява ефективността на служителите им. В София, както навсякъде другаде, реклами на кофеинови продукти заливат градската среда. (Спомни си само колко пъти днес видя логата на Нескафе и Кока-кола.) Onda и подобни са сякаш на всеки ъгъл в центъра. Освен това кофеин има и във фрапето на плажа, в енергийните напитки в клубовете, в тортата тирамису. Забелязал/а ли си как ти трябва все повече, за да подейства?



Мононатриев глутамат.
Това химическо съединение се използва в хранителната индустрия като агент, засилващ вкуса. Ефектът му си е страшен: колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде. Може да доведе до пристрастяване. Ще го откриеш в чипсове, бульони, сухи супи, кетчупи, горчици, сосове, подправки, китайското от ъгъла и на други уж невинни места. Няма нужда да ти казваме, че е вреден.



Tютюн. Понякога ти се струва, че просто трябва, трябва да запалиш. Дори и цигарите, които пушиш, да са много тънички, дори и да са с етикет “Light”, пак водят до зависимост.



Бетон. Някои българи обожават бетон, особено по крайбрежната ивица и във вече презастроени райони на София. Кичозните ъгловати дворци никога не им стигат.



Здравословно хранене. Абсурдно е, но много хора се пристрастяват към това. Ако отказваш да ядеш хляб, който не е черен и в който няма малки твърди семенца, ако смяташ наум колко калории има в две чаши портокалов сок и не си вкусвал/а нещо със захар от седмици, явно това е твоята мания.



Нови дрехи.
Днес минах през единия мол и се замислих: кой успява да носи всички тези стотици хиляди дрехи, които се произвеждат постоянно? Ясно е, че можем да сме добре облечени и с по-малко. Книгата Confessions of a Shopaholic („Признанията на вманиачената в пазаруването”) е бестселър. Манията за нови дрехи е състояние, което производителите с радост подхранват.



Гладка кожа. Живеем в свят, в който всякакво окосмяване, освен косата, веждите и миглите, е табу (понякога дори веждите са в немилост). Порите са станали срамен детайл от анатомията ни, а бръчките, някога белег на натрупана житейска мъдрост, сега се възприемат като недостатък. На визуалните редактори на модни списания им трябва по-малко от минута да изгладят тена на манекенките до съвършенство: Рhotoshop твори чудеса, поне в дигиталното измерение. В опит да му подражаваме се подлагаме на все по-сложни, скъпи и болезнени процедури – наяве.
 


Мистерии и загадки. „Тайните на масоните”, „Тайните на третия райх”, „Тайните загадки на древната история” са стереотипни заглавия за българския книжен пазар. Ефектът от консумирането на подобен материал е сравним с ефекта от мононатриевия глутамат (т. 6) – преситен си, но ти се иска още и още.



Образование. От тази мания страда само част от българите. Все пак има хора, готови да дадат всичко, за да отидат в колеж в Америка – дори и огромния си черен SUV (т. 2). Ние тъкмо пробвахме дрогата „образование в чужбина”. Струва ни се, че и без да си магистър по европеистика, можеш да си щастлив/а и професионално реализиран/а.



Голям бюст.
И мъже, и жени са вманиачени в него. Големият бюст гарантира на една млада жена място в обществото и е предпоставка за така важното материално благополучие, за което вече говорихме. Големите гърди могат да облагодетелстват притежателката си по различни начини: като й осигурят богат партньор или пък като й спечелят добре платена работа, например в реклами на алкохолни напитки (т.4). Да, маниите за жалост не са изолирани явления, а всяка може да доведе до друга.

Как да се предпазиш от зависимости? – като мислиш какво наистина е най-добро за теб. Недей да вярваш на нещо просто защото другите го правят или защото си го видял в някоя реклама.

Все пак зависимостите не са непременно лоши. На някои от тях с удоволствие се оставяме. Например кафето и любовта.

More from View Sofia

More All fashion