Следва

Страстен петък

Истории от живота: Eкстраваганцата, блясъкът и трагедията на Джани Версаче

В навечерието на 20-тата годишнина от смъртта на легендарния дизайнер...

All fashion преди 6 години

В навечерието на 20-тата годишнина от смъртта на легендарния дизайнер, 15-ти юли, си припомняме за него като усмихнатия иноватор със сребърни коси и съвършен стил, превърнал се в символ на италианската мода в световен мащаб.



"Модата дойде при мен. Не се налагаше дори да помръдна."
Джани е роден на 2 декември 1946 в неголямото градче на върха на ботуша Реджо Калабрия. От съвсем ранна възраст започва да разбира магията на дизайна и способността на дрехите да преобразяват, благодарение на майка си - също дизайнер. Професията на майка му е главното вдъхновение за кариерата на отличителния моделиер.



В семейството си той винаги е бил медиатор между по-малката си огнена и своеволна сестра Донатела и по-големия си праволинеен и стриктен брат - Санто. Това продължава и когато модната къща Versace е вече факт и тримата работят рамо до рамо за развитието ѝ.



Много дизайнери "променят" модата - малко по-изкривен шев тук, малко по-различен силует там, някой друг взет "назаем" модел, но Джани Версаче променя разбирането и значението на модата. Не по този престорен начин, а истински оставя своя отпечатък на модния подиум; отпечатък толкова ярък, че не избледнява и до днес. Иновативният италианец поставя модата в центъра на "слънчевата система" от знаменитости и дрехите в центъра на разбиранията за поп култура.



Това, което Джани прави е да пренапише правилата за това как приемаме, възпроизвеждаме и говорим за модата...



От самото начало Версаче оспорва снобарството - неговите творения не се подчиняват на никакви традицията. Винаги има в повече принт, в повече яркост, в повече цвят, в повече блясък, в повече голота, в повече сурова сексуалност... Но с магията и таланта на Джани това "в повече" се превръща в точното количество дивотия, от която имаме нужда. Моделите му са амбициозни и различни по цвят, конструкция и материя. Палитрата му наподобява витрина на южноиталианска джелатерия, поднесена с много вкус и елеганс, а формите - подчертано ласкаещи женските форми.



След смъртта му, модната къща остава под дизайнерската опека на платиненорусата италианска дива Донатела Версаче. По-малката сестра на Джани допринася със своя собствен стил, но никога не изневерява на наследството от брат си - Версаче означава секс, означава забавления и означава да бъдеш център на всичко случващо се.





Благодарение на близките отношения на знаменитостите с италианската къща, Versace се превръща в синоним на бляскавост, а в музикалната индустрия става любима рима. За една истинска Versace жена, не съществува друго, освен жестоко високи обувки, а подготовката за червения килим е ежедневие. Сред знаменитостите, фенове на екстравагантните модели на Донатела и Джани са Елтън Джон, Принцеса Даяна, Лиз Хърли, Кортни Лав, Канйе Уест и много други.



Джани дава началото и на ерата на Супермоделите на модната сцена. Дрехите на Версаче оживяват върху телата на Наоми, Кристи, Синди, Линда и Клаудия. Най-емблематичнният момент от аферата на Версаче и супермоделите е зашеметяващото ревю, в което красавиците дефилират и пеят Freedom на Джордж Майкъл.



Освен креативен гений, Джани е изключително мил, всеотдаен и грижовен. Любимият му човек на целия свят (негови думи) е дъщерята на Донатела - Алегра. Племенницата му наследява 50% от модната къща и колекцията му от произведения на изкуството.



В ранните часове на 15 юли 1997 Джани излиза, за да купи вестници и да направи сутрешната си разходка, преди да се прибере при дългогодишния си приятел Антониo във вилата им в Маями. На стълбите на къщата си Версаче е застрелян от серийния убиец и върл хомофоб - Андрю Кънанън. Великият творец си отива за минути, след като куршуми пробиват тялото му. Всички са съкрушени. Убиецът е заловен по-късно, а за детайлите около страховитото убийството се прави документална поредица, която ще бъде на екран догодина.

Изключително жестоката му смърт оставя опустошителна болка в сърцата на семейството му, колегите и приятелите. Ролята му в живота на всички е толкова голяма, че нищо не е в състояние да я запълни. Липсата му довежда до временен колапс на всичко и всички, до което се е докосвал вълшебната му същност.



Джани, като един истински артист, продължава да живее чрез изкуството си и в сърцата на всички, имали възможността да го познават.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.