Истории от живота: Eкстраваганзата, блясъкът и трагедията на Джани Версаче

В навечерието на 20-тата годишнина от смъртта на легендарния дизайнер...

В навечерието на 20-тата годишнина от смъртта на легендарния дизайнер, 15-ти юли, си припомняме за него като усмихнатия иноватор със сребърни коси и съвършен стил, превърнал се в символ на италианската мода в световен мащаб.„Модата дойде при мен. Аз не трябваше да мърдам.“
Джани е роден на 2 декември 1946 в не много голямо градче на върха на ботуша. От съвсем ранна възраст започва да разбира магията на дизайна и способността на дрехите да преобразяват, благодарение на майка си- също дизайнер. Професията на майка му е главното вдъхновение за кариерата на отличителния моделиер.В семейството си той винаги е бил медиатор между по-малката си огнена и своеволна сестра- Донатела и по- големия си праволинеен и стриктен брат- Санто. Това продължава и когато модната къща Versace е вече факт и тримата работят рамо до рамо за развитието ѝ.Много дизайнери „променят“ модата- малко по-изкривен шев тук, малко по-различен силует там, някой друг взет „назаем“ модел, но Джани Версаче променя разбирането и значението на модата. Не по този престорен начин, а истински оставя своя отпечатък на модния подиум; отпечатък толкова ярък, че не избледнява и до днес. Иновативният италианец поставя модата в центъра на „слънчевата система“ на знаменитостите и дрехите в центъра на разбиранията за поп култура.Това, което Джани прави е да пренапише правилата за това как приемаме, възпроизвеждаме и говорим за модата.От самото начало Версаче оспорва снобарството- неговите творения не се подчиняват на никакви традицията. Винаги има в повече принт, в повече яркост, в повече цвят, в повече блясък, в повече голота, в повече сурова сексуалност, но с магията на таланта на Джани това „в повече“ се превръща в точното количество дивота, от която имаме нужда. Моделите му са амбициозни и различни по цвят, конструкция и материя. Палитрата му от цветове е витрина на южноиталианска джелатерия, поднесена с много вкус и елеганс, а формите - подчертано ласкаещи женските форми.След смъртта му, модната къща е под дизайнерската опека на платиненорусата италианска дива Донатела Версаче. Тя допринася със своя собствен стил, но никога не изневерява на наследството от брат си - Версаче означава секс, означава забавления и означава да бъдеш център на всичко случващо се.

Благодарение на близките отношения на знаменитостите с италианската къща, Versace се превръща в синоним на бляскавост, а в музикалната индустрия става любима рима. За една истинска Versace жена, не съществува друго освен жестоко високи обувки, а подготовката за червения килим е ежедневие. Сред знаменитостите, фенове на екстравагантните модели на Донатела и Джани са Елтън Джон, Принцеса Даяна, Лиз Хърли, Кортни Лав, Канйе Уест и много други.Джани дава началото и на ерата на супермоделите на модната сцена. Дрехите на Версаче оживяват на телата на Наоми, Кристи, Синди, Линда и Клаудия. Най-емблематичнният момент от аферата на Версаче и супермоделите е зашеметяващото ревю, в което красавиците дефилират и пеят Freedom на Джордж Майкъл.Освен креативен гений, Джани е изключително мил, всеотдаен и грижовен човек. Любимият му човек на целия свят (негови думи) е дъщерята на Донатела - Алегра. Племенницата му наследява 50% от модната къща и колекцията му от произведения на изкуството.В ранните часове на 15 юли 1997, Джани излиза, за да купи вестници и да направи сутрешната си разходка, преди да се прибере при дългогодишния си приятел Антониo във вилата им в Маями. На стълбите на къщата си Версаче е застрелян от серийния убиец и върл хомофоб - Андрю Кънанън. Великият творец си отива за минути, след като куршуми пробиват тялото му. Всички са съкрушени. Убиецът е заловен по-късно, а за детайлите около страховитото убийството се прави документална поредица, която ще бъде на екран догодина.

Изключително жестоката му смърт остава опустошителна болка в сърцата на семейството му, колегите и приятелите. Неговата роля в живота на всички е толкова голяма, че нищо не е в състояние да я запълни. Липсата му довежда до временен колапс на всичко и всички, до което се е докосвал вълшебната му същност.Джани, като един истински артист, продължава да живее чрез изкуството си и в сърцата на всички, имали възможността да го познават.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.