Следва

Три за щастие: Рокли за милиони, торти по 90 килограма... сватбите на Доналд Тръмп

суха

Знаете ли какви са проблемите на сухата кожа и какви са причините за това...

преди 6 години

Знаете ли какви са проблемите на сухата кожа и какви са причините за това? Преди да сте раздразнили и изтощили кожата си, запознайте се с нейните проблеми и подходящата грижа..

Как да разпознаете сухата кожа?

Сухата кожа е проблем на всички поколения, чийто край се опитваме да сложим от години. Макар на пръв поглед да е познат за всички термин, Проф. Мария Балабанова - дерматолог, подчерта, че сухата кожа представлява сложно явление, което непрекъснато е обект на многобройни изследвания, запозна ни с проблемите на сухата кожа, показа ни какви са последиците от неправилната грижа и ни обясни какво включва адекватната грижа за нея.

Студеният въздух в комбинация с отоплението през зимата и прекомерното излагане на слънце през лятото, са факторите, които правят кожата суха и изтощена. Въпреки, че сухата и чувствителна кожа включва адекватни грижи през цялата година, лятото е времето, когато проблемът със сухата кожа получава специално внимание. То е онова познато усещане за стегнатост, последвано от зачервяване, загрубяване, олющване и дехидратация.

Д-р Балабанова казва, че ролята на генетиката, от една страна, и на влиянието на климатичните условия, от друга страна са ключови за самата кожа, когато става въпрос за запазване на хидратацията. Освен това сухата кожа може да бъде и резултат от неправилно хранене. Всички тези фактори водят до изсушаване, раздразват я и причиняват загуба на еластичността, в крайна сметка вредят на здравето и външния вид. Но с правилните грижи сухата и чувствителна кожа може да бъде в добро състояние с балансирана хидратация.

Проблеми на сухата кожа

Терминът суха кожа описва горният слой на кожата, в който липсват влага и природни масла, т.е. липиди, а всъщност мазна и смесен тип са основните типове кожа. pH на младата кожа най-често е около 7, а влизането в пубертета и работата на мастните жлези спомагат за постигането на оптималното pH на кожата от 4.5 до 6.2.

Кожните липиди служат като защитен слой, бариера за различните бактерии и вируси, а заради липсата им кожата става груба, лющеща се и без блясък. Хората, страдащи от суха кожа са добре запознати с термина и последиците, които носи; изтръпване и стегнатост. Важно е да знаете, че суха кожа и дехидратирана кожа не винаги са еднакви понятия, тъй като и мазната кожа също може да бъде дехидратирана.

„Хората се оплакват от чувство на стягане и дискомфорт. При липса на правилни грижи, сухотата се задълбочава, като освен фините бръчици, се получава повърхностно нацепване на кожната повърхност и склонност към алергизиране. Пример за това е така наречената “екзема на домакинята” при хора, които често мият ръцете си, кожата се напуква и реагира на различни вещества от околната среда.“ , казва проф. Мария Балабанова.

Най - често допусканите грешки в грижата за суха кожа

Независимо от това, че хората добре познават последиците от излагането на слънце и другите заплахи на лятото, малко от тях полагат подходящите грижи и не са запознати с последиците, които носи неадекватната грижа за сухата кожа.

„Най - честата грешка е да не се потърси професионална помощ, като се прилага самолечение с неподходящи средства. При сухота на кожата на лицето, да се избягват продукти, които допълнително изсушават кожата, като козметични серии за мазна кожа; продукти срещу остаряване на кожата и др.; често миене с вода, особено ако е по твърда; използване на неподходящи продукти за измиване и др.“ , съветва дерматологът проф. Мария Балабанова

Проф. Балабанова споделя и кои са най-често срещаните последствия от неправилна грижа.
Кожата е раздразнена особено през по - студените месеци, напукването води до супер инфектиране с микроорганизми от околната среда, алергизиране и непоносимост към определени продукти от околната среда.

Правилна грижа за суха кожа

Редовна хидратация – отговорът на този проблем! Освен хидратиране отвътре и всекидневният прием на минимум 1,5l течности, важно е кожата да се хидратира и отвън.

„Задължителното хидратиране на кожата е от особена важност, като се препоръчват специализирани измивни продукти и силна хидратация с подходящи кремове неколкократно през деня; да не мокри често кожата; да се ограничи носенето на синтетични материи, както и изпирането на дрехите с по голямо от посоченото количество перилен препарат; по обилно изплакване на дрехите, изпрани в препарати. Най важно е прилагане на козметични продукти с хидратиращи съставки, като хиалуронова киселина и др.“, казва проф. Мария Балабанова

Предвид характеристиките на сухата кожа е важно да се избягват продукти, базирани на агресивни съставки, ориентирайте се към тези, които съдържат успокояващи и хидратиращи съставки и тези, които възстановяват и лекуват кожата. Препоръчително е да се използват продукти, които съдържат серамиди, масло от ший, масло от жожоба и слънчоглед. Също така е важно да се избере козметика съдържаща хиалуронова киселина. Това е вещество в нашето тяло, най-често намиращо се в съединителната тъкан и ставите, а най-важното му качество е абсорбирането на вода.

Приложение на хиалуроновата киселина в грижата за суха кожа.

Заради способността си да съхранява вода до 1000 пъти по-голяма от теглото си, хиалуроновата киселина е изключително важен помощник в грижата за сухата кожа. Това е най-мощният овлажнител, известен на науката, и затова е много важна съставка в хидратиращите кремове. Поради тази причина се препоръчва избора на козметика, която има в състава си овлажнител като хиалуронова киселина, глицерин и антиоксиданти, които защитават кожата от външни влияния.

“Хиалуроновата киселина е основен елемент в кожата. В нея са разположени всички основни градивни елементи на кожата. Молекулата на хиалуроновата киселина привлича стократно повече вода от околната среда и спомага за провеждането на основните биохимични жизнени процеси в кожата. Набавянето и в кожата става предимно от вън, чрез козметични препарати или инжекционно.”, издава още проф. Мария Балабанова

Mixa Hyalurogel Light е крем, чиято сила в борбата срещу сухата кожа се дължи само на тези съставки. Мощната 24-часова хидратация и лека текстура, която не оставя мазни следи е това, което кожата ти иска за безгрижно лято, така че не забравяй да дадеш на кожата си грижата, която заслужава!

 

More